Ποιοι είμαστε
Αρχική Άσχετη φωτογραφία και βίντεο του 2017 για τη χιονόπτωση στη Φλώρινα.HOAXES

Άσχετη φωτογραφία και βίντεο του 2017 για τη χιονόπτωση στη Φλώρινα.

24 Μαρ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Χθες (23-3-2018), το star.gr ανέβασε τα παρακάτω βίντεο και φωτογραφίες αναφέροντας ότι είναι από την πρόσφατη χιονόπτωση στη Φλώρινα.

Δείτε ολόκληρο το δημοσίευμα, εδώ.

Καταρχάς όμως, το βίντεο δεν είναι της πρόσφατης χιονόπτωσης αλλά της περσινής, όπως αντιλαμβανόμαστε από την σύγκριση με την αρχική πηγή του βίντεο στο YouTube:

Επιπλέον, η εξής φωτογραφία που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή και αναπαράχθηκε και σε πολλές ακόμη ιστοσελίδες (π.χ. Καθημερινή, AthensVoice, in.gr, tilestwra.com, neaflorina.gr) είναι τελείως άσχετη όχι μόνο με την πρόσφατη χιονόπτωση, αλλά και με τη Φλώρινα γενικότερα.

Μια αναζήτηση στο TinEye.com μας δείχνει ότι η εικόνα εμφανίζεται από το 2013 σε σελίδες του εξωτερικού.

Εκτός απ’ αυτό όμως, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι σε καμιά από τις υπόλοιπες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν εκείνη την μέρα δεν εμφανίζεται το ύψος του χιονιού που βλέπουμε ότι έχει συσσωρευτεί στο παγκάκι της συγκεκριμένης λήψης.

Μια από τις βασικές πηγές των λήψεων που εμφανίστηκαν στις παραπάνω σελίδες είναι το blog florineanews, που μας ενημερώνει ότι ο πρώτος που ανέβασε την συγκεκριμένη φωτογραφία συνδέοντάς τη με τη πρόσφατη χιονόπτωση στη Φλώρινα είναι ο κύριος Ηλίας Ευαγγέλου, κάτι που επιβεβαιώνουμε και από την δημοσίευσή του στο προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

Για μια ακόμη φορά, αντιλαμβανόμαστε πόσο εύκολο είναι το να συνδεθεί μια εικόνα με άσχετα περιστατικά στον κόσμο του διαδικτύου.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.