Ποιοι είμαστε
Αρχική Οι ελληνικές ενημερωτικές ιστοσελίδες «πέθαναν» τον Κώστα Γαβρά!FAKE NEWS

Οι ελληνικές ενημερωτικές ιστοσελίδες «πέθαναν» τον Κώστα Γαβρά!

30 Αυγ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Κυκλοφόρησε σήμερα το μεσημέρι (30/8/2018) η ψευδής είδηση ότι “πέθανε” ο διεθνούς φήμης Έλληνας σκηνοθέτης Κώστα Γαβρά και σχεδόν το σύνολο των ενημερωτικών ιστοσελίδων την αναπαρήγαγαν. 

Μερικά παραδείγματα:
documentonews.griefimerida.grnewsit.grcnn.grthecaller.greleftherostypos.grekriti.gr και σχεδόν το σύνολο των ενημερωτικών ιστοσελίδων αναδημοσίευσε την ψευδή είδηση.

Η μακάβρια φάρσα ξεκίνησε από ψεύτικο λογαριασμό στο twitter (@MZorbaGr) που προσποιείται την νέα Υπουργό Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, αλλά ανήκει στον Ιταλό δημοσιογράφο Tommaso Debenedetti. Ο Benedetti δημιουργεί ψεύτικους λογαριασμούς με γνωστές και διάσημες προσωπικότητες στο Twitter από το 2011, και διαδίδει fake news για να δείξει πόσο αναξιόπιστα είναι τα κοινωνικά μέσα και ότι δεν μπορούν να αποτελούν έγκυρη πηγή ειδήσεων. Ο πραγματικός λογαριασμός της υπουργού είναι ο @myrsinizorba.

Το skai.gr δεν είχε καταλάβει ότι ο λογαριασμός είναι πλαστός και ανέφερε στη δημοσίευση του: “γκάφα της νέας υπουργού”. Λίγο αργότερα η δημοσίευση άλλαξε και πλέον λέει ότι χάκαραν το λογαριασμό της. Το ίδιο αναφέρει και το protothema.gr.

Ο Ιταλός δημοσιογράφος Tommaso Debenedetti τα κατάφερε και πάλι να αναστατώσει μια ολόκληρη χώρα και να αποδείξει ότι οι ειδήσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να ελέγχονται πριν δημοσιευθούν.

Ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς βγήκε σε ζωντανή σύνδεση “από τον άλλο κόσμο” στην ΕΡΤ. Όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο ο Μανώλης Κοττάκης, που δεν γνώριζε ότι ή είδηση είναι ψευδής, ήταν έτοιμος να ανακοινώσει το θάνατο του σκηνοθέτη, αλλά την ίδια στιγμή η ΕΡΤ είχε ζωντανά τον κύριο Γαβρά στην τηλεφωνική γραμμή.

Η ΕΡΤ3 ανακοίνωσε το “θάνατο” του σκηνοθέτη στην εκπομπή Ώρα Θερινή” και μετά από λίγα λεπτά χαρακτήρισαν το θάνατο του: «ψευδή είδηση που έφτασε σε αυτό το θρασύτατο σημείο να αφορά απώλεια ενός τόσου σημαντικού ανθρώπου», χωρίς να ζητήσουν μια συγνώμη.

Μετά από την ζωντανή σύνδεση “από τον άλλο κόσμο”, τα δημοσιεύματα των ενημερωτικών ιστοσελίδων άρχισαν να διαγράφονται το ένα πίσω από το άλλο.

Εκατοντάδες φορές έχουμε αναφέρει ότι οι ειδήσεις που προέρχονται από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι είναι έγκυρες, τουλάχιστον πριν ελεγχθούν και επιβεβαιωθούν. Οι περισσότεροι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα δεν φαίνεται να το κατανοούν αυτό και τα αποτελέσματα φαίνονται καθημερινά.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.