Ποιοι είμαστε
Αρχική Προσοχή! Ψευδής είδηση για τα δικαιώματα στα δωμάτια ξενοδοχείων παγιδεύει τους επαγγελματίεςFAKE NEWS

Προσοχή! Ψευδής είδηση για τα δικαιώματα στα δωμάτια ξενοδοχείων παγιδεύει τους επαγγελματίες

15 Μαΐ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Του Ελευθέριου Ρήνου

Τις τελευταίες ημέρες, λόγω άγνοιας ή δόλου, διασπείρεται η ψευδής φήμη ότι υπάρχει νέα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, μετά από γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία δήθεν δεν υπάρχει πλέον η υποχρέωση καταβολής αμοιβών για τις τηλεοράσεις στα δωμάτια των ξενοδοχείων.

Το γεγονός ότι εδώ και δώδεκα χρόνια τα δωμάτια φιλοξενίας τουριστών έχουν «βαπτιστεί» δημόσιοι χώροι, δεν το γνωρίζουν πολλοί. Οι περισσότεροι το μαθαίνουν όταν τους έρθει ο λογαριασμός, τα ασφαλιστικά μέτρα και οι αγωγές που υποχρεώνουν τον επαγγελματία να βάλει γερά το χέρι στην τσέπη, αφού οι χρεώσεις αφορούν την τελευταία πενταετία.

Ένα από τα πιο περίεργα νομικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (Δ.Ε.Ε) από το 2006 είναι ότι τα δωμάτια των ξενοδοχείων είναι «δημόσιοι χώροι» και ως εκ τούτου τα ξενοδοχεία οφείλουν να πληρώνουν αμοιβές για την αναπαραγωγή οπτικοακουστικών έργων σε αυτά. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη ερμηνεία, που στηρίζεται στη συχνότητα εναλλαγής ενοίκων, αλλά κυρίως στη δημιουργία νέου κοινού, αφού ο επισκέπτης δεν έχει πρόσβαση στο περιεχόμενο χωρίς την παρέμβαση της επιχείρησης.

Οι πιο ενεργοί οργανισμοί στην είσπραξη των δικαιωμάτων από τη χρήση ραδιοφώνου και τηλεόρασης στα δωμάτια των ξενοδοχείων είναι η μέχρι πρότινος ΑΕΠΙ, ο Grammo – Ερατώ – Απόλλων (GEA), η Αθηνά και ο Διόνυσος, αλλά πολύ σύντομα θα προστεθεί η βρετανική PRS και ο νέος κρατικός φορέας που θα αντικαθιστά πρόσκαιρα την ΑΕΠΙ. Σε αυτούς θα πρέπει να προσθέσουμε και την εταιρεία που ίδρυσαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί της DIGEA, η οποία ονομάζεται ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΕ.

Για την πληρωμή των περισσοτέρων οργανισμών συλλογικής διαχείρισης έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο ξενοδοχειακό επιμελητήριο και στους οργανισμούς, που προβλέπει ειδικές χαμηλές τιμές μόνο για τα δωμάτια των ξενοδοχείων. Για τους υπόλοιπους χώρους, οι χρεώσεις γίνονται ανά τετραγωνικό μέτρο και ήδη αρκετοί επαγγελματίες ερευνούν την αγορά για παρόχους εναλλακτικής μουσικής που δεν εκπροσωπείται από τους μεγάλους οργανισμούς και είναι σαφώς φθηνότερη, που όμως για να είναι νόμιμοι θα πρέπει να έχουν και την έγκριση του ΟΠΙ.

ΜΙΑ ΓΝΩΣΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΡΜΗΝΕΥΕΤΑΙ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ

Η νέα αυτή φήμη, που κυκλοφορεί δυστυχώς ως «Απόφαση «ΒΟΜΒΑ : τα ξενοδοχεία δεν οφείλουν δικαιώματα για τις τηλεοράσεις στα δωμάτια» οφείλεται στη λανθασμένη και επικίνδυνη ερμηνεία της απόφασης C-641/15 του δευτέρου τμήματος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία εκδόθηκε την 16η Φεβρουαρίου 2017 και είναι διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας InfoCuria της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ήδη εδώ και ένα χρόνο, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάνος Κόνσολας δείχνοντας γοργά αντανακλαστικά υπέβαλε επερώτηση στη Βουλή για το συγκεκριμένο θέμα. Ο κ. Κόνσολας στο ερώτημά του κάλεσε τους Υπουργούς Πολιτισμού και Τουρισμού να διατάξουν να «εξαιρεθούν τουριστικά καταλύματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια από την καταβολή πνευματικών δικαιωμάτων για τη χρήση των τηλεοράσεων στα δωμάτια τους» με βάση την προαναφερόμενη απόφαση C-641/15. Ολόκληρη η ερώτηση του Βουλευτή έχει κοινοποιηθεί και είναι ήδη γνωστή από τον Μάρτιο του 2017

Το δυστυχές είναι ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν έχει σχέση με τα πνευματικά δικαιώματα και τη χρήση των τηλεοράσεων στα δωμάτια των ξενοδοχείων. Αφορά τα συγγενικά δικαιώματα των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών (Ant1, Alpha, ΣΚΑΙ κλπ) και όχι των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων. Κατά συνέπεια, η υποχρέωση καταβολής αμοιβών για τα δικαιώματα παραμένει, παρά τις ψευδείς υποσχέσεις και τις τυμπανοκρουσίες.

Ακόμη και πριν την έκδοση της απόφασης αυτής, η Ελληνική νομοθεσία ήταν εναρμονισμένη ήδη με το σκεπτικό της και μάλιστα οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν είχαν δικαίωμα είσπραξης για τα συγγενικά δικαιώματα τους. Οι αμοιβές εκ μέρους των τηλεοπτικών σταθμών δεν αφορούσαν ποτέ τα συγγενικά δικαιώματα, αλλά τις παραγωγές οπτικοακουστικών έργων τις οποίες απαιτούν ως παραγωγοί οπτικοακουστικών έργων.

Το Υπουργείο Πολιτισμού, δια της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου, από τις 2 Ιουνίου 2017 τοποθετήθηκε πάνω στο θέμα και το έθεσε στη σωστή του διάσταση. Αναφέρει λοιπόν το Υπουργείο Πολιτισμού:

«Η απόφαση του ΔΕΕ στην υπόθεση C-641/16.2/2017 που μνημονεύεται αφορά αποκλειστικά και μόνο στο δικαίωμα αμοιβής των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών για παρουσίαση των εκπομπών τους στο κοινό μέσω των δωματίων ξενοδοχείων και δεν ανατρέπει σε κανένα σημείο την υπάρχουσα νομολογία σχετικά με τη δημόσια εκτέλεση των έργων σε ό,τι αφορά στους υπόλοιπους δικαιούχους προστασίας δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας ή συγγενικού. Συνεπώς δεν επιφέρει καμία αλλαγή στις υποχρεώσεις καταβολής αμοιβής από τους υπόχρεους για αυτήν την αιτία στους δικαιούχους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης».

«Η απόφαση με την οποία είχε κριθεί προηγουμένως το ζήτημα της δημόσιας εκτέλεσης στα δωμάτια ξενοδοχείων ήταν η απόφαση της 7ης Δεκεμβρίου 2006, SGAE (C-306/05, EU:C:2006:764), η οποία αφορούσε σε ερμηνεία της πράξης παρουσίασης στο κοινό υπό την έννοια του άρθρου 3, παράγραφος 1, της οδηγίας 2001/29 που αφορά στους δημιουργούς των έργων και δεν έχει αντίστοιχη προϋπόθεση την ύπαρξη αντιτίμου για την είσοδο στον επίμαχο χώρο. Στην απόφαση εκείνη είχε αποσαφηνισθεί κατά πόσο μπορεί να υπάρχει “δημόσια” εκτέλεση στον “ιδιωτικό” χώρο ενός δωματίου ξενοδοχείου».

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Η απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού καταλήγει στο εξής συμπέρασμα : «Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, καθίσταται σαφές ότι η πάγια νομολογία του ΔΕΕ παραμένει ότι οφείλεται αμοιβή για δημόσια εκτέλεση έργων, η οποία λαμβάνει χώρα στα δωμάτια των ξενοδοχείων και η πρόσφατη απόφαση του ΔΕΕ στην υπόθεση C-641/16.2.2017 δεν αναδεικνύει την ύπαρξη κάποιου προβλήματος ιδίως σε ό,τι αφορά στην πρακτική είσπραξης της σχετικής αμοιβής στην χώρα μας».

Κοινώς, άνθρακας ο θησαυρός. Κατά την πάγια τακτική των οργανισμών διαχείρισης δικαιωμάτων, δυστυχώς αυτοί που ευθύνονται για τη διασπορά των ψευδών ειδήσεων θα παραμείνουν ατιμώρητοι, αφού απλά δημιουργούν στόχους για πρόστιμα, μηνύσεις και αγωγές. Το σύστημα θα παραμείνει και πάλι ικανοποιημένο, οι δικαστικές αίθουσες και οι στρατιές των νομικών θα έχουν την απαραίτητη δουλειά, οι δήθεν «σωτήρες» -που δεν έχουν καν εγκριθεί από τον ΟΠΙ -θα πουλήσουν κάποιες υπηρεσίες (σιγά μην το έκαναν και δωρεάν) και αυτός που μένει να κοιτάει παραπονεμένος την κλειστή πόρτα της επιχείρησής του είναι ο κυνηγημένος από τη «φοροκαταιγίδα» επαγγελματίας.

Το κακό δεν είναι ότι κυκλοφορεί ακόμη μια ψευδής είδηση στο ελληνικό διαδίκτυο. Το κακό είναι ότι κάποιοι την συντηρούν, όταν αποδεδειγμένα γνωρίζουν ότι είναι ψευδής, για να κερδίσουν πρόσκαιρα, και την ίδια στιγμή παγιδεύουν τους επαγγελματίες σε λανθασμένες κινήσεις, που σίγουρα θα τους κοστίσουν μεγάλα ποσά σε πρόστιμα και αποζημιώσεις.

Δυστυχώς, στη διασπορά αυτής της ανοησίας συμμετείχαν και σοβαρές ιστοσελίδες, κατά τον ορισμό του «clickbait» και των «fake news». Επικοινωνώντας με μια από τις ιστοσελίδες αυτές, εξέθεσα τον προβληματισμό μου και έστειλα τα απαραίτητα έγγραφα, που αποδείκνυαν ότι πρόκειται για εσφαλμένη ερμηνεία της απόφασης. Και όμως η σελίδα αυτή διατηρεί το άρθρο με τον ίδιο τίτλο μέχρι αυτή τη στιγμή, αφού προφανώς προσφέρει κίνηση επισκεπτών, που όμως ενημερώνονται λανθασμένα!

Το δεδομένο είναι ότι οι χρεώσεις για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα στην Ελλάδα είναι αδίκως υψηλότερες από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στο συνέδριο του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Ο.Π.Ι.) με τίτλο «Προσβολή δικαιωμάτων πνευματικής Ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο, Εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση» που πραγματοποιήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2018 στην Αίγλη Ζαππείου, πραγματοποιήθηκε μια εξαιρετική ομιλία – παρέμβαση από τον δικηγόρο της GRAMMO κύριο Γεώργιο Mπαμπέτα, ο οποίος στην ενότητα στην οποία προέδρευε η διευθύντρια του ΟΠΙ κυρία Ειρήνη Σταματούδη, αναφέρθηκε στη δημιουργία νέου κοινού και στα όρια της ισχύουσας απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που μέχρι σήμερα υποχρεώνει την πληρωμή δικαιωμάτων για τις τηλεοράσεις στα δωμάτια των ξενοδοχείων.

Είναι σαφές πως όταν υπάρχει η γνώση από τη μία πλευρά και οι τεχνολογικές δυνατότητες από την άλλη, λύσεις μπορούν να βρεθούν σε όλα τα προβλήματα, ακόμη και στην πρόσβαση στα ραδιοτηλεοπτικά έργα, ανάλογα με το βαλάντιο κάθε επιχείρησης. Αυτό ουσιαστικά κατέδειξαν τα συμπεράσματα από την ομιλία του κ. Μπαμπέτα, ο οποίος σε αντίθεση με τις γελοιότητες που δημοσιεύουν κάποιοι ανεύθυνοι στο διαδίκτυο, έθεσε τους σωστούς προβληματισμούς και το πεδίο γύρω από το οποίο θα πρέπει να τεθεί η συζήτηση για τη δημόσια εκτέλεση οπτικοακουστικών έργων. Το πρόβλημα άλλωστε είναι υπαρκτό.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως της δήθεν «απαλλαγής» πρόκειται για ένα παραπλανητικό δημοσίευμα, το οποίο στοχοποιεί τους επαγγελματίες του τουρισμού και μπορεί να τους οδηγήσει σε βαριά πρόστιμα! Υπάρχουν τέτοιες στιγμές που πραγματικά αναρωτιέμαι αν το «τραβάει ο οργανισμός μας» σε αυτή τη χώρα και απλά μας αρέσει η εύκολη λύση, άσχετα αν πρόκειται για ένα χαζό ψέμα, που θα μας δημιουργήσει σοβαρότερα προβλήματα στο μέλλον.

Κλείνοντας, θεωρώ σκόπιμο να παραθέσω ολόκληρη την απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ.Λυδίας Κονιόρδου, που διαψεύδει τη λανθασμένη ερμηνεία της απόφασης C-641 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και μαζί την ψευδή είδηση που κάποιοι επιτήδειοι κυκλοφόρησαν ένα χρόνο αργότερα.

Φανταστείτε να έρθει το τέλος του κόσμου (κάποια στιγμή θα έρθει) και μετά από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια εξωγήινος πολιτισμός να ανακαλύψει τη Γη και σε αρχαιολογικές ανασκαφές να διασώσει άρθρο με τίτλο "ο Έλβις ζει...".