Ποιοι είμαστε
Αρχική Ένας καύσωνας που δεν ήρθε ποτέΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ένας καύσωνας που δεν ήρθε ποτέ

8 Ιου
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Πριν λίγες μέρες εμφανίστηκαν δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι έρχεται καύσωνας, αλλά τελικά αποδείχτηκε ότι το συγκεκριμένο κύμα ζέστης δεν θα έπρεπε να χαρακτηριστεί καύσωνας και τα σχετικά δημοσιεύματα ήταν υπερβολές.

Υπερβολές

Επικοινωνήσαμε με τον Μετεωρολόγο, Θοδωρή Κολυδά, και μας ενημέρωσε ότι σύμφωνα με την ελληνική μετεωρολογική πρακτική, για να χαρακτηριστεί «καύσωνας» ένα κύμα ζέστης θα πρέπει να συνυπάρχουν τα παρακάτω κριτήρια:

1. H μέγιστη θερμοκρασία σε μετεωρολογικούς σταθμούς είναι μεγαλύτερη ή ίση των 39 βαθμών Κελσίου.
2. H ελάχιστη θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη των 26 βαθμών Κελσίου.
3. Να επικρατεί άπνοια ή ασθενείς άνεμοι και το θερμοκρασιακό εύρος είναι μικρό.
4. Οι υψηλές θερμοκρασίες να παρατηρούνται σε ευρεία γεωγραφική έκταση και η διάρκειά τους να υπερβαίνει τις τρεις ημέρες.

Έτσι το κύμα ζέστης για το τριήμερο 7 με 9 Ιουνίου 2018 δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καύσωνας σε καμιά περίπτωση, γιατί δεν πληροί κανένα από τα παραπάνω κριτήρια. Μάλιστα, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε σαν “μίνι καύσωνας”, δηλαδή ένα κύμα έντονης ζέστης που όμως έχει μικρή διάρκεια, αφού γενικά οι ανώτερες θερμοκρασίες θα είναι αρκετά χαμηλές και σε ελάχιστες συγκεκριμένες περιοχές που το κύμα ζέστης θα είναι πιο έντονο δεν θα ξεπεράσουν τους 37-38 βαθμούς.

 

Τα δημοσιεύματα βασίστηκαν σε προγνώσεις μετεωρολόγων που προέβλεπαν κύμα ζέστης αλλά ποτέ δεν πρόβλεψαν ή ανέφεραν την λέξη καύσωνας.

Προσθέτουμε και τους χάρτες πρόγνωσης των θερμοκρασιών για το Σάββατο και την Κυριακή όπου είναι εμφανής η επάνοδος της θερμοκρασίας σε κανονικές τιμές.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.