Ποιοι είμαστε
Αρχική Παιδίατρος από τη Πάτρα θεράπευσε “παρενέργεια εμβολίου” με “ομοιοπαθητικό φάρμακο”!ΥΓΕΙΑ

Παιδίατρος από τη Πάτρα θεράπευσε “παρενέργεια εμβολίου” με “ομοιοπαθητικό φάρμακο”!

2 Απρ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Γνωστή παιδίατρος της Πάτρας υποστηρίζει πως κατάφερε να θεραπεύσει παρενέργεια εμβολίου και συγκεκριμένα ουδετεροπενίας, χορηγώντας “ομοιοπαθητικό φάρμακο.”

Ψευδοεπιστήμη – Κινδυνολογία 

Στη σελίδα της παιδιάτρου-ομοιοπαθητικού Αλεξάνδρας Κοσμαρίκου στο Facebook, είδαμε τη κάτωθι ανάρτηση:

Η ίδια η κα Κοσμαρίκου, θεώρησε φρόνιμο να αναρτήσει τη δημοσίευσή της στη μεγαλύτερη αντιεμβολιαστική ομάδα της Ελλάδας στο Facebook, που αριθμεί πάνω από 15.000 μέλη.

Τι έχει συμβεί;

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η γιατρός-ομοιοπαθητικός κα Κοσμαρίκου, πριν δυο μήνες επισκέφτηκε το ιατρείο της ένα τρίχρονο κοριτσάκι αφού είχε γνωματευθεί πως πάσχει από ουδετεροπενία. Πρόκειται για μια διαταραχή κατά την οποία ο ασθενής παρουσιάζει χαμηλές τιμές νετρόφιλων (είδος λευκού αιμοσφαιρίου) στο αίμα, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να καταπολεμήσει μολύνσεις από ιούς και βακτήρια.

Κάπου εδώ αρχίζουν τα περίεργα. Η κα Κοσμαρίκου ισχυρίζεται πως ουδέποτε ευρέθη το αίτιο που προκάλεσε την ασθένεια στο τρίχρονο κοριτσάκι και (αυθαίρετα) την αποδίδει σε “παρενέργεια εμβολίου.”

Το καλύτερο όμως όλων, είναι πως θεράπευσε τη πάθηση του κοριτσιού, χρησιμοποιώντας… “ομοιοπαθητικό φάρμακο!”

Επειδή η ανωτέρω ιστορία μας προκάλεσε εντύπωση, ρωτήσαμε επανειλημμένως τη κα Κοσμαρίκου ποιο εμβόλιο προκάλεσε την ουδετεροπενία και ποιο “φάρμακο” τη θεράπευσε. Απάντηση δε πήραμε ποτέ, πέρα από κάποιες γενικόλογες και άνευ νοήματος εξηγήσεις.

Η ουδετεροπενία στα παιδιά μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους, όπως λοιμώξεις, ορισμένα φάρμακα, ανοσοκαταστολή, έλλειψη βιταμίνης Β 12, αιματολογικές ασθένειες κτλ. Κανένα εμβόλιο δεν λογίζεται ως αίτιο σε περιπτώσεις ουδετεροπενίας σε παιδιά (δείτε σχετικές παραπομπές στο τέλος του άρθρου).

Ζητήσαμε από το παιδίατρο Αντώνη Δαρζέντα, να μας εξηγήσει τι μπορεί να ισχύει από τους παραπάνω, ομολογουμένως επιθετικούς ισχυρισμούς της κας Κοσμαρίκου:

“Από το ιστορικό το οποίο βέβαια είναι ελλιπές προκύπτει πως πρόκειται για κάποιου τύπου ουδετεροπενία γεγονός σύνηθες για την παιδική ηλικία. Οι περισσότερες από αυτές συνήθως συμβαίνουν ακόμα και μετά από ηπιότατες ιογενείς λοιμώξεις και συνοδεύονται από ήπια γενικά συμπτώματα και αυτόματη ίαση.
Αν δούμε λίγο πιο λεπτομερώς το ιστορικό φαίνεται ότι το πρώτο επεισόδιο συμβαίνει αρκετές μέρες μετά το εμβόλιο οπότε η σύνδεση του με αυτό είναι τελείως αυθαίρετη. Ως γνωστόν σε αυτή την ηλικία πάντα υπάρχει εμβόλιο. Οτιδήποτε μετά από αυτό ιδίως μέρες μετά, δεν σημαίνει ότι έχει αιτιολογική συσχέτιση. Επίσης το πρώτο επεισόδιο είναι σαφές ότι ΠΕΡΑΣΕ ΜΟΝΟ ΤΟΥ.
Αλλά και το δεύτερο επεισόδιο ουδετεροπενίας επίσης φαίνεται ότι πέρασε μόνο του, διότι στο ιστορικό αναφέρεται ότι “η υποθερμία και η εφίδρωση παρέμεναν”. Αποκρύπτεται η τιμή των λευκών αιμοσφαιρίων και αναφέρεται ό,τι σε 10 μέρες τα λευκά ήταν φυσιολογικά και ό,τι σταδιακά ανέβηκε η αιμοσφαιρίνη. Αυτό θα συνέβαινε ούτως ή άλλως. Συνέβη ακριβώς το ίδιο άλλωστε και την πρώτη φορά χωρίς κανένα φάρμακο.
Όπως φαίνεται πρόκειται για μια καλοήθη ουδετεροπενία της παιδικής ηλικίας συνήθης σε αυτές τις ηλικίες που όλες συνδέονται με αυτόματη ίαση των επεισοδίων πράγμα που μπορεί να επαναληφθεί μιας και ο χρόνος παρακολούθησης του περιστατικού είναι μικρός.
Φυσικά είναι απόλυτα σαφές ότι το ομοιοπαθητικό φάρμακο ουδεμία δράση έκανε και πρόκειται για τελείως υποκειμενική βελτίωση του “χρώματος” του παιδιού μιας και τα αντικειμενικά εργαστηριακά έφτιαξαν μόνα τους όπως και την πρώτη φορά.
Τέτοια περιστατικά απαιτούν πλήρη διερεύνηση και όπως είπα είναι συνήθη στην παιδική ηλικία και συνήθως αυτοϊώμενα.”

Ώρα να γίνουμε λίγο κουραστικοί…

…και αυτό διότι το έχουμε επαναλάβει πάμπολλες φορές πως η ομοιοπαθητική είναι η κορωνίδα της ψευδοεπιστήμης. Μόλις μερικούς μήνες, η Ρωσική Ακαδημία των Επιστημών απεφάνθη ότι η εναλλακτική θεραπευτική πρακτική της ομοιοπαθητικής στερείται επιστημονικής βάσης. Λίγο καιρό νωρίτερα, με απόφαση της  Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC), οι εταιρίες κατασκευής ομοιοπαθητικών φαρμάκων, υποχρεώνονται να αναγράφουν σε αυτά, ότι «δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι το προϊόν λειτουργεί». Με απλά λόγια, δεν έχουν καμία θεραπευτική αξία. Στη Μεγάλη Βρετανία, το National Health Service (NHS), ενημερώνει τους πολίτες πως η ομοιοπαθητική είναι επιστημονικά ατεκμηρίωτη. Μόλις πριν λίγες καιρό, έγινε γνωστό πως το Royal London Hospital for Integrated Medicine, θα σταματήσει να λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση από το NHS για τις ομοιοπαθητικές θεραπείες που προσφέρει. Τέλος στην Αυστραλία, οι αρχές προειδοποιούν πως η ομοιοπαθητική δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε ασθένεια. Η επιστήμη φυσικά όχι μόνο δε δέχεται τους ισχυρισμούς της ομοιοπαθητικής, αλλά τους έχει καταρρίψει μέσα από εκατοντάδες μελέτες, ανασκοπήσεις και μεταναλύσεις. Ουδέποτε η ομοιοπαθητική κατάφερε να αποδείξει πως η θεραπευτική αξία, ξεπερνά αυτό που είναι γνωστό ως φαινόμενο placebo. Η Ολομέλεια του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), του Υπουργείου Υγείας, αποφάσισε ομόφωνα πως η ομοιοπαθητική δεν συνιστά ιατρικά ή φαρμακευτικά θεραπευτική επιστημονική μεθοδολογία και πρακτική. Δεν είναι ούτε ισότιμη ούτε καν συμπληρωματική της Ιατρικής Επιστήμης και δεν συνιστά καν «εναλλακτική ιατρική».

Συμπεράσματα

Από τα ανωτέρω γίνεται σαφές πως έχουμε μια ψευδοεπιστημονική προσέγγιση σε ένα συνηθισμένο παιδιατρικό πρόβλημα. Η αυθαίρετη ωστόσο απόδοση της ασθένειας σε “παρενέργεια εμβολιασμού”, επιτείνει την ήδη υπάρχουσα εμβολιοφοβία στη χώρα μας, που ήδη μετρά τρεις νεκρούς και 1976 κρούσματα από ιλαρά (σύμφωνα με τη τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ). Στην Ελλάδα είναι γνωστό πως πάνω από το 20% του πληθυσμού, αντιμετωπίζει με δυσπιστία τα εμβόλια, ενώ ήδη από το Φεβρουάριο του 2017, προειδοποιούσαμε για επερχόμενες εξάρσεις, λόγω της διαφαινόμενης κατάστασης. Σε κάθε περίπτωση, η διασπορά αντιεπιστημονικών θεωριών από μια παιδίατρο, ακόμη και σε αντιεμβολιαστικές ομάδες, είναι το λιγότερο ανεύθυνη και επικίνδυνη.

Πηγές

http://learn.pediatrics.ubc.ca/body-systems/hematology-oncology/pediatric-neutropenia/

http://www.seattlechildrens.org/medical-conditions/heart-blood-conditions/neutropenia/

Approach to the patient with neutropenia in childhood

http://www.melbournepaediatricspecialists.com.au/neutropenia-in-children/

https://www.webmd.com/a-to-z-guides/neutropenia-causes-symptoms-treatment#1

https://medlineplus.gov/ency/article/007230.htm

https://www.ucsfbenioffchildrens.org/conditions/neutropenia/

http://arh.adam.com/content.aspx?productId=101&pid=1&gid=007230

https://www.mayoclinic.org/symptoms/neutropenia/basics/causes/sym-20050854

 

Fact-check for the sake of Democracy