Ποιοι είμαστε
Αρχική ΔΕΝ βρήκε ο ΟΗΕ ένα 4χρονο αγόρι μόνο του στην έρημοHOAXES

ΔΕΝ βρήκε ο ΟΗΕ ένα 4χρονο αγόρι μόνο του στην έρημο

20 Μαρ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορεί η παρακάτω φωτογραφία με τον ισχυρισμό, ότι ένα 4χρονο παιδί από τη Συρία, βρέθηκε μόνο του στην έρημο να κουβαλάει μια τσάντα με τα ρούχα της νεκρής μητέρας και αδελφής του.

Ψευδής είδηση

Την είδαμε στο ThessNews.gr, ArtiNews.gr, AlithinesGynaikes.gr, paidorama.com και στα social media ως εικόνα με λεζάντα. Τι ισχύει;

Η φωτογραφία στην πραγματικότητα είναι του 2014.

Τότε, εργαζόμενοι του ΟΗΕ είχαν δημοσιεύσει στο Twitter την φωτογραφία με την περιγραφή «Εδώ είναι ο 4χρονος Marwan, που χωρίστηκε προσωρινά από την οικογένειά του.» Σύντομα η είδηση έκανε τον γύρο του διαδικτύου.

Ωστόσο, τις επόμενες μέρες ο ΟΗΕ έδωσε στη δημοσιότητα και δεύτερη φωτογραφία από το περιστατικό, όπου από μεγαλύτερη απόσταση, φαίνεται ότι το παιδί απλά είχε μείνει λίγο πιο πίσω από μια μεγάλη προσφυγική ομάδα.

Ο Andrew Harper, επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο οποίος και τράβηξε την πρώτη φωτογραφία, ξεκαθάρισε ότι «το παιδί διαχωρίστηκε προσωρινά από την οικογένειά του, δεν είναι μόνο». Ο Marwan επανενώθηκε με την μητέρα του σε λίγα λεπτά, καθώς βρισκόταν περίπου 20 βήματα πίσω της.

Τα άρθρα που δημοσιεύτηκαν το 2014 δεν έκαναν αναφορά σε «σακούλα με ρούχα της μητέρας και της αδερφής του παιδιού που είχαν σκοτωθεί», που αποτελούν προσθήκη των πρόσφατων άρθρων με σκοπό την πρόκληση μεγαλύτερης συναισθηματικής φόρτισης.

Είναι βεβαίως γεγονός ότι πάρα πολλά προσφυγόπουλα έχασαν τους γονείς τους κατά τον πόλεμο της Συρίας. Ωστόσο, ο ισχυρισμός που συνοδεύει τη συγκεκριμένη φωτογραφία δεν επαληθεύεται και καταρρίπτεται.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.