Θα επιτραπεί να πουλάνε σκυλίσιο κρέας τα σούπερ μάρκετ της Ευρώπης και της Ελλάδας;

0

Κυκλοφορεί ξανά η ψευδής είδηση του 2013, που αναφέρει ότι «στο άμεσο μέλλον θα δοθεί το πράσινο φως για την εισαγωγή κατεψυγμένων κρεάτων από εκτροφή σκύλων στην ελεύθερη αγορά σε όλα τα ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ και άρα και στα Ελληνικά!»

ΨΕΥΔΗΣ ΕΙΔΗΣΗ

Το είδαμε στο newsthessaloniki.grdikaiosinisimera.greidisoules.gr, protinewskorinthias.grsuperthema.eu4pteruga.com

Το παραπάνω hoax ξεκίνησε από μια σατιρική ιστοσελίδα της Ιταλίας, την Corriere del Mattino το 2013. Το αρχικό δημοσίευμα έχει διαγραφεί αλλά υπάρχουν αρκετές ιταλικές ιστοσελίδες που το αναφέρουν.

Το Φεβρουάριο 2014 η ιταλική φάρσα μεταφράστηκε και δημοσιευθηκε σαν πραγματική είδηση στην Ελλάδα. Παραδείγματα εδώ και εδώ. Από τότε διάφορες σελίδες και blogs το αναπαράγουν κάθε χρόνο.

Η εταιρεία «Xinshipu Ltd», που αναφέρουν στο δημοσίευμα και εμπορεύεται σκυλίσιο κρέας, δεν υπάρχει. Υπάρχει η εταιρία «Xinshipu Electronic» αλλά αυτή δραστηριοποιείται στον τομέα των ηλεκτρονικών.

Η εκτροφή και η χρησιμοποίηση σκύλων και γατιών, για παραγωγή γούνας, δέρματος, κρέατος ή για την παρασκευή φαρμακευτικών ή άλλων ουσιών, απαγορεύεται, σύμφωνα με το νόμο 4039/12, άρθρο 12, παρ. 3. Το πρόστιμο στην Ελλάδα είναι 10.000 ευρώ για κάθε ένα ζώο και ανάλογοι νόμοι υπάρχουν σε όλες της χώρες της Ευρώπης.

Συμβουλεύουμε τους χρήστες να επιλέγουν αξιόπιστες ιστοσελίδες για την ενημέρωση τους και όχι διάφορα blogs που αναπαράγουν οτιδήποτε εντυπωσιακό hoax βρεθεί μπροστά τους.

Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε