«Ξηλώνουν τις προτομές των Μακεδονομάχων οι προδότες»; Φωτογραφίες αναστάτωσαν τα social media.

0

Σάλο έχουν προκαλέσει στα social media μερικές φωτογραφίες από προτομές μακεδονομάχων με υπονοούμενα και σχόλια ότι «οι προδότες, ξηλώνουν την ιστορία μας». Τι πραγματικά συμβαίνει όμως με αυτές τις φωτογραφίες;

Το είδαμε εδώ εδώ και εδώ.

Επικοινωνήσαμε με την αντιδήμαρχο Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Έλλη Χρυσίδου, η οποία με αφορμή το σάλο που δημιουργήθηκε μας δήλωσε τα εξής:
«Οι προτομές και τα αγάλματα προέρχονται από την πλατεία Μακεδονομάχων στη Θεσσαλονίκη. Πριν 1,5 με 2 χρόνια μετακινήθηκαν από την πλατεία στην αυλή των παλιών σφαγείων γιατί η πλατεία μετατράπηκε σε εργοτάξιο για το μετρό της Θεσσαλονίκης. Με την ολοκλήρωση του έργου η πλατεία θα ανακατασκευαστεί και θα επιστρέψουν στη θέση τους ή σε άλλα σημεία της Θεσσαλονίκης αν το νέο σχέδιο της πλατείας δεν βολεύει για την τοποθέτηση των προτομών. Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο facebook είναι παραπλανητικές, γιατί αυτά που βλέπουμε σαν πεταμένα μάρμαρα, πρόκειται για φελιζόλ από ένα νέο κτήριο που κατασκευάζεται δίπλα από την αυλή των παλιών σφαγίων.»

Πράγματι, αν παρατηρήσουμε προσεκτικά, θα δούμε ότι αυτά που φαίνονται αρχικά για σπασμένα μάρμαρα, είναι στην πραγματικότητα φελιζόλ.


Σύμφωνα με τα παραπάνω, αλλά και με μια προσεκτική εξέταση των φωτογραφιών που κοινοποιούνται στο facebook, οι ισχυρισμοί ότι οι συγκεκριμένες φωτογραφίες είναι απόδειξη ότι «απομακρύνουν από διάφορα μέρη τις προτομές των Μακεδονομάχων, για να ξηλώσουν την ιστορία μας», δεν αληθεύουν.

Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε