Ποιοι είμαστε
Αρχική Η αλήθεια για τη φωτογραφία του κοριτσιού. Γιατί έκλεινε τα μάτια της κούκλας;HOAXES

Η αλήθεια για τη φωτογραφία του κοριτσιού. Γιατί έκλεινε τα μάτια της κούκλας;

1 Μαρ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Μια φωτογραφία ενός κοριτσιού που κλείνει τα μάτια της κούκλας που κρατάει αναπαράγεται στα social media, σε ιστοσελίδες, αλλά και σε δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης με τον ισχυρισμό πως το κοριτσάκι κλείνει τα μάτια της κούκλας για να μην βλέπει τη φρίκη στη Συρία. 

Το είδαμε στο fanpage.gr,  diaforetiko.grtilestwra.comviralman.gr και destora.com

Η φωτογραφία προβλήθηκε και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του star στις 27/2/2018

Ψευδής ισχυρισμός

Όπως συμβαίνει πολλές φορές, παίρνουν μια συγκινητική φωτογραφία που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο και προσθέτουν εντελώς άσχετες πληροφορίες.

Το όνομα του κοριτσιού είναι Zeliha και η φωτογραφία λήφθηκε στις 7/10/2007 σε χωριό της Τουρκίας στην Προύσα. Ο φωτογράφος την ανέβασε στο trekearth μαζί με άλλες φωτογραφίες του ίδιου παιδιού (1η φωτογραφία2η φωτογραφία3η φωτογραφία), δυο χρόνια μετά τη λήψη, το 2009.

Σήμερα (2/3/2018) ο φωτογράφος αποκαλύπτει για πρώτη φορά το λόγο που το κορίτσι έκλεινε τα μάτια της κούκλας της. Τα έκρυβε γιατί η κούκλα ήταν χαλασμένη και φαινόταν… αλλήθωρη. Ακόμη, ξεκαθαρίζει πως η φωτογραφία δεν λήφθηκε ούτε στη Γάζα ούτε στη Συρία.

Μάλιστα το πρώτο που έκανε ο φωτογράφος, ήταν να της αγοράσει μια καινούργια κούκλα.

Οι ίδιες φωτογραφίες χρησιμοποιήθηκαν το 2014, με τον ψευδή ισχυρισμό ότι προέρχονται από την Παλαιστίνη.

Οι ειδήσεις για εξακριβωμένες περιπτώσεις θανάτου και τραυματισμού παιδιών στη Συρία, είναι καθημερινές και οι εικόνες της φρίκης δεν έχουν τέλος από την αρχή του πολέμου. Μόνο σε μια μέρα στις 25/2/2018 σκοτώθηκαν 7 παιδιά, από βομβαρδισμό όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Περισσότεροι από 600 άμαχοι, μεταξύ αυτών 147 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τη 18η Φεβρουαρίου στη ανατολική Γκούτα.

Όπως δήλωσε ο Geert Cappelaere, περιφερειακός διευθυντής της UNICEF για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική μιλώντας από τη Homs της Συρίας “Τα παιδιά στη Συρία δέχονται επίθεση σε καθημερινή βάση και οι ζωές τους ήρθαν τα πάνω κάτω”. Σύμφωνα με την έκθεση της unicef για το 2016 οι εξακριβωμένες περιπτώσεις θανάτου, ακρωτηριασμού και στρατολόγησης παιδιών αυξήθηκαν δραματικά από το 2015.
• Τουλάχιστον 652 παιδιά σκοτώθηκαν – αύξηση 20% από το 2015
• 255 παιδιά σκοτώθηκαν στο σχολείο ή κοντά σε αυτό.
• Περισσότερα από 850 παιδιά στρατολογήθηκαν για να πολεμήσουν, τουλάχιστον διπλάσια από το 2015.
• Υπήρξαν τουλάχιστον 338 επιθέσεις εναντίον νοσοκομείων και ιατρικού προσωπικού.

Μπορεί η φρίκη του πολέμου στη Συρία να μην έχει τέλος, αλλά η παραπάνω φωτογραφία του κοριτσιού με την κούκλα δεν έχει καμία σχέση με τη Συρία και ο ισχυρισμός που την συνοδεύει είναι ψευδής και καταρρίπτεται.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.