Ποιοι είμαστε
Αρχική Αποτοξίνωση και μύθοιΥΓΕΙΑ

Αποτοξίνωση και μύθοι

13 Μαρ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Συμπληρώματα διατροφής, ειδικά αφεψήματα, ποδόλουτρα, κλύσματα με καφέ και όχι μόνο, αμφιβόλου ποιότητας και προελεύσεως εναλλακτικές θεραπείες και πολλά άλλα, υπόσχονται να καθαρίσουν τον οργανισμό σας από τις τοξίνες που συσσωρεύει, όπως βαρέα μέταλλα, χημικά, κτλ που προέρχονται από κακή διατροφή, μόλυνση του περιβάλλοντος, φάρμακα και σχεδόν οτιδήποτε άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Είναι τελικά χρήσιμη η αποτοξίνωση, ή μήπως δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα διαφημιστικό τρικ, για να πωλούνται άχρηστα προϊόντα στους καταναλωτές;

Η “αποτοξίνωση” είναι ένας αληθινός ιατρικός όρος που έχει μετατραπεί σε στρατηγική μάρκετιγκ, για να καταπολεμηθούν ανύπαρκτες καταστάσεις. Η πραγματική αποτοξίνωση δεν έχει καμία σχέση με συμπληρώματα και διάφορα άλλα προϊόντα και πρακτικές που κυκλοφορούν στο εμπόριο, αλλά αφορά την απομάκρυνση επικίνδυνων και θανατηφόρων πολλές φορές ουσιών από το ανθρώπινο σώμα, όπως ναρκωτικά, αλκοόλ και διάφορα δηλητήρια, που λαμβάνει χώρα στο νοσοκομείο και περιλαμβάνει συγκεκριμένες ιατρικές τεχνικές. Όταν βλέπετε να χρησιμοποιείται ο όρος “αποτοξίνωση” για τη προώθηση σκευασμάτων κτλ, δεν είναι τίποτα περισσότερο από τη προσπάθεια να σας πουλήσουν ένα ή περισσότερα άχρηστα προϊόντα, που παρουσιάζονται με επιστημονικό τρόπο με σκοπό να σας ξεγελάσουν.

Στη πραγματικότητα, η αποτοξίνωση είναι μια καλοστημένη απάτη που περιλαμβάνει από τη λήψη διάφορων βοτάνων, μέχρι τη λήψη διουρητικών και καθαρτικών για να πηγαίνετε πιο συχνά στη τουαλέτα.

Ας δούμε μερικούς αβάσιμους ισχυρισμούς που χρησιμοποιούν οι οπαδοί της αποτοξίνωση μέσα από το thepharmafist.com:

Ψέμα 1: από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης, εκθετόμαστε σε τοξίνες που καταστρέφουν την υγεία μας. Στη πραγματικότητα, τοξικές ουσίες υπήρχαν πάντα στο περιβάλλον, όπως μόλυβδος και θείο από ηφαίστεια, κόπρανα ζώων που μετέφεραν βακτήρια και καπνός από φωτιές που είναι καρκινογεννής. Αν και σήμερα υπάρχουν περισσότεροι μολυντές στο περιβάλλον, ζούμε πολύ περισσότερο.

Ψέμα 2: Αν νιώθετε φουσκωμένοι και κουρασμένοι μετά τις διακοπές, πρέπει να κάνετε αποτοξίνωση. Στη πραγματικότητα, όλοι νιώθουν έτσι μετά τις διακοπές και δεν οφείλεται στη συσσώρευση τοξινών, αλλά στην ανάγκη να επιστρέψετε στους κανονικούς σας ρυθμούς.

Ψέμα 3: Όταν το σώμα είναι γεμάτο με τοξίνες και τοξικά απόβλητα, δε μπορεί να απορροφήσει βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Στη πραγματικότητα, όλα τα απόβλητα και οι τοξίνες αποβάλλονται μέσω των οργάνων μας γιατί αυτός είναι ο σκοπός τους και αυτή η διαδικασία, δεν έχει καμία σχέση με την απορρόφηση βιταμινών και θρεπτικών συστατικών.

Ψέμα 4: Πρέπει να βοηθήσετε το συκώτι και τα νεφρά σας να αποβάλλουν τις τοξίνες. Στη πραγματικότητα, τα όργανά μας δεν χρειάζονται καμία βοήθεια, εκτός αν πάσχουμε από κάποια σχετική χρόνια ασθένεια.

Ψέμα 5 (το πιο γελοίο όλων): Τα προϊόντα αποτοξίνωσης, καθαρίζουν τα έντερα από συσσωρευμένες τροφές, βλέννα και απόβλητα. Στη πραγματικότητα, το λεπτό έντερο έχει διάμετρο 2,5 εκατοστών, και η απόφραξή του με όλα τα ανωτέρω δεν είναι δυνατή σε ένα υγιές άτομο. Τα “αποτοξινωτικά” σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καθαρτικά και δεν κάνουν τίποτα περισσότερο απ’ ότι το σώμα θα έκανε ούτως ή άλλως.

Αναλυτικά το infographic του Pharma Fist, εδώ.

