Ποιοι είμαστε
Αρχική Πρόβατα ΔΕΝ έφαγαν 200 κιλά χασίς στην ΚαλαμάταFAKE NEWS

Πρόβατα ΔΕΝ έφαγαν 200 κιλά χασίς στην Καλαμάτα

11 Αυγ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Πολλές ιστοσελίδες δημοσιεύουν “είδηση” που αναφέρει ότι, στην Καλαμάτα τα πρόβατα μιας φάρμας έφαγαν 200 κιλά κάνναβη. Είναι όμως αλήθεια;

Το είδαμε στις ιστοσελίδες: fanpage.grtrue.grnewsone.grsocialsecurity.gr,
plataniasnews.grstroumfaki.gr, viralgreece.eu, και koutsompolio.gr

Η ίδια είδηση με ακριβώς το ίδιο κείμενο είχε κυκλοφορήσει το 2016 (πάλι το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου). Η αναπαραγωγή δημοσιεύσεων για λόγους κλικοθηρίας, είναι γνωστό πρόβλημα του διαδικτύου.
Παραδείγματα: ant1news.graftodioikisi.grpatratora.grentermessinia.gr

Η είδηση όμως είναι ακόμη παλιότερη. Τα πρώτα δημοσιεύματα, το 2014, αναφέρουν ότι το περιστατικό έχει συμβεί στο Merstham της Αγγλίας και το παρατήρησε η Nellie Budd, υπεύθυνη της φάρμας, και του αγροτικού καταστήματος, Fanny’s Farm Shop.

To 2016, o διαχειριστής της εντελώς αναξιόπιστης ιστοσελίδας deite-to.com άλλαξε το όνομα της Nellie Budd, που πέθανε το 2015, σε Κήτσος Ανδρεάδης, και μετέφερε την τοποθεσία του συμβάντος στην Καλαμάτα για να “σερβίρει” την κατασκευασμένη είδηση και να κερδίσει σε επισκεψιμότητα. Μια περίεργη είδηση εκτός από τα κλικς, φέρνει και αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες, ανεβάζοντας το pagerank.
(Το Κίτσος, γράφεται με Γιώτα)

Ο διαχειριστής του deite-to.com συνήθιζε να κατασκευάζει ειδήσεις από την ξένη ειδησεογραφία αλλάζοντάς ονόματα και τοποθεσίες. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουν πέσει στην αντίληψή μας. Παραδείγματα:

Η ιστοσελίδα deite-to.com διαγράφηκε το 2017.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι, στην Καλαμάτα τα πρόβατα μιας φάρμας έφαγαν 200 κιλά κάνναβη είναι αναπαραγωγές μιας κατασκευασμένης είδησης και φυσικά καταρρίπτονται.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.