Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτό το απόκομμα είναι από σχολικό βιβλίο της Χούντας;ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Αυτό το απόκομμα είναι από σχολικό βιβλίο της Χούντας;

20 Ιου
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Πριν μερικές μέρες κυκλοφόρησε στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης η παρακάτω εικόνα, με τον ισχυρισμό ότι το συγκεκριμένο απόκομμα είναι από σχολικό βιβλίο της Χούντας, και έγινε viral. Ισχύει;   

To παραπάνω απόκομμα δεν προέρχεται από κάποιο σχολικό βιβλίο της Χούντας, αλλά από την δωδεκάτομη “Σύγχρονος εγκυκλοπαίδεια επιστημών” του 1969 από τον εκδοτικό οίκο “Γιοβάνης”.

Ο ίδιος πίνακας υπάρχει και στην “Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια Γιοβάνη” του 1980. 

Μπορεί το παραπάνω απόκομμα να μην είναι από σχολικό βιβλίο της Χούντας αλλά ο παρακάτω χάρτης είναι από το βιβλίο της γεωγραφίας της Β’ Γυμνασίου και υπήρχε από το 1969 έως το 1982 (13η έκδοση).

Εκτός από τον παραπάνω χάρτη, το βιβλίο της β’ Γυμνασίου ανέφερε ότι “Κατά τους βαλκανικούς πολέμους 1912 – 1913 η Σερβία κατέλαβε την βόρεια Μακεδονία.” και λίγο πιο κάτω αναφέρει την πΓΔΜ ως “λεγόμενη Σερβική Μακεδονία”

Ευχαριστούμε πολύ το βιβλιοπωλείο alfeiosbooks και την Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη, για τη πολύτιμη βοήθεια που μας πρόσφεραν.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.