Ποιοι είμαστε
Αρχική Οι γάτες θέλουν να σκοτώσουν τους ανθρώπους σύμφωνα με νέα έρευνα;ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Οι γάτες θέλουν να σκοτώσουν τους ανθρώπους σύμφωνα με νέα έρευνα;

2 Μαρ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Είναι αλήθεια πως σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, οι γάτες έχουν βαθιά ριζωμένη μέσα τους την επιθυμία να σκοτώσουν τους ανθρώπους;

Στο news247.gr, tilestwra.comredplanet.grzarpanews.grtrelokouneli.gr,
diaforetiko.greklogika.gr και πολλά άλλα, διαβάζουμε:

Μίξη γεγονότων και παραποιήσεων – clickbait

Είναι αλήθεια πως οι γάτες θέλουν να μας σκοτώσουν;

Όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, η “είδηση” για τις γάτες δολοφόνους, έφτασε στην Ελλάδα μέσω ανυπόστατων δημοσιευμάτων σε σκανδαλοθηρικές ιστοσελίδες του εξωτερικού, όπως η Daily Mail, που κυκλοφόρησαν το 2015 και πρόσφατα αναδημοσιεύτηκαν (δείτε εδώ και εδώ).

Σύμφωνα με τη huffingtonpost.com, όμως, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Η μελέτη του 2014 των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, επιχείρησε να μελετήσει και όχι να συγκρίνει τις προσωπικότητες των εξημερωμένων γατών και ορισμένων άγριων αιλουροειδών όπως σκοτσέζικες αγριόγατες, λεοπαρδάλεις του χιονιού, λιοντάρια και λεοπαρδάλεις της Ασίας, βασισμένη στη μαρτυρίες εργαζόμενων σε ζωολογικούς κήπους.

Η επικεφαλής της έρευνας Marieke Gartner, ερωτήθηκε σχετικά από τη Huffington Post και εξέφρασε την έκπληξή της για τους πηχυαίους τίτλους που εμφανίστηκαν έναν ολόκληρο χρόνο μετά τη δημοσίευση της έρευνάς της (και αναδημοσιεύονται μέχρι σήμερα).

Όπως επισημαίνει η Gartner, ουδέποτε διατυπώθηκε στην έρευνά της ο ισχυρισμός πως οι γάτες επιθυμούν να σκοτώσουν τους ανθρώπους. “Η έρευνά μου δεν ισχυρίστηκε αυτό το πράγμα, για την ακρίβεια, δεν έχει καμία σχέση. Δε ξέρω για ποιο λόγο ισχυρίστηκαν κάτι τέτοιο“, απάντησε στη HP.

Όλα τα άρθρα που παρερμήνευσαν την έρευνα, επισήμαναν ορισμένα χαρακτηριστικά συμπεριφοράς που είναι κοινά σε γάτες και λιοντάρια, όπως ο νευρωτισμός, η παρορμητικότητα και η κυριαρχία. Αλλά αυτό που επιχείρησε η Gartner ήταν να αξιολογήσει τη προσωπικότητα των αιλουροειδών στο ευρύτερο φάσμα αυτών των χαρακτηριστικών, από όχι πολύ έως πολύ νευρωτικά ή παρορμητικά. Τα πιο κυρίαρχα χαρακτηριστικά (σε γάτες και λιοντάρια), δεν είναι απαραίτητα η κυριαρχία, ο παρορμητισμός και ο νευρωτισμός. Είναι 3 παράγοντες που περιγράφουν κάθε είδος, αλλά το φάσμα διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Η Mikel Delgado, πιστοποιημένος σύμβουλος συμπεριφοράς γατών και υποψήφιος διδάκτορας ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, θεωρεί πως πολλές φορές οι άνθρωποι αποδίδουν δολοφονικά χαρακτηριστικά στις γάτες, επειδή δεν έχουν πολλούς μύες στο πρόσωπο με αποτέλεσμα η ερμηνεία της σκέψης τους να είναι δύσκολη.

«Οι γάτες έχουν διαφορετικές προσωπικότητες και κατέληξαν να ζουν μαζί μας επειδή ήταν μια αμοιβαία επωφελής κατάσταση. Ορισμένες γάτες είναι πιο ανεξάρτητες, κάποιες άλλες πολύ αξιαγάπητες. Εξαρτάται απλώς από το άτομο, δεν είναι όλες οι γάτες εγωκεντρικές, είναι απλά περισσότερο μοναχικές ως είδος” δήλωσε η Gartner στο cnet.com, όταν ερωτήθηκε για την έρευνά της.

Το συμπέρασμα της έρευνας ήταν πως τα αιλουροειδή, μοιράζονται κάποια χαρακτηριστικά προσωπικότητας, ωστόσο πουθενά δεν διατυπώθηκε πως οι γάτες έχουν βαθιά ριζωμένη μέσα τους την επιθυμία να σκοτώσουν τους ανθρώπους.

Fact-check for the sake of Democracy