Ποιοι είμαστε
Αρχική H Νατάσσα Καραμανλή ΔΕΝ πάσχει από καρκίνο και ούτε έγραψε αυτό το κείμενοHOAXES

H Νατάσσα Καραμανλή ΔΕΝ πάσχει από καρκίνο και ούτε έγραψε αυτό το κείμενο

11 Απρ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Κυκλοφορεί ένα κείμενο που αποδίδεται λανθασμένα στην Νατάσα Καραμανλή και αφήνει την υπόνοια ότι πάσχει από καρκίνο. Δεν είναι αλήθεια. 

Το είδαμε στο fanpage.grtrelokouneli.gr και alithinesgynaikes.gr

Όπως βλέπετε χρησιμοποιούν τη φωτογραφία της σύζυγου του κ. Καραμανλή, Νατάσας Παζαΐτη και αφήνουν να εννοηθεί ότι το κείμενο γράφτηκε από αυτή.

Το κείμενο είχε δημοσιευθεί αρχικά στις 6/6/2015 από την ιστοσελίδα fylada.gr και η συντάκτρια ονομάζεται Νατάσα Καραμανλή, αλλά δεν έχει την παραμικρή σχέση με την σύζυγο του κ. Καραμανλή εκτός από την συνωνυμία. Κάποια ιστολόγια το αναδημοσίευσαν και χρησιμοποίησαν τη φωτογραφία της κ. Νατάσας Παζαΐτη – Καραμανλή. Αυτές τις μέρες, ξεκίνησε μια δεύτερη αναπαραγωγή του κειμένου και πάλι με την φωτογραφία της κα Παζαΐτη

Στην αρχική δημοσίευση συμπλήρωσαν:

“Αγαπητοί φίλοι και αναγνώστες της fylada.gr, σας ενημερώνουμε ότι ορισμένα site έκαναν αναδημοσίευση το παρόν κείμενο της κειμενογράφου μας Νατάσας Καραμανλή (ουδεμία σχέση με την σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού) δίνοντας την λανθασμένη εντύπωση προς εσάς, πως αναφερόμαστε στην κα Νατάσα Καραμανλή, σύζυγο του κου Κωνσταντίνου Καραμανλή, πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδος. Λυπούμαστε για οποιαδήποτε σύγχυση φέρουν τα συγκεκριμένα site, και ευελπιστούμε σύντομα να σταματήσουν τις αναδημοσιεύσεις αυτού του είδους.”

Tα δημοσιεύματα έχει διαψεύσει και η σύζυγος του κ. Καραμανλή, Νατάσα Παζαΐτη μέσω της σελίδας στο facebook Κέντρο Μαστού Embio.

“Σήμερα αναρτήθηκε σε κάποια ιστοσελίδα άρθρο με τον τίτλο «Ο καρκίνος μου έδωσε το δικό του μάθημα ζωής». Το άρθρο, το οποίο περιγράφει την προσωπική εμπειρία μιας γυναίκας που καταπολέμησε τη νόσο, υπογράφει συντάκτρια της ιστοσελίδας, με το όνομα Νατάσσα Καραμανλή. Η απλή συνωνυμία της συντάκτριας του άρθρου με εμένα, καθώς και ο τίτλος του που παραπέμπει στην επιστημονική μου ιδιότητα, οδήγησε στην ταύτιση της υπογράφουσας με εμένα και στη μαζική αναπαραγωγή του άρθρου από άλλα sites αλλά και ιδιώτες.
Το ενδιαφέρον όλων μας για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού είναι δεδομένο. Το ενδιαφέρον κάποιων ανθρώπων για την επιστημονική μου τοποθέτηση είναι συγκινητικό. Όμως αυτή ακριβώς η επιστημονική μου ιδιότητα επιβάλλει να αποφεύγονται ακόμα και οι καλοπροαίρετες παρεξηγήσεις που μου αποδίδουν κείμενα που δεν είναι δικά μου.
Αναστασία Παζαΐτη
Γενική Χειρουργός – Χειρουργός Μαστού”

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.