Ποιοι είμαστε
Αρχική Αποφάσισε ο Μπουτάρης να στεγάσει «λαθρομετανάστες» σε σπίτια που κατάσχεσαν τράπεζες;FAKE NEWS

Αποφάσισε ο Μπουτάρης να στεγάσει «λαθρομετανάστες» σε σπίτια που κατάσχεσαν τράπεζες;

27 Φεβ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το παρακάτω δημοσίευμα με πηγή το indobserver.blogspot.gr και συντάκτη τον Ιωάννη Παπαζήση, που ισχυρίζεται πως ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιαννης Μπουτάρης, “αποφάσισε να στεγάσει λαθρομετανάστες στα κατασχισμένα από τις τράπεζες, σπίτια των Ελλήνων”. Τι ισχύει;

Το είδαμε επίσης και σε αρκετά άλλα blog, όπως το triklopodia.gr και eleftheriskepsii.blogspot.gr, αλλά και στην τηλεόραση από τον Αντώνη Μυλωνάκη.

Το άρθρο ισχυρίζεται ότι ο Μπουτάρης αποφάσισε να στεγάσει «λαθρομετανάστες» σε σπίτια που κατασχέθηκαν από τράπεζες. Τι ισχύει;

Ψευδής ισχυρισμός

Το δημοσίευμα παρουσιάζει μόνο την πρώτη σελίδα ενός έγγραφου ως απόδειξη. Ολόκληρο το σχετικό έγγραφο που αναφέρεται βρίσκεται εδώ. Από πρώτη σελίδα διαβάζουμε ότι το έργο στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Θεσσαλονίκης ονομάζεται REACT (Refugee, Assistance, Collaboration, Thessaloniki) και στις επόμενες πως αναφέρεται στην “τροποποίηση της υπ’ αρ. 1129/2018 απόφασης του Δημάρχου ως προς την μηχανικό, λόγω απόσπασης της κ. Σωτηρέλη Θωμαής, ενώ κατά τα λοιπά ισχύει η ως άνω απόφαση και τον ορισμό των μελών της Επιτροπής Εκτίμησης Διαμερισμάτων του REACT ως 31/12/2018″.

Στην ιστοσελίδα του προγράμματος REACT, διαβάζουμε ότι πρόκειται για έργο στο οποίο συμμετέχουν οι εξής:

  • Δήμος Θεσσαλονίκης

  • Δήμος Νεάπολης-Συκεών

  • Δήμος Καλαμαριάς

  • Ανατολική Α.Ε. (Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α Ανατολικής Θεσσαλονίκης)

  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

  • ΧΑΝΘ- Χριστιανική Αδελφότης Νέων Θεσσαλονίκης

  • PRAKSIS- Προγράμματα Ανάπτυξης Κοινωνικής Στήριξης και Ιατρικής Συνεργασίας

  • ΑΡΣΙΣ- Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων

Και επιπλέον, με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε για τους Πρόσφυγες και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάζουμε επίσης ότι «οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Νεάπολης-Συκεών και Καλαμαριάς καλούν οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο, να υποβάλει αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κάλυψη των αναγκών φιλοξενίας».

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν τα εξής:

  • Το πρόγραμμα δεν αποτελεί απλά «απόφαση» του κου Μπουτάρη, αλλά συλλογική κίνηση πολλών Δήμων και ΜΚΟ, με την υποστήριξη της ΕΕ και του ΟΗΕ.
  • Το πρόγραμμα δεν χρηματοδοτείται με κρατικά αλλά με ευρωπαϊκά κονδύλια.
  • Τα σπίτια όπου θα διαμένουν οι πρόσφυγες κατά κύριο λόγο δεν θα είναι «κατασχεμένα από τράπεζες», αλλά θα έχουν νοικιαστεί σε συμφωνία με οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη ακινήτων.

Με βάση τα παραπάνω, ο ισχυρισμός του άρθρου καταρρίπτεται.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.