Ασκήθηκε δίωξη στον μουφτή της Κομοτηνής; Πώς τα ελληνικά ΜΜΕ έσπευσαν να αναμεταδώσουν άκριτα ένα άρθρο του τουρκικού Τύπου.

0

Τις τελευταίες ώρες βλέπουμε να αναπαράγεται στα ελληνικά ΜΜΕ η είδηση πως «ασκήθηκε δίωξη στον Μουφτή της Κομοτηνής για κατάχρηση εξουσίας».

Το είδαμε στο cnn.gr, tanea.grtovima.gr, iefimerida.gr, kathimerini.gr, newsbomb.gr, στο dikaiologitika, κλπ.

Η αρχική πηγή της είδησης είναι άρθρο του τουρκικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, που μπορείτε να δείτε εδώ.

Σε όλα τα παραπάνω άρθρα αναφέρεται πως από την Εισαγγελία της Κομοτηνής έχει ασκηθεί ποινική δίωξη ή, όπως εσφαλμένα αναγράφεται σε κάποια άρθρα, αγωγή (η αγωγή ασκείται από έναν διάδικο σε βάρος άλλου διαδίκου σε αστικές υποθέσεις), για «κατάχρηση εξουσίας», επειδή ο μουφτής της Κομοτηνής, Ibrahim Serif, συμμετείχε σε ισλαμική θρησκευτική εκδήλωση το έτος 2016.

ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΑ

Ο Ιμπραήμ Σερήφ, που αναφέρεται στα παραπάνω άρθρα, είναι ο ψευδομουφτής της Κομοτηνής. Ο όρος «εκλεγμένος μουφτής», είναι ο όρος που χρησιμοποιούν οι επίσημες τουρκικές Αρχές και δη το Προξενείο της Τουρκίας στην Κομοτηνή. Η Τουρκία, κατά πάγια (υπονομευτική) πολιτική, αρνείται να αναγνωρίσει τους μουφτήδες που διορίζονται στις μουφτείες της δυτικής Θράκης, κατά την ελληνική νομοθεσία, από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας. Ο πραγματικός μουφτής της Κομοτηνής είναι ο Μέτσο Τζεμαλή, τον οποίο η Τουρκία έχει κηρύξει ανεπιθύμητο πρόσωπο («persona non grata») και τα τουρκικά ΜΜΕ αποκαλούν «μουφτή μαριονέτα».

Το άρθρο 239 του Ποινικού Κώδικα (ΠΚ), για την κατάχρηση εξουσίας, αναφέρει σχετικά:

Άρθρο 239

«Κατάχρηση εξουσίας»

Υπάλληλος στα καθήκοντα του οποίου ανάγεται η δίωξη ή η ανάκριση αξιόποινων πράξεων: α) αν μεταχειρίστηκε παρανόμως εκβιαστικά μέσα για να πετύχει οποιαδήποτε έγγραφη ή προφορική κατάθεση κατηγορουμένου, μάρτυρα ή πραγματογνώμονα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, εφόσον η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα κατά τα άρθρα 137Α και 137Β, β) αν εν γνώσει του εξέθεσε σε δίωξη ή τιμωρία κάποιον αθώο ή παρέλειψε να διώξει κάποιον υπαίτιο ή προκάλεσε την απαλλαγή του από την τιμωρία τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών.

Κατά συνέπεια, ο ψευδομουφτής δεν είναι δυνατόν να κατηγορηθεί για κατάχρηση εξουσίας, καθώς δεν είναι υπάλληλος του ελληνικού κράτους, αλλά απλός ιδιώτης που σφετερίζεται τον τίτλο του μουφτή και, πολύ περισσότερο, διότι ακόμη και ο πραγματικός μουφτής δεν έχει στη χώρα μας καθήκοντα ανάκρισης και δίωξης αξιόποινων πράξεων.

Το πιθανότερο, με βάση όσα αποκομίζουμε από το άρθρο του πρακτορείου Anadolu και με βάση προηγούμενες διώξεις που έχουν ασκηθεί στον ψευδομουφτή, είναι οι Εισαγγελικές Αρχές της Κομοτηνής να διεξάγουν, ενδεχομένως, προκαταρκτική έρευνα για τα αδικήματα της αντιποίησης αρχής (175 ΠΚ) και της αντιποίησης στολής (176 ΠΚ) σε βάρος του ψευδομουφτή, επειδή σε δημόσια θρησκευτική εκδήλωση εμφανίστηκε ως «ο μουφτής της Κομοτηνής», τίτλος, φυσικά, που δεν του ανήκει.

Τελειώνοντας, δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε πως τα ελληνικά ΜΜΕ, πέραν της άκριτης αναμετάδοσης του άρθρου του Anadolu, δεν μπήκαν καν στον κόπο να αναγράψουν το όνομα του ψευδομουφτή στα ελληνικά, ως Ιμπραήμ Σερήφ, δεδομένου πως είναι Έλληνας πολίτης και, ως εκ τούτου, φέρει ελληνικό δελτίο ταυτότητας όπου το όνομά του αναγράφεται επίσημα στην ελληνική. Αντί αυτού, μετέφεραν αυτούσιο το όνομά του στα τούρκικα, Ibrahim Serif, όπως ακριβώς το αναγράφουν οι τούρκικες πηγές (πάλι καλά, δηλαδή, που δεν απέδωσαν και την Κομοτηνή ως Gümülcine).

Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε