Ποιοι είμαστε
Αρχική Ματαιώθηκε η κατασκευή του εργοστασίου ρωσικών υδροπλάνων στην Καλαμάτα λόγω της ελληνορωσικής κρίσης;ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ματαιώθηκε η κατασκευή του εργοστασίου ρωσικών υδροπλάνων στην Καλαμάτα λόγω της ελληνορωσικής κρίσης;

14 Ιου
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Είναι αλήθεια πως εξαιτίας της κρίσης που προέκυψε στις ελληνορωσικές σχέσεις από τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών από τη χώρα μας, ματαιώθηκε η κατασκευή του εργοστασίου ρωσικών υδροπλάνων στην Καλαμάτα, ως αντίποινα για τις ελληνικές κινήσεις;

 

Ψευδές – clickbait 

Στο pronews.gr (αρχική πηγή), iellada.gr, freepen.gr, triklopodia.gr, katohika.grenantion.gre-shocknews.comepilekta.com και πολλά ακόμη διαβάζουμε:

Τι ισχύει;

Στις 13 Μαΐου 2016, ο τότε Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, είχε δηλώσει σε ραδιοφωνική συνέντευξη πως υπάρχει ενδιαφέρον Ρώσων επενδυτών για τη λειτουργία εργοστασίου παραγωγής υδροπλάνων στην Καλαμάτα.

«Ως αίτημα ήρθε προς συζήτηση, και αρκετά προωθημένο μπορώ να πω, για να γίνει στην Καλαμάτα ένα εργοστάσιο παραγωγής υδροπλάνων, το οποίο θα έχει μια εντελώς εξωστρεφή ιδιότητα και θα συνδυάζει τεχνολογίες δυτική και ανατολική»

Την ίδια εποχή και κατά την επίσκεψη του Υπουργού Μεταφορών της Ρωσίας, Μαξίμ Σόκολοφ στη χώρα μας, γινόταν λόγος για ένα πακέτο ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα που περιλάμβανε τον ΟΛΘ  και τη ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Σήμερα γνωρίζουμε πως εκτός από επενδύσεις σε τουρισμό, ακίνητα, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες και αγροτική παραγωγή, δεν υπάρχει κάποια άλλη επένδυση σε “στρατηγική υποδομή” της χώρας μας, ενώ στα τέλη του προηγούμενου έτους, η Ελλάδα ζητούσε περισσότερες επενδύσεις από Ρωσία.

Από το 2016 που υπήρξαν οι πρώτες νύξεις για κατασκευή εργοστασίου υδροπλάνων στη Καλαμάτα μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη που να επιβεβαιώνει πως όντως η “επένδυση” ήταν κάτι περισσότερο από όνειρο θερινής νυκτός. Εάν επισκεφτούμε την ιστοσελίδα της κατασκευάστριας εταιρίας του Be-200 (Irkut) που υποτίθεται πως θα το κατασκεύαζε στη Καλαμάτα και αναζητήσουμε περισσότερες πληροφορίες, είτε στην αγγλόφωνη έκδοσή του, είτε στη ρωσική, θα διαπιστώσουμε πως δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά. Ακόμη και αν αναζητήσουμε τους όρους “Бериев Бе-200 Каламата,” δηλαδή “Beriev Be-200 Καλαμάτα,” δεν πρόκειται να βρούμε τη παραμικρή αναφορά σε όλο το ρωσόφωνο διαδίκτυο, γεγονός που σημαίνει πως η “επένδυση” ουδέποτε απασχόλησε τα ρωσικά ΜΜΕ για τον απλούστατο λόγο πως ουδέποτε υφίσταντο.

Το “ξεχασμένο” δημοσίευμα
Στις 13 Μαΐου 2016, το pronews.gr που σήμερα ισχυρίζεται πως “Ματαιώθηκε η κατασκευή του εργοστασίου ρωσικών υδροπλάνων στην Καλαμάτα λόγω της ελληνορωσικής κρίσης,” είχε δημοσιεύσει άρθρο όπου αμφισβητούσε την “επένδυση” στην Καλαμάτα, διότι ο αποκλειστικός εκπρόσωπος της εταιρείας βρίσκεται στην φυλακή από τον Οκτώβριο λόγω κατάθεσης του Αντώνιου Κάντα. Το δημοσίευμα αναφέρει χαρακτηριστικά:

Πώς μπορεί να υπάρξει μια τέτοια συμφωνία όταν ο εκπρόσωπος της στην Ελλάδα έχει μπει φυλακή εδώ και μήνες λόγω κατάθεσης του Α.Κάντα περί δωροδοκίας στην προμήθεια των αντιαρματικών Kornet-E.

Είναι ηλίου φαεινότερο πως το ΜΜΕ που σήμερα μιλάει για “ακύρωση επένδυσης,” γνώριζε ήδη από το 2016 πως αυτή δεν υφίστατο εξ αρχής.

Τι έχει μεσολαβήσει από το 2016 μέχρι σήμερα;
Το μόνο που έχει αλλάξει, είναι πως ο κ. Μάρδας δεν είναι πλέον Υφυπουργός Εξωτερικών. Δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά από επίσημα ρωσικά χείλη για σχεδιαζόμενη επένδυση στη Καλαμάτα με τη κατασκευή εργοστασίου κατασκευής υδροπλάνων και το όλο θέμα είχε ξεχαστεί.

Συμπερασματικά, αυτό που μένει είναι ένα άρθρο για μια ρωσική “επένδυση” (που δεν υπήρξε ποτέ ούτε σαν σκέψη στη ρωσική πλευρά), για την αποκόμιση κλικς και της δημιουργία κλίματος εντυπώσεων περί ανύπαρκτων “αντιποίνων” από τη Ρωσία με αφορμή τη πρόσφατη διπλωματική κρίση.

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός πως “ματαιώθηκε η κατασκευή του εργοστασίου ρωσικών υδροπλάνων στην Καλαμάτα εξαιτίας της κρίσης που προέκυψε στις ελληνορωσικές σχέσεις,” καταρρίπτεται.

Fact-check for the sake of Democracy