Ποιοι είμαστε
Αρχική Fake news η είδηση με τον “Χίτλερ” που εμφανίστηκε στο ΜουντιάλFAKE NEWS

Fake news η είδηση με τον “Χίτλερ” που εμφανίστηκε στο Μουντιάλ

23 Ιου
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Βίντεο που παρουσιάζει έναν φίλαθλο που μοιάζει καταπληκτικά με τον Χίτλερ, και συνοδεύεται με τον ισχυρισμό ότι προέρχεται από το αγώνα της Γερμανίας – Μεξικού, έγινε viral από Ελληνικές ενημερωτικές ιστοσελίδες. Είναι όμως αλήθεια;

Ψευδής ισχυρισμός.

Το είδαμε στο: documentonews.gr, protothema.grtopontiki.grthecaller.grnewmoney.gr,
makeleio.grmadata.grlykavitos.gr24h.com.cymag24.griselida.grpronews.gr
αthensmagazine.gr, philenews.comtro-ma-ktikonewsnowgr.com24news.gr,
ilianet.grcrete-news.grcrashonline.grtrue.grfunlab.grvoicenews.gr και πολλές άλλες.

Στο μαγικό κόσμο του διαδικτύου αρκεί ένας να δημοσιεύσει οτιδήποτε εντυπωσιακό και με οποιονδήποτε ισχυρισμό και θα το αναπαράγουν σχεδόν όλοι χωρίς να ελέγξουν το παραμικρό. Έτσι τις τελευταίες ώρες το διαδίκτυο γέμισε από δημοσιεύματα που ισχυρίζονται ότι στον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ Γερμανίας και Μεξικού στο Μουντιάλ, εμφανίστηκε ο σωσίας του Χίτλερ.

Πράγματι όποιος δει το βίντεο θα παρατηρήσει την μεγάλη ομοιότητα που έχει ο φίλαθλος με τον Αδόλφο Χίτλερ. Όμως το βίντεο δεν έχει καμιά σχέση με τον αγώνα Γερμανία – Μεξικό ή οποιονδήποτε άλλο αγώνα του Μουντιάλ. Αν παρατηρήσουμε, όλοι οι φίλαθλοι που εμφανίζονται στο βίντεο φορούν βαριά χειμωνιάτικα ρούχα, σε αντίθεση με τα κοντομάνικα που φορούν οι φίλαθλοι στο Μουντιάλ.

Εκτός από αυτό βλέπουμε ότι πρόκειται για κάποιο αγώνα σε ένα ανοιχτό γήπεδο και λογικά πολύ μικρότερο σε σύγκριση με τα μεγάλα στάδια της Ρωσίας όπου γίνονται οι αγώνες του μουντιάλ. Για παράδειγμα στην παρακάτω φωτογραφία βλέπουμε το στάδιο Λουσνίκι – Μόσχας όπου έγινε ο αγώνας Γερμανίας – Μεξικού. Η διαφορά είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

Ψάχνοντας λίγο περισσότερο, βρήκαμε το βίντεο με τον “φίλαθλο Αδόλφο” δημοσιευμένο μερικούς μήνες πριν την έναρξη του Μουντιάλ.

Ο σωσίας του Χίτλερ ονομάζεται Emin Gjinovci και μένει στη Μιτρόβιτσα του Κοσόβου. Είναι 58 ετών και ζει από την σύνταξή του που την συμπληρώνει με όσα κερδίζει μιμούμενος τον Χίτλερ.

Το επίμαχο βίντεο προέρχεται από το στάδιο Adem Jashari της Μιτροβίτσας, και συγκεκριμένα από την περιοχή που σημειώνεται με κόκκινο τετράγωνο στην παρακάτω φωτογραφία.

Ο Alban Muja γύρισε ένα σύντομο ντοκιμαντέρ για τον Emin Gjinovci, με τίτλο “Germans Are a Bit Scared of Me”

Έτσι, το βίντεο με τον “φίλαθλο Αδόλφο” που έγινε viral στο Ελληνικό διαδίκτυο, δεν έχει καμιά σχέση με το μουντιάλ της Ρωσίας.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.