«Μια σπάνια και ύποπτη φωτογραφία της Μέρκελ»

0

Μια φωτογραφία της Άνγκελα Μέρκελ δημοσιεύεται από blogs και κοινοποιείται από χιλιάδες χρήστες των κοινωνικών δικτύων, με τον ισχυρισμό ότι στην εικόνα βλέπουμε την Μέρκελ μαζί με την πρωθυπουργό του Ηνωμένου βασιλείου, Τερέζα Μέι, και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε. Είναι αλήθεια; 

Εκτός από το facebook την βρήκαμε και σε συνομωσιολογικά blogs:
katohika.grtriklopodia.grthesecretrealtruthattikanea και ixnos

Είχε δημοσιευθεί από το ΤΙΜΕ το Δεκέμβριο του 2015 και η αρχική πηγή της φωτογραφίας είναι μια συλλογή φωτογραφιών από το inaagency.se

Στη φωτογραφία βλέπουμε την Άνγκελα Μέρκελ όχι όμως με την Τερέζα Μέι, και την Πρόεδρο της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε. Είναι με συμμαθήτριές της σε μια γιορτή για την αλλαγή του έτους 1972/1973 και λήφθηκε από τον συμμαθητή της Μέρκελ, Bernd Birnbaum.

Η Μέρκελ μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία, και είναι απίθανο να έκανε παρέα με την Τερέζα Μέι ή την Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε που μεγάλωσαν σε διαφορετικές χώρες και έλαβαν εκπαίδευση από διαφορετικά σχολεία, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

Σύγκριση:
Η Theresa May είχε κερδίσει υποτροφία στην σχολή γυμναστικής, Holton Park Girls, στο Wheatley και υπάρχει μια φωτογραφία από εκείνη την εποχή.

Ακόμη υπάρχει και μια φωτογραφία από το 1971 στο Holton Park Grammar School που δημοσιευθηκε στο BBC

Αν συγκρίνουμε τις φωτογραφίες, υπάρχουν εμφανείς διαφορές.

Σχετικά με την Πρόεδρο της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, δεν υπάρχει κάποια φωτογραφία δημοσιευμένη που να μπορεί να γίνει κάποια σύγκριση. Υπάρχουν κάποιες φωτογραφίες από την παιδική και εφηβική της ηλικία, αλλά δεν βοηθούν στην σύγκριση.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, αν και δεν υπάρχει κάποια φωτογραφία για να συγκριθεί η Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, ο ισχυρισμός πως οι τρεις γυναίκες γνωρίζονταν από την εφηβική ηλικία και έκαναν παρέα, δεν μπορεί να στηριχθεί σε καμιά περίπτωση και καταρρίπτεται

Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε