Ποιοι είμαστε
Αρχική Ισχύει ότι ισλαμιστές μετανάστες επιτέθηκαν σε γαλλική εκκλησία εν ώρα λειτουργίας;FAKE NEWS

Ισχύει ότι ισλαμιστές μετανάστες επιτέθηκαν σε γαλλική εκκλησία εν ώρα λειτουργίας;

27 Μαρ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορεί στα social media ένα βίντεο με την εξής περιγραφή:


Η ανάρτηση στις 26-3-2018, 16:45

Τι ισχύει;

Ψευδής ισχυρισμός

Το βίντεο παρατίθεται εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=5oP25vd4o1c

Όπως διαβάζουμε στο έγκυρο Snopes, αυτό που στη πραγματικότητα συνέβη είναι μια διαμαρτυρία περίπου 80 ατόμων εναντίων ενός προτεινόμενου νομοσχεδίου που θα έκανε πιο δύσκολη την αίτηση ασύλου στη Γαλλία. Οι διαδηλωτές δεν φέρθηκαν βίαια, και η εκκλησία δεν λειτουργούσε εκείνη την ώρα. Η αστυνομία επενέβη και σε λιγότερο από μια ώρα από την έναρξη του περιστατικού, οι διαδηλωτές ήταν εκτός του ναού.

Το ανεξάρτητο καθολικό μέσο La Croix πιθανολόγησε ότι επιλέχθηκε ο ναός Αγίου Ντενίς καθώς ιστορικά παρείχε βοήθεια σε πρόσφυγες και αιτούντες ασύλου.

Η παραπληροφόριση ότι εμπρόκειτο για «έγκλημα θρησκευτικού μίσους» πιθανόν να ξεκίνησε από την ακροδεξιά Marine Le Pen, που στο Twitter της ανέφερε το περιστατικό ως «βεβήλωση της εκκλησίας».

Μάλιστα, μέλη της Εκκλησίας φαίνεται ότι συμφωνούν με τα αιτήματα των διαδηλωτών. Ο Πατέρας Jean-Yves Leroy, Διάκονος της Μητρόπολης του Αγίου Ντενίς δήλωσε ότι «ο προτεινόμενος νόμος θα κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα».

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.