Χιόνισε στη Σαουδική Αραβία; (ή πως να εξαπατήσετε τους αναγνώστες σας κατασκευάζοντας fake news)

0

Είναι αλήθεια πως στις αρχές Αυγούστου 2018 χιόνισε στη Σαουδική Αραβία;

ΨΕΥΔΕΣ – CLICKBAIT

Στις 4 και 5 Αυγούστου, κυκλοφόρησαν τα πρώτα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για χιόνια στη Σαουδική Αραβία. Παραδείγματα: trt.net.grhellas-now.com, nikosxeiladakis.gr κτλ

Οι εικόνες ωστόσο που συνοδεύουν τα δημοσιεύματα, προέρχονται είναι από χιόνια το Νοέμβριο του 2016, ή τον Ιανουάριο του 2018.

Πηγαίνοντας τη ψευδή είδηση στο επόμενο επίπεδο

Λίγες ημέρες αργότερα, ιστοσελίδες όπως το pentapostagma.gr, makeleio.grvolcanotimes.gr, katohika.gr, ksipnistere.com κτλ, προσθέτουν στον ίδιο ισχυρισμό σε άσχετο δημοσίευμα που κυκλοφόρησε σε άλλες ιστοσελίδες (π.χ. protothema.gr), αναφορικά με τις επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής, για να προσδώσουν «σοβαροφάνεια» στα άρθρα τους.

Με απλά λόγια, η «είδηση» για χιόνια στη Σ. Αραβία, συγχωνεύτηκε με άρθρο για τη κλιματική αλλαγή, για να προκύψει το κάτωθι:

Και σε αυτά τα άρθρα, κάποιες εικόνες προέρχονται από το περασμένο Ιανουάριο και κάποιες άλλες από πρόσφατη καταιγίδα και χαλαζόπτωση (όχι χιόνι) στη Σαουδική Αραβία.

Αυτό που μοιάζει με χιόνι, στην πραγματικότητα είναι μια πλημμυρισμένη περιοχή. Το χαλάζι συγκεντρώθηκε από τη ροή των υδάτων και όπως είναι λογικό, επιπλέει πάνω από το νερό.

Από τα ανωτέρω γίνεται κατανοητό πως ο ισχυρισμός ότι χιόνισε στη Σαουδική Αραβία στις αρχές Αυγούστου δεν ισχύει και καταρρίπτεται.