Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο 6ος Αμερικανικός Στόλος περιπολεί στην κυπριακή ΑΟΖ;ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ο 6ος Αμερικανικός Στόλος περιπολεί στην κυπριακή ΑΟΖ;

9 Μαρ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Το θέμα των επικείμενων ερευνών της εταιρίας ExxonMobil στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, έχει απασχολήσει αρκετά την επικαιρότητα τις τελευταίες δυο ημέρες, σε συνάρτηση με την υποτιθέμενη παρουσία του 6ου Αμερικανικού Στόλου στο σημείο, για τη “προστασία” των δυο ερευνητικών σκαφών, από πιθανή τουρκική πρόκληση. Που βρίσκονται τελικά τα αμερικανικά πλοία και τι σχέση έχουν με τις έρευνες στη κυπριακή ΑΟΖ;

ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε, τρία αμερικανικά πολεμικά πλοία (USS Iwo Jima, USS New York και USS Oak Hill) αναμένεται να παραμείνουν στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ (ή πλησίον αυτής) μέχρι τουλάχιστον τις 25/3, σε μια κίνηση που αφήνεται να εννοηθεί πως έχει σχέση με την επικείμενη έναρξη ερευνών από την ExxonMobil, στο οικόπεδο 10.

Για παράδειγμα, στο huffingtonpost.grtovima.gr, cnn.grkathimerini.com.cyiefimerida.grpentapostagma.gr

Τι ισχύει απ όλα τα ανωτέρω;

Οι φήμες για αποστολή σκαφών του Αμερικανικού 6ου Στόλου στη κυπριακή ΑΟΖ, φαίνεται να ξεκινούν από το κρατικά ελεγχόμενο ρωσικό πρακτορείο Sputnik στις 6/3/18. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τρία αμφίβια σκάφη και το 26ο Εκστρατευτικό Σώμα που αποτελείται από 2.500 πεζοναύτες, ενώθηκαν με τον 6ο Στόλο της Μεσογείου στις 21 Φεβρουαρίου, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα συνοδεύσουν τα δύο ερευνητικά σκάφη της ExxonMobil.

Την ίδια ημέρα (6/3), το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), αναμεταδίδει τον ισχυρισμό του Sputnik. Στις 7/3, κυπριακά δημοσιεύματα αρχίζουν να αναπαράγουν την είδηση, διανθίζοντάς την με περισσότερες λεπτομέρειες, σχετικά με τα πλοία που υποτίθεται ότι καταφθάνουν στη κυπριακή ΑΟΖ και περιλαμβάνουν τα USS Iwo Jima, USS New York και USS Oak Hill. Από εκεί και ύστερα, βλέπουμε και το παρακάτω εξωφρενικό ισχυρισμό:

George Pataki (και όχι “Patakis”), έχει ουγγρικές, ιταλικές και ιρλανδικές ρίζες και όχι ελληνικές.

Όσον αφορά τα αμερικανικά πλοία και το λόγο που βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο

Στη Πτήση & Διάστημα διαβάζουμε:

Το Iwo Jima Amphibious Ready Group (ARG), που υπάγεται στον 6ο Στόλο, αποτελείται από τα σκάφη USS Iwo Jima, USS New York και USS Oak Hill και τη μονάδα 26th Marine Expeditionary Unit (MEU), που στελεχώνεται από 2.500 πεζοναύτες.

Το πλοίο αμφιβίων επιχειρήσεων USS Iwo Jima, μαζί με πεζοναύτες της 26th MEU, κατέπλευσε στο Ισραήλ, στα πλαίσια της προγραμματισμένης άσκησης Juniper Cobra 2018, που διεξάγεται ανά δυο χρόνια, συνήθως τέτοια εποχή. Είναι βέβαιο πως δεν έχουν μεταβεί και οι 2.500 πεζοναύτες της 26th MEU στο Ισραήλ, δεδομένου πως μέρος της Μονάδας, συμμετέχει στην άσκηση Spring Storm στη Μαύρη Θάλασσα. Η μόνη διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες ασκήσεις Juniper Cobra, είναι πως η φετινή θα διαρκέσει μερικές ημέρες παραπάνω και συγκεκριμένα έως τις 18 Μαρτίου, ενώ είναι πιθανό οι αμερικανικές δυνάμεις να παραμείνουν στη περιοχή έως τις 25/3.

Ο αμερικανικός στόλος όμως που υποτίθεται πως βρίσκεται στη κυπριακή ΑΟΖ, δεν περιλαμβάνει το USS Oak Hill, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν. Το εν λόγω πλοίο, βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα στα πλαίσια της άσκησης Spring Storm, μεταξύ του αμερικανικού και ρουμανικού ναυτικού που θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Μαρτίου. Μόλις χθες, ένα ακόμη αμερικανικό πλοίο, το USS Mount, κατέφθασε στη Χάιφα για να συμμετάσχει στην άσκηση Juniper Cobra 2018. Στη περιοχή υπάρχουν επίσης στοιχεία της 11th Naval Mobile Construction Battalion(NMCB), που επίσης συμμετέχουν στην άσκηση. Σύμφωνα με αυτή την ανακοίνωση, οι μοναδικές υπάρχουσες μονάδες του αμερικανικού 6ου Στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι το USS Iwo Jima, και το USS Mount. Όσον αφορά το USS New York η τελευταία διαθέσιμη ενημέρωση το θέλει να βρίσκεται στο Κόλπο της Σύρτης ανοιχτά της Λιβύης από τις 4 Μαρτίου, στα πλαίσια της επιχείρησης AFRICOM.

Εν ολίγοις, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν επιβεβαιωμένα δυο αμερικανικά πλοία στο Ισραήλ, στα πλαίσια της προγραμματισμένης άσκησης Juniper Cobra 2018.

Επιπλέον

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, επικαλούμενο δηλώσεις του Johnny Michael, εκπρόσωπου τύπου της Αμερικανικής Στρατιωτικής Διοίκησης στην Ευρώπη, “Δεν υπάρχει βάση στους ισχυρισμούς πως ο Αμερικανικός 6ος Στόλος βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο για να προστατεύσει την ExxonMobil“.

Η Καθημερινή δίνει την σωστή διάσταση και αναφέρει:
Αν και σε σημαντικό βαθμό πρόκειται για προγραμματισμένες ασκήσεις των ΗΠΑ με το Ισραήλ, η σχεδόν ταυτόχρονη διεξαγωγή τους με τις έρευνες που θα πραγματοποιήσει η αμερικανική Exxon στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, ευλόγως, δημιουργεί συνειρμούς για τον συγκεκριμένο συνδυασμό. Οι ασκήσεις αποτελούν και μήνυμα προς την Αγκυρα, καθώς πραγματοποιούνται λίγες ημέρες μετά την πρακτική ακύρωση των ερευνών της ENI στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

Την ανησυχία που επικρατεί για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατ. Μεσόγειο, όπως αυτή αναδείχθηκε ανάγλυφα τις προηγούμενες εβδομάδες και οδήγησε στην αναστολή των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, υποδηλώνει και η αυξημένη ναυτική παρουσία που θα έχουν οι ΗΠΑ στην περιοχή μέχρι το τέλος του μήνα. Αν και σε σημαντικό βαθμό πρόκειται για προγραμματισμένες ασκήσεις των ΗΠΑ με το Ισραήλ, η σχεδόν ταυτόχρονη διεξαγωγή τους με τις έρευνες που θα πραγματοποιήσει η αμερικανική Exxon στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, ευλόγως, δημιουργεί συνειρμούς για τον συγκεκριμένο συνδυασμό. Οι ασκήσεις αποτελούν και μήνυμα προς την Αγκυρα, καθώς πραγματοποιούνται λίγες ημέρες μετά την πρακτική ακύρωση των ερευνών της ENI στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως αποκαλύπτει η «Κ», οι Αμερικανοί θα έχουν, από σήμερα, αυξημένη ναυτική παρουσία στην περιοχή ανάμεσα στη Ν. Κύπρο και στο Iσραήλ, η οποία, ωστόσο, δεν συνδέεται άμεσα με τις έρευνες που θα ξεκινήσουν στο οικόπεδο 10 την επόμενη εβδομάδα (11 Μαρτίου) και θα διαρκέσουν έως και τις 20 Απριλίου. Είναι ενδιαφέρον ότι, όπως φαίνεται και από το γράφημα, το οικόπεδο 10 δεν αμφισβητείται καθ’ οιονδήποτε τρόπο από την Αγκυρα, παρότι τις τελευταίες ημέρες εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης προειδοποιούν τον έκτο στόλο των ΗΠΑ να μείνει μακριά από την Ανατ. Μεσόγειο.

Συμπέρασμα

Είναι σαφές πως ουδέποτε τέθηκε θέμα παρουσίας σκαφών του 6ου Αμερικανικού Στόλου στη κυπριακή ΑΟΖ για τη προστασία των ερευνητικών πλοίων της ExxonMobil, που αναμένεται να ξεκινήσουν έρευνες για υδρογονάνθρακες τις προσεχείς ημέρες. Αντιθέτως, πηγή των φημών φαίνεται να είναι ανακριβές δημοσίευμα του ρωσικού Sputnik, που διογκώθηκε από κυπριακά και ελληνικά ΜΜΕ.

Θοδωρής Δανιηλίδης
Θάνος Σ. Επαχτίτης

Συντακτική ομάδα