Ποιοι είμαστε
Αρχική “Η Κούβα έστειλε εμβόλια και φάρμακα στη Συρία ως βοήθεια μετά το πρόσφατο συμμαχικό βομβαρδισμό”;FAKE NEWS

“Η Κούβα έστειλε εμβόλια και φάρμακα στη Συρία ως βοήθεια μετά το πρόσφατο συμμαχικό βομβαρδισμό”;

21 Απρ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Πρόκειται για μια είδηση που κάνει το γύρο των social media σε Ελλάδα και εξωτερικό και υποστηρίζει πως “η Κούβα απέστειλε στη Συρία 2.000 γιατρούς, 1.680 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, 35 ιατρικά εργαστήρια, 2 τόνους φάρμακα και 25.000 εμβόλια”. Είναι αλήθεια;

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

Το είδαμε στο katiousa.grdialogos.com.cy και σε πολλές αναρτήσεις στο Facebook και το Twitter που έχουν γίνει viral.

Τι έχει συμβεί;

Πιθανή αρχική πηγή του ισχυρισμού (στα κοινωνικά δίκτυα), είναι το παρακάτω tweet με ημερομηνία 18 Απριλίου.

Όπως βλέπουμε, ο ισχυρισμός ξεκίνησε από το εξωτερικό και έγινε viral μέσω χιλιάδων κοινοποιήσεων στο Facebook και το Twitter.

Είναι γνωστό από παλαιότερα πως η Κούβα έχει ξαναστείλει ιατρικές προμήθειες στη Συρία, στα πλαίσια διευθέτησης χρεών της Αβάνας προς τη Δαμασκό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η αποστολή εμβολίων αξίας 1.000.000 δολαρίων στα πλαίσια συμφωνίας για το χρέος της Συρίας το Δεκέμβριο του 2016.

Για να διασταυρώσουμε την είδηση, ψάξαμε στο αρχείο του SANA (επίσημο κρατικό πρακτορείο της Συρίας), χωρίς να βρούμε κάποιο σχετικό αποτέλεσμα. Σε ανάλογη αναζήτηση στο Cuban News Agency, επίσης δε βρέθηκε κάποια αναφορά.

Η μόνο σχετική αλλά κατά πολύ διαφοροποιημένη είδηση (από αυτή που κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα), είναι αυτή που βρήκαμε στο Cubita Now (που αποτελεί και τη πηγή των ελληνικών δημοσιευμάτων), με ημερομηνία 18 Απριλίου 2018 (την ίδια ημέρα που ξεκίνησαν τα σχετικά ποστ στα κοινωνικά δίκτυα) στο οποίο αναφέρεται πως η Κούβα απέστειλε 2 τόνους φαρμάκων και εμβολίων στη Συρία. Δεν υπάρχει καμία αναφορά για αποστολή ιατρικού προσωπικού.

Η αρχική πηγή της είδησης για την αποστολή ιατροφαρμακευτικής βοήθειας στη Συρία, ήταν άρθρο στην ιστοσελίδα regeneracion.mx με ημερομηνία 17 Απριλίου (μια ημέρα πριν το θέμα γίνει viral στα κοινωνικά δίκτυα), που με τη σειρά του επικαλείται δημοσίευμα του Hispan TV. Αναζητώντας την είδηση στο αρχείο του Hispan TV, διαπιστώσαμε πως η μεταφορά των 2 τόνων ιατροφαρμακευτικού υλικού, έλαβε χώρα στις 29 Αυγούστου 2016 (τα δημοσιεύματα των regeneracion.mx και Hispan TV είναι σχεδόν ολόιδια).

Επιπλέον, η εικόνα που συνοδεύει τους περισσότερους ισχυρισμούς, κυκλοφορεί τουλάχιστον από το 2014 και δεν έχει καμία σχέση με μεταφορά Κουβανών γιατρών στη Συρία.

Από το 2014, κυκλοφορεί και η εικόνα που συνοδεύει τα δημοσιεύματα.

Σύνοψη

Ο ισχυρισμός στα κοινωνικά δίκτυα πως η Κούβα απέστειλε στη Συρία 2.000 γιατρούς, 1.680 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό και 35 ιατρικά εργαστήρια, είναι ψευδής, διότι δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση από τα επίσημα ενημερωτικά κανάλια της Κούβας και της Συρίας. Η είδηση πως η Κούβα έστειλε στη Συρία 2 τόνους φάρμακα και 25.000 εμβόλια είναι επίσης ψευδής, διότι προέρχεται από πρόσφατο άρθρο που αντιγράφει είδηση του 2016.

 

Fact-check for the sake of Democracy