Τουρίστας κατέγραψε «στημένο πνιγμό λαθροεισβολέων» από «ΜΚΟ του Σόρος»;

0

Πρόσφατα έγιναν viral μια σειρά από δημοσιεύματα και αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, που ισχυρίζονται ότι Τσέχος τουρίστας, κατέγραψε «στημένο πνιγμό λαθροεισβολέων» από «ΜΚΟ του Σόρος». Είναι αλήθεια;

ΨΕΥΔΕΣ – CLICKBAIT – LIKE FARMING

Στο triklopodia.gr, thesecretrealthuth.blogspot.com και πολλά ακόμη, διαβάζουμε:

 

ΤΣΕΧΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΩΝ ΣΤΗΜΕΝΩΝ ΠΝΙΓΜΩΝ…

ΤΣΕΧΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΩΝ ΣΤΗΜΕΝΩΝ ΠΝΙΓΜΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΝΕΣ Μ.Κ.Ο ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΕΙΣΒΟΛΕΙΣ

Gepostet von Λιοντάρια της Ελλάδας am Mittwoch, 1. August 2018

Το παραπάνω βίντεο κυκλοφόρησε εκτενώς στη χώρα μας, έχοντας σχεδόν 4.000 κοινοποιήσεις.

Είναι αλήθεια;

Όλη η ιστορία όμως ξεκίνησε από ξενοφοβικά δημοσιεύματα και βίντεο του εξωτερικού πριν φτάσουν στη χώρα μας. Το αρχικό βίντεο όντως τραβήχτηκε από Τσέχους τουρίστες, αλλά το περιεχόμενό του παρερμηνεύτηκε.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) που διερεύνησε το θέμα ενδελεχώς, το βίντεο απεικονίζει την Ελληνίδα σκηνοθέτη Ελένη Βλάση, στη διάρκεια γυρισμάτων ταινίας για την Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό των Ελλήνων από τις εστίες τους με τίτλο «Γη της Πονεμένης Παναγιάς».

 

Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε και την επίμαχη σκηνή.

Με μια απλή σύγκριση μπορούμε να δούμε ότι ότι οι δύο σκηνές ταιριάζουν απόλυτα. 

Κατόπιν, το AFP εξηγεί το τρόπο που ξεκίνησε να διαδίδεται το βίντεο και τη τεράστια απήχηση που είχε προκαλώντας κυρίως αντιμεταναστευτικά αισθήματα, φτάνοντας πάνω τις τουλάχιστον 1,2 εκατομμύρια θεάσεις στο Youtube, απ όπου έχει πλέον κατέβει.

Με βάση την έρευνα του AFP, ο ισχυρισμός ότι «Τσέχος τουρίστας κατέγραψε στημένο πνιγμό λαθροεισβολέων από ΜΚΟ του Σόρος«, καταρρίπτεται.