Μετονόμασαν οι Σκοπιανοί αυτοκινητόδρομο σε «πρώην Αλέξανδρος της Μακεδονίας»;

2

Τις τελευταίες μέρες προωθείται στα social media η παρακάτω φωτογραφία, συνοδευόμενη απ’ τον ισχυρισμό ότι οι Σκοπιανοί άλλαξαν το όνομα ενός αυτοκινητόδρομου από «Αλέξανδρος της Μακεδονίας» σε «πρώην Αλέξανδρος της Μακεδονίας».

Την γνωστοποίησε κυρίως ο πρόεδρος του κόμματος Δημιουργία Ξανά, Θάνος Τζήμερος, και δεν την διέγραψε παρά την επισήμανση από αρκετούς χρήστες ότι πρόκειται για hoax.

Ψευδής ισχυρισμός

Αρχική πηγή είναι η σέρβικη σατιρική ιστοσελίδα njuz.net, που έχει γράψει αρκετές φορές για το Μακεδονικό. Εδώ βρίσκονται σε μετάφραση όλα τα σχετικά άρθρα της σελίδας, με ένα άλλο παράδειγμα να αποτελεί το άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα θα θα αναγνωρίσει το όνομα ‘Μακεδονία’ για 100€ το μηνα».

Παρακάτω βλέπουμε την πραγματική πινακίδα στην οποία και έγινε Photoshop.

Και έπειτα, περισσότερες φωτογραφίες από την διαδικασία αντικατάστασης πραγματικής πινακίδας, στον ίδιο αυτοκινητόδρομο, στις 21 Φεβρουαρίου (πηγή φωτογραφιών Associated Press και EPA):

 

Στην πραγματικότητα, ο δρόμος μετονομάζεται σε «Prijatelstvo», που θα πει «Φιλία».

Με βάση τα παραπάνω, η αρχική εικόνα αποδεικνύεται προϊόν σάτιρας και Photoshop, και ο ισχυρισμός μετονομασίας του νέου δρόμου σε «πρώην Αλέξανδρος της Μακεδονίας» καταρρίπτεται.