Ποιοι είμαστε
Αρχική Ξαφνική μετακίνηση συστοιχίας Πάτριοτ στην Αττική;ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ξαφνική μετακίνηση συστοιχίας Πάτριοτ στην Αττική;

30 Μαρ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Από σύγχυση έως πανικό θα μπορούσαμε να πούμε ότι μεταφέρουν ορισμένα ρεπορτάζ που απασχόλησαν την επικαιρότητα αυτές τις ημέρες, σχετικά με τη μετακίνηση συστοιχίας Patriot, σε περιοχή της ανατολικής Αττικής. Τι συνέβη όμως στ’ αλήθεια;

ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ – ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ

Στο star.gr, διαβάζουμε, περί «Ξαφνικής μετακίνηση συστοιχίας πυραύλων Πάτριοτ στην Αττική»

Σε δυο δημοσιεύματα του pentapostagma.gr (δείτε εδώ και εδώ), διαβάζουμε περί πως «…ο φακός του Star, έπιασε τους αντιαεροπορικούς πυραύλους Patriot να μεταφέρονται σε χώρους διασποράς. Επίσημα για ασκήσεις όπως είπαν, ανεπίσημα βρίσκονται ήδη στο «φυσικό χώρο» σε περίοδο έναρξης επιχειρήσεων... Είναι φανερό πως οδεύουμε σε ένοπλο επεισόδιο με την Τουρκία.»

Τι συμβαίνει;

Στο έγκυρο ptisidiastima.com, διαβάζουμε τα εξής:

“Στις 28/3/2018, παρατηρήθηκε μετακίνηση συστοιχίας MIM-104 Patriot, από τη μονάδα στην οποία εδρεύει, σε άλλο σημείο λίγα χιλιόμετρα μακριά, στα πλαίσια προγραμματισμένης (από καιρό) άσκησης που διεξάγεται κάθε δυο χρόνια. Εχθές μάλιστα, η συστοιχία επέστρεψε στην αρχική της μονάδα μετά το πέρας της ασκήσεως, όπως παρατήρησαν εκατοντάδες οδηγοί που τη συνάντησαν. Για ευνόητους λόγους, δεν αποκαλύπτουμε τις τοποθεσίες μετακίνησης.
Εξαιτίας της τριβής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λόγω της κράτησης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη, εμφανίστηκαν άρθρα περί «αιφνιδιαστικής μετακίνησης συστοιχίας Πάτριοτ» (από το Πατριώτης), τα οποία δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα.
Σύμφωνα με τις δικές μας απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, η μετακίνηση των αντιαεροπορικών πυραύλων, δεν έχει να κάνει με κάποια πολεμική προετοιμασία, αλλά έλαβε χώρα εξαιτίας προγραμματισμένης άσκησης, η οποία κρίθηκε απόλυτα επιτυχής. Τέτοιες μετακινήσεις είναι απόλυτα συνηθισμένες στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων.”

Το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Star που έδωσε λαβή για περισσότερα τρομολαγνικά δημοσιεύματα, φέρει τη σφραγίδα «ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ», σε μια προσπάθεια να προκαλέσει εντύπωση στον τηλεθεατή, για ένα θέμα που υπό άλλες συνθήκες, δεν θα απασχολούσε καθόλου τα ΜΜΕ. Τέτοιες μετακινήσεις είναι απόλυτα συνηθισμένες στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων και όπως είδαμε παραπάνω η συγκεκριμένη άσκηση ήταν προγραμματισμένη και διεξάγεται κάθε δυο χρόνια. Τα σχετικά δημοσιεύματα διατυπώνουν ψευδείς ισχυρισμούς και κινδυνολογούν.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.