Ποιοι είμαστε
Αρχική Τέλος τα F-35 για την Άγκυρα; Οι ΗΠΑ έπαυσαν τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία;ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Τέλος τα F-35 για την Άγκυρα; Οι ΗΠΑ έπαυσαν τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία;

5 Μαΐ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν πριν λίγο, αποφασίστηκε “επίσημα παύση των πωλήσεων όπλων στην Τουρκία από τις ΗΠΑ” που περιλαμβάνει και το υπερσύγχρονο αεροσκάφος F-35.

Μίξη γεγονότων και παραποιήσεων 

Στο pentapostagma.gr (αρχική πηγή), stoxos.gr, fonaklas.blogspot.gr , national-pride.org, enoplos.com, ethnikosmaxitis.grgreeknewsondemand.com, paraskhnio.gr κτλ διαβάζουμε:

 

 

Είναι αλήθεια;

Πριν λίγες ημέρες έγινε γνωστό πως τρεις Αμερικάνοι γερουσιαστές υπέβαλαν σχέδιο νόμου προκειμένου τα παρεμποδιστεί η Τουρκία να αρχίσει να παραλαμβάνει F-35 (κάτι που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να γίνει μέσα στο 2018) αλλά και να σταματήσει η διαδικασία συγκρότησης εργοστασιακής βάσης συντήρησης των κινητήρων του Lightning II. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η προσπάθεια από τους γερουσιαστές Τζέιμς Λάνκφορντ, Τομ Τίλλις και Ζιν Σαχίν, δυο Ρεπουμπλικάνοι και μία Δημοκρατική με τον νομοσχέδιό τους προτείνουν τα παραπάνω μέτρα εκτός και εάν ο Λευκός Οίκος αποδείξει ότι η Άγκυρα δεν υποσκάπτει την διεπιχειρησιακότητα του ΝΑΤΟ, δεν υποβάλει τα μέσα της Συμμαχίας σε κίνδυνο διασποράς της τεχνολογίας τους σε εχθρική επιβουλή, δεν επιδιώκει την απόκτηση όπλων από ξένη χώρα που βρίσκονται κάτω από απαγόρευση από την αμερικανική νομοθεσία και δεν φυλακίζουν παράνομα Αμερικανούς πολίτες.

Αφορμή για τους ισχυρισμούς των άρθρων, αποτέλεσαν αμερικανικά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, υπάρχει σχέδιο νόμου για την παύση παράδοσης όπλων από τις ΗΠΑ στη Τουρκία.

 

Μόλις χθες, η εκπρόσωπος του State Department, Heather Nauert, ρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση Τραμπ θα στηρίξει το σχέδιο νόμου για την απαγόρευση πώλησης όπλων στη Τουρκία και απάντησε ότι δε μπορεί να σχολιάσει για ένα σχέδιο που βρίσκεται υπό συζήτηση, αν και εξέφρασε τις ανησυχίες της για την απόκτηση ρωσικών S-400 από την Άγκυρα.

Εφόσον το σχέδιο νόμου ψηφιστεί (κάτι που μένει να το δούμε), θα συγκροτηθεί επιτροπή που θα εξετάσει της αμερικανοτουρκικές θέσεις. Μέχρι να παραδοθεί το πόρισμα, οι εξαγωγές όπλων θα παγώσουν (προσωρινά) και εάν είναι θετικό θα συνεχιστούν, ενώ αν είναι αρνητικό οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε πλήρες εμπάργκο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που Αμερικανοί Γερουσιαστές απειλούν την Άγκυρα με κυρώσεις γενικότερα και ειδικότερα για το θέμα των F-35.

Σύμφωνα ωστόσο με το εγκυρότατο Aviation Week, η σχετική νομοθεσία δεν πρόκειται να μπλοκάρει τις παραδόσεις των F-35 στη Τουρκία, στα πλαίσια της National Defense Authorization Act (NDAA).

 

Σε σχετικό άρθρο του Reuters, διαβάζουμε πως η NDAA, απέχει αρκετά βήματα μέχρι να γίνει επίσημος νόμος.

Επιπλέον, ο ισχυρισμός του άρθρου πως στις 24 Ιουνίου θα αναμενόταν να προσγειωθούν στη Τουρκία τα πρώτα δυο F-35 δεν ισχύει. Στη καλύτερη των περιπτώσεων και εφόσον δεν υπάρξουν περιπλοκές, τα δυο πρώτα αεροσκάφη θα παραδοθούν τυπικά στη τουρκική αεροπορία, αλλά θα παραμείνουν σε αμερικανικό έδαφος για πολλούς μήνες ακόμη μέχρι να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των Τούρκων χειριστών και του προσωπικού συντήρησης.

Συμπέρασμα
Σύμφωνα με τα παραπάνω, είναι πάρα πολλές οι φωνές στην Ουάσιγκτον που ζητούν την απαγόρευση εξαγωγής του F-35 στην Άγκυρα, εξαιτίας των τεταμένων σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας. Αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα μελλοντικό εμπάργκο, με βάση τα τωρινά δεδομένα, δεν έχει αποφασιστεί καμία απαγόρευση εξαγωγής πολεμικού υλικού προς τη Τουρκία. Οι πηχυαίοι τίτλοι των άρθρων που μιλούν για “επίσημη παύση των πωλήσεων όπλων στην Τουρκία από τις ΗΠΑ” είναι ψευδείς, διότι δεν υπάρχει καμία επίσημη απόφαση μέχρι στιγμής.

Fact-check for the sake of Democracy