Μόνο σε μια μέρα σκληρών μαχών 31 Τούρκοι στρατιώτες νεκροί;

Είναι αλήθεια πως στις 27 Φεβρουαρίου, σκοτώθηκαν 31 Τούρκοι στρατιώτες στις επιχειρήσεις κατά των Κούρδων στη Βόρεια Συρία;

ΨΕΥΔΕΣ – CLICKBAIT

Στο nikosxeiladakis.gr (αρχική πηγή), triklopodia.gr, enoplos.gralarm.rodos-island.grfreepen.gr κτλ, διαβάζουμε:

Τι ισχύει

Αρχική πηγή της είδησης είναι η ιστοσελίδα του «Δημοσιογράφου-Συγγραφέα-Τουρκολόγου» Νίκου Χειλαδάκη, που συνηθίζει να παράγει ή να αναδημοσιεύει hoaxes.

Η «είδηση» προέρχεται από ανακοίνωση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), σύμφωνα με την οποία, στις 27 Φεβρουαρίου, 30 Σύροι μισθοφόροι (και όχι Τούρκοι στρατιώτες) των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων σκοτώθηκαν σε μάχες με το YPG (Κούρδοι). Επιπλέον, καταστράφηκαν 3 οχήματα. Όταν τα κουρδικά μέσα αναφέρονται σε «μισθοφόρους» ή «αντάρτες», συνήθως εννοούν μονάδες του «Ελεύθερου Συριακού Στράτου» (FSA), που μάχονται στο πλευρό των Τούρκων.

Πόσες είναι οι απώλειες των Τούρκων στη Συρία;

Μέχρι τις 6/2, οι Τούρκοι είχαν χάσει 13 στρατιώτες στα πλαίσια της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας». Η 10/2 ήταν η αιματηρότερη ημέρα για τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, με 11 νεκρούς στρατιώτες. Επισήμως, η Τουρκία παραδέχεται την απώλεια συνολικά 33 στρατιωτών από την έναρξη της επιχείρησης στις 20 Ιανουαρίου, με το τελευταίο θάνατο να καταγράφεται στις 25/2. To Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR), ανεβάζει τον αριθμό στους 44 νεκρούς Τούρκους στρατιώτες μέχρι σήμερα, χωρίς να κάνει αναφορά για απώλεια 31 στρατιωτών στις 27/2.

Συμπέρασμα

Από τις διαθέσιμες πηγές, οι νεκροί Τούρκοι στρατιώτες από την έναρξη της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» κατά των Κούρδων της Συρίας, κυμαίνεται από 33 έως 44. Στις 27/2, σύμφωνα με κουρδικές πηγές, σκοτώθηκαν 30 μισθοφόροι και όχι στρατιώτες του Τουρκικού Στρατού. Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός πως στις 27 Φεβρουαρίου, σκοτώθηκαν 31 Τούρκοι στρατιώτες στις επιχειρήσεις κατά των Κούρδων στη Βόρεια Συρία, καταρρίπτεται.