Ποιοι είμαστε
Αρχική Είναι αλήθεια πως οι Μεξικάνοι προκάλεσαν σεισμό μετά το γκολ κατά της Γερμανίας στο Μουντιάλ;ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Είναι αλήθεια πως οι Μεξικάνοι προκάλεσαν σεισμό μετά το γκολ κατά της Γερμανίας στο Μουντιάλ;

22 Ιου
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Είναι αλήθεια πως οι φίλοι της Εθνικής Ομάδας του Μεξικού προκάλεσαν μικρό τεχνητό σεισμό μετά το γκολ στο Παγκόσμιο Κύπελλο, όπως κατέγραψαν οι σεισμογράφοι της χώρας;

Παραπληροφόρηση 

Το είδαμε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, protothema.gr, cnn.grsport24.graltsantiri.gr, athina984.grnewsbeast.gr, insider.gr

 

Είναι αλήθεια πως οι πανηγυρισμοί προκάλεσαν τεχνητό σεισμό;

Ο ποδοσφαιριστής Hirving Lozano, σκόραρε το γκολ της νίκης του Μεξικό εις βάρος της Γερμανίας και σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Ατμοσφαιρικών Ερευνών της χώρας, οι πανηγυρισμοί των οπαδών προκάλεσαν έναν μικρής έντασης τεχνητό σεισμό που καταγράφηκε από μόλις δυο σεισμογράφους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Σεισμολογικής Υπηρεσίας του Μεξικό Xyoli Pérez Campos, οι σεισμογράφοι πιθανότατα κατέγραψαν τους πανηγυρισμούς ατόμου ή ατόμων που βρίσκονταν ακριβώς δίπλα τους. “Οι δονήσεις δεν έμοιαζαν με φυσικό ή τεχνητό σεισμό“, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η καθηγήτρια Suzan van der Lee του Northwestern University στο Ιλινόις, επισήμανε πως τα διαθέσιμα δεδομένα δεν υποστηρίζουν τον ισχυρισμό πως οι πανηγυρισμοί στο Μεξικό προκάλεσαν σεισμό. Οι καταγραφές αφορούσαν ιδιωτικούς σεισμογράφους που είναι τοποθετημένοι σε σπίτια και πιθανότατα προκλήθηκαν από τους πανηγυρισμούς των ενοίκων και όχι από μαζικούς πανηγυρισμούς. Η Van der Lee εξέτασε επίσης τα δεδομένα των σεισμογράφων του National Autonomous University of Mexico στη Πόλη του Μεξικό και δεν διαπίστωσε αυξημένη σεισμική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Ο ερευνητής του ίδιου μεξικανικού πανεπιστημίου  Arturo Iglesias, δήλωσε επίσης στην El Pais πως σεισμοί δεν είναι δυνατόν να προκληθούν από τις δραστηριότητες των φιλάθλων.

Τέλος, η επίσημη κρατική Σεισμολογική Υπηρεσία του Μεξικό, εξέδωσε ανακοίνωση διαψεύδοντας τη σχετική φημολογία περί πρόκλησης σεισμού από τους πανηγυρισμούς των φιλάθλων.

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός πως οι φίλοι της Εθνικής Ομάδας του Μεξικού προκάλεσαν μικρό τεχνητό σεισμό μετά το γκολ ενάντια στη Γερμανία στο Παγκόσμιο Κύπελλο, καταρρίπτεται.

Fact-check for the sake of Democracy