Είχε βρεθεί δοκός με την ελληνική λέξη «ΕΛΕΦΘΕΡΙΑ» στα συντρίμμια του Roswell;

0

Τουλάχιστον από το 2005 κυκλοφορεί στη χώρα μας ο ισχυρισμός ότι στα συντρίμμια του «UFO» στο Ρόσγουελ το 1947, είχε ανακαλυφθεί μεταλλική δοκός με την επιγραφή  «ΕΛΕΦΘΕΡΙΑ».

ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ – CLICKBAIT – ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΕΙΔΗΣΗΣ

Τα δημοσιεύματα που ακολουθούν, ξεκινούν από το 2010. Ενδεικτικά το είδαμε στο el.grpentapostagma.gr, newsbomb.grkontranews.grufotruth-gr.blogspot.comaetos-apokalypsis.commolwn-lave.blogspot.comenneaetifotos.blogspot.com και πολλά ακόμη.

Είναι αλήθεια;

Η πρώτη αναφορά στο ελληνικό διαδίκτυο για τη μεταλλική δοκό, ανάγεται τουλάχιστον στο 2005. Όμως η ιστορία πάει τουλάχιστον 10 χρόνια πίσω και συγκεκριμένα στο 1995, όταν είχε προβληθεί στις τηλεοράσεις όλου του πλανήτη, το «cult» πλέον φιλμάκι που υποτίθεται ότι έδειχνε τη νεκροψία ενός εξωγήινου επιβάτη του UFO που υποτίθεται πως συνετρίβη στο Ρόσγουελ το 1947.

Το φιλμ προβλήθηκε για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό από το FOX στα πλαίσια της εκπομπής «Alien Autopsy: Fact or Fiction» στις 28 Αυγούστου 1995. Παρουσιαστής του προγράμματος, ο γνωστός (για τους φίλους του Star Trek TNG) ηθοποιός Jonathan Frakes. Ολόκληρη η εκπομπή στο παρακάτω βίντεο. Το σημείο με τα «ελληνικά σύμβολα» στο 04:57.

Μπορείτε επίσης να δείτε το «γνήσιο» βίντεο εδώ και το σημείο με τα ελληνικά γράμματα εδώ.

Τι είχε συμβεί τελικά;

Το φιλμ είχε δημιουργηθεί από τον Ray Santill, το Μάιο του1995, ο οποίος το 2006 αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως είναι πλαστό. Για τη δημιουργία του συνεργάστηκαν ο ειδικός οπτικών εφέ John Humphreys (κατασκεύασε το «πτώμα»), ο Gary Shoefield, αλλά και ο Spyros Melaris που είχε βασικό ρόλο στην σύλληψη της ιδέας. O Santill αφού αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως το φιλμ είναι πλαστό και γυρίστηκε σε ένα διαμέρισμα στο Λονδίνο, ισχυρίστηκε πως επρόκειτο για μια αναπαράσταση παλαιότερου φιλμ που είχε δει το 1992 και έδειχνε την «αληθινή αυτοψία εξωγήινου,» δίχως φυσικά να γίνει πιστευτός.

Όσον αφορά τα «γράμματα» και τη λέξη «ΕΛΕΦΘΕΡΙΑ», επρόκειτο για δημιούργημα του Humphreys, όπως ο ίδιος και ο Santill παραδέχονται στο παρακάτω βίντεο:

Εν κατακλείδι, η νεκροψία του «εξωγήινου» και τα μυστήρια σύμβολα δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα από τα πιο επιτυχημένα hoaxes όλων των εποχών. Η ιστορία της «μεταλλικής δοκού που γράφει ΕΛΕΦΘΕΡΙΑ» ωστόσο, θα συνεχίσει να αναπαράγεται σε Ελλάδα και εξωτερικό, παρά το γεγονός πως ο δημιουργός τους έχει παραδεχτεί πως ήταν δικό του κατασκεύασμα και η όλη ιστορία μια απάτη.