Η επιστήμη έχει απορρίψει την ιδέα της “αποτοξίνωσης” εδώ και έναν αιώνα, όταν έγινε κατανοητό πως λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα, αλλά ο ορισμός εξακολουθεί να επικρατεί στις μέρες, ακόμη και από κανονικούς γιατρούς, για να πωλούνται άχρηστα προϊόντα και υπηρεσίες.

Ένα κλασικό παράδειγμα αποτοξίνωσης είναι η υδροθεραπεία παχέος εντέρου, δηλαδή το εσωτερικό πλύσιμο του εντέρου με νερό.  Η θεωρία πίσω από την υδροθεραπεία λέει πως η στασιμότητα των κοπράνων στο παχύ έντερο, προκαλεί συσσώρευση τοξινών, μυκήτων (βλέπε πιο κάτω καντίντα) κτλ. Αυτές οι τοξίνες στη συνέχεια απορροφούνται και περνάνε στο αίμα. Όλα αυτά μπορούν να προληφθούν με το εσωτερικό πλύσιμο του εντέρου, συνήθως με απλό νερό. Στη πράξη όμως, πρόκειται για μια ακόμη ψευδοεπιστημονική θεώρηση, που έχει καταρριφθεί ήδη από τις αρχές του περασμένου αιώνα. Σήμερα γνωρίζουμε η σωστή κατανάλωση φυτικών ινών και η λήψη επαρκούς ποσότητας νερού, σε συνδυασμό με άσκηση, βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου.

Το μάρκετιγκ που έχει στηθεί γύρω από τη βιομηχανία της “αποτοξίνωσης”, περιγράφει μια σειρά από καταστάσεις που τις αποδίδει στη συσσώρευση τοξινών, όπως κούραση, ατονία, πονοκέφαλοι, αϋπνία κτλ και επεκτείνεται σε πιο “επίφοβες” καταστάσεις, όπως ο καρκίνος. Προφανώς όλοι οι άνθρωποι σε κάποια φάση της ζωής τους θα βιώσουν “συμπτώματα” όπως κούραση και ατονία και δεν έχουν τίποτα να κάνουν με την ύπαρξη ή όχι τοξινών στο σώμα. Τα κυριότερα όργανα που καθαρίζουν τον ανθρώπινο οργανισμό, δηλαδή το συκώτι και τα νεφρά, είναι φτιαγμένα για αυτό ακριβώς το σκοπό και δεν χρειάζονται περιοδικό καθαρισμό.

Ναι αλλά εφόσον δεν κάνει κακό, γιατί να μην κάνω αποτοξίνωση καλού κακού;

Το να διαθέσει κάποιος τα χρήματα και το χρόνο του για να κάνει αποτοξίνωση, δεν είναι κάτι που μας αφορά. Άλλα όταν αυτό το άτομο αποφασίσει να αυτοθεραπευτεί με άχρηστα προϊόντα, ενδεχομένως να θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο. Υπάρχουν όμως και επιπλέον κίνδυνοι. Για παράδειγμα, η υδροθεραπεία εντέρου, ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους εάν τα εργαλεία δεν αποστειρωθούν σωστά και υπάρχει κίνδυνος μολύνσεων. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας και ανισορροπίας ηλεκτρολυτών εξαιτίας της απορρόφησης μεγάλης ποσότητας ύδατος από το κυκλοφορικό σύστημα. Διάφορα κλύσματα με καφέ, έχουν αποδειχτεί επικίνδυνα. Τα καθαρτικά που δίνονται αβίαστα για την αποτοξίνωση του εντέρου, μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση και απώλεια χρησίμων ηλεκτρολυτών. Η αχανής αγορά σκευασμάτων αποτοξίνωσης στη χώρα μας, σημαίνει πως πολλά από αυτά, είναι αγνώστου προελεύσεως και συστατικών.

Συμπεράσματα

Τα προϊόντα που υπόσχονται αποτοξίνωση και καθαρισμό, μπορούν μόνο να “καθαρίσουν” το πορτοφόλι σας από χρήματα. Οι “εναλλακτικές” αντιλήψεις περί καθαρισμού των τοξινών, δεν έχουν καμία βάση στη σύγχρονη επιστήμη, διότι δεν υπάρχουν μελέτες που να βεβαιώνουν πως αυτά τα προϊόντα και διαδικασίες, πράγματι δουλεύουν. Το ανθρώπινο σώμα έχει τα μέσα να αποβάλει αποτελεσματικά τα απόβλητα από μόνο του. Πολλές φορές, η πρακτική της αποτοξίνωσης μπορεί να κρύβει αληθινούς κινδύνους για την υγεία. Ο μόνος τρόπος για να “εξαγνιστεί” ο οργανισμός από τις συνέπειες της κακής διατροφής, έλλειψης άσκησης, κάπνισμα, αλκοόλ, ναρκωτικά κτλ, είναι μόνο με αλλαγή του τρόπου ζωής και όχι με εύκολες “λύσεις” που υπόσχονται όσοι προωθούν την “αποτοξίνωση”.

Fact-check for the sake of Democracy