Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο καφές είναι τελικά καρκινογόνος;ΥΓΕΙΑ

Ο καφές είναι τελικά καρκινογόνος;

5 Απρ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Στην Πολιτεία της Καλιφόρνια, ένας δικαστής αποφάσισε ότι οι εταιρείες παρασκευής και πώλησης καφέ θα πρέπει επί των συσκευασιών να αναγράφουν προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο καρκίνου. Και αυτό διότι το ρόφημα του καφέ φέρει έναν καρκινογόνο παράγοντα. Αυτό το γεγονός έδωσε λαβή σε πολλά ΜΜΕ να κάνουν λόγο πως η κατανάλωση του καφέ είναι επικίνδυνη. Τι ισχύει στ’ αλήθεια;

Κινδυνολογία – Clickbait

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι αυτό που διαβάσαμε στο makeleio.gr.

 

Τελικά τι ισχύει;

Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στο in.gr, ο Ανώτατος Δικαστής Ελιχου Μπερλε τάχθηκε υπέρ του ισχυρισμού μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που προσέφυγε κατά δεκάδων εταιρειών παρασκευής και πώλησης καφέ, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζουν τη νομοθεσία της Πολιτείας της Καλιφόρνια και ζήτησε όσες έχουν τουλάχιστον δέκα άτομα προσωπικό να περιλαμβάνουν προειδοποιήσεις για καρκινογόνες και τοξικές χημικές ουσίες. Η μηνυτήρια ΜΚΟ υποστηρίζει ότι μια μερίδα καφέ περιέχει στατιστικά σημαντική ποσότητα ακρυλαμιδίου. Το ακρυλαμίδιο είναι γνωστός καρκινογόνος παράγοντας που παράγεται κατά την διαδικασία του ψησίματος ή του τηγανίσματος ορισμένων τροφίμων. Επίσης, όμως παράγεται και όταν οι κόκκοι του καφέ ψήνονται και έχει επίσης ανιχνευθεί στον βραστό καφέ. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η δικαστική διαμάχη ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια και η δικαστική απόφαση είναι προκαταρκτική και θεωρείται πιθανό να αναιρεθεί.

Τι λέει η επιστήμη

Το ακρυλαμίδιο, που βρίσκεται σε ορισμένες τροφές και στο καπνό του τσιγάρου (και μάλιστα σε αρκετά μεγαλύτερες ποσότητες σε σχέση με το καφέ), φαίνεται πως αυξάνει το κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπου καρκίνου σε αρουραίους και ποντικούς, όταν εκτεθούν σε υψηλές δόσεις που κυμαίνονται από 1.000 έως 10.000 φορές υψηλότερες από αυτές που λαμβάνουν οι άνθρωποι μέσω τροφής. Ωστόσο δεν έχει ανακαλυφθεί συσχέτιση έκθεσης σε ακρυλαμιδιο και πρόκλησης καρκίνου σε ανθρώπους, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία.

Σύμφωνα με τον καθηγητή John Ioannidis του Stanford University “δεν προβληματίζομαι καθόλου για τη πιθανότητα ο καφές να προκαλεί καρκίνο, διότι οι ποσότητες ακρυλαμιδίου που περιέχονται στο καφέ είναι εξαιρετικά χαμηλές. Από τα άπειρα πράγματα που υπάρχουν γύρω μας, ο καφές είναι ένα από τα πιο ασφαλή όσο αφορά τις πιθανότητες πρόκλησης καρκίνου.”

Επιπλέον, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Έρευνας του Καρκίνου που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δεν υπάρχουν αποδείξεις πως η κατανάλωση καφέ προκαλεί καρκίνο. Το 2016 μάλιστα, ο καφές αφαιρέθηκε από τη λίστα δυνητικά καρκινογόνων παραγόντων του ΠΟΥ. Σύμφωνα με μια μεγάλη ανασκόπηση 1.000 μελετών που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Oncology το 2016, δεν βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης καφέ και πρόκλησης 20 διαφορετικών τύπων καρκίνου.

Στον αντίποδα, υπάρχουν ενδείξεις από αρκετές μελέτες πως ο καφές κάνει καλό στην υγεία. Μια ανασκόπηση του 2017, ανακάλυψε πως μια κούπα καφέ την ημέρα, σχετίζεται με χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του ήπατος και του ενδομητρίου. Μια μελέτη του 2018, βρήκε συσχετισμό της κατανάλωσης καφέ με χαμηλότερες πιθανότητες θανάτου σε ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου. Μια μετά-ανάλυση του 2018, ανακάλυψε πως 4 κούπες καφές ημερησίως, σχετίζεται με χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης  μετεμμηνοπαυσιακού καρκίνου του μαστού.

Σύνοψη

Από τα ανωτέρω γίνεται κατανοητό πως παρά την απόφαση του Δικαστηρίου της Καλιφόρνια για αναγραφή προειδοποίησης για το κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου από το καφέ, δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση που να στηρίζει τον ισχυρισμό. Ας μην ξεχνάμε επίσης πως οι ΗΠΑ και ειδικά η Καλιφόρνια, διαθέτουν μια τεράστια “βιομηχανία” δικαστικών αποζημιώσεων πάνω σε ανάλογα θέματα, κάτι που φαίνεται να είναι η αιτία πίσω και από τη συγκεκριμένη απόφαση όπως επισημαίνει το Forbes. Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός πως ο καφές είναι καρκινογόνος, καταρρίπτεται.

Fact-check for the sake of Democracy