Ποιοι είμαστε
Αρχική Μουσουλμάνοι επιτίθενται σε πολίτες και αυτοκίνητα στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας;HOAXES

Μουσουλμάνοι επιτίθενται σε πολίτες και αυτοκίνητα στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας;

10 Ιου
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Ένα βίντεο αναπαράγεται στο facebook και σε blogs, με τον ψευδή ισχυρισμό ότι βλέπουμε μουσουλμάνους στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας να επιτίθενται σε πολίτες και αυτοκίνητα. 

Το είδαμε στο facebook με εκατοντάδες κοινοποιήσεις και στα pentapostagma.grnewsthessaloniki.gr

Ψευδής ισχυρισμός 

Το βίντεο δεν έχει καμιά σχέση με μουσουλμάνους και την Αγγλία. Τα επεισόδια που βλέπουμε σε αυτό, είναι μεταξύ χούλιγκανς στη Βασιλεία – Ελβετία, μετά τoν ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ Βασιλείας και Λουκέρνη στις 19/5/2018. Σύμφωνα με Ελβετικά δημοσιεύματα, τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν 30 περίπου άτομα από τη Ζυρίχη, με λευκές προστατευτικές στολές και ζωγράφισαν τις κολόνες μιας γέφυρας στο Birsstrasse. Αρκετά άτομα τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στα επείγοντα του νοσοκομείου.

Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, ένας από τους τρόπους που κατασκευάσουν μια ψευδή είδηση είναι να πάρουν μια εντυπωσιακή φωτογραφία ή βίντεο και να προσθέσουν οτιδήποτε σαν ισχυρισμό. Αυτό ακριβώς συμβαίνει με το συγκεκριμένο βίντεο.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.