8χρονο κοριτσάκι υπερασπίζεται με πιρούνι την τραυματισμένη του μάνα από Ισραηλινό στρατιώτη;

0

Μια φωτογραφία, με τον ισχυρισμό ότι ένα «ενα 8χρονο κοριτσάκι υπερασπίζεται με ένα πιρούνι την τραυματισμένη του μάνα από Ισραηλινό στρατιώτη» αναπαράγεται στα κοινωνικά δίκτυα, με εκατοντάδες κοινοποιήσεις. Είναι πραγματική; 

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ – ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΜΕΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Η παραπάνω φωτογραφία που αναπαράγεται από χρήστες του διαδικτύου από το 2016, είναι ολοκάθαρα στημένη. Η αρχική πηγή της φωτογραφίας είναι άγνωστη αλλά κυκλοφορεί με τον ισχυρισμό ότι είναι από την Παλαιστίνη ή τη Συρία.

Αρχικά να αναφέρουμε ότι ο άνδρας δεν είναι ισραηλινός στρατιώτης. Η φόρμα παραλλαγής, και το ΑΚ-47 (Καλάσνικοφ) που βλέπουμε στην εικόνα δεν χρησιμοποιούνται από τον Ισραηλινό στρατό. Ακόμη απουσιάζουν το αλεξίσφαιρο γιλέκο, το κράνος και ο υπόλοιπος εξοπλισμός που χρησιμοποιούν στις αποστολές τους. Μόνο μια ματιά σε φωτογραφίες Ισραηλινών στρατιωτών είναι αρκετή για δούμε τις ολοφάνερες διαφορές.

Αλλά ούτε ο ισχυρισμός ότι η φωτογραφία είναι από τη Συρία είναι αληθής. Το ΑΚ-47 της φωτογραφίας είναι ψεύτικο. Εκτός από τις μικρές διαφορές που υπάρχουν από το πραγματικό ΑΚ-47, είναι ολοφάνερα αρκετά μικρότερο. Θυμίζει παιδικό πλαστικό παιχνίδι, και δεν είναι ούτε καν σοβαρή απομίμηση του πραγματικού που βλέπουμε στην παρακάτω φωτογραφία.

Με μια σύγκριση φωτογραφιών μπορούμε να δούμε την τεράστια διαφορά στο μέγεθος.

Κανείς πραγματικός στρατιώτης από οποιαδήποτε χώρα δεν θα κρατούσε ένα ψεύτικο Καλάσνικοφ. Έτσι μπορούμε πολύ εύκολα, να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η φωτογραφία από όπου και να προέρχεται, είναι στημένη.

Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε