Η «παροχή» Τσίπρα στη ΔΕΘ που δεν είναι… παροχή

0

Κατά την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ 2018, ακούστηκαν πολλά για πρωτοβουλίες και παροχές υπέρ διάφορων κοινωνικών ομάδων. Μια από αυτές τις «παροχές» όμως, είναι κάθε άλλο παρά… παροχή.

Αναφερόμαστε στη δέσμευση του πρωθυπουργού για την καταβολή αναδρομικών σε στρατιωτικούς, δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, ύψους 1 δισ. ευρώ, που πρέπει να καταβληθούν μέχρι τέλος του έτους. Ουσιαστικά, πρόκειται για εκτέλεση αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, που πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τέλος Οκτωβρίου, πριν αρχίσουν να «τρέχουν» τόκοι που θα επιβαρύνουν το Ελληνικό Κράτος και τους Έλληνες φορολογούμενους. Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά δημοσιεύματα:

Στον Αθήνα 984, διαβάζουμε άρθρο με τίτλο «Οι Παροχές Τσίπρα Στη ΔΕΘ : Μειώσεις Φόρων, Παροχές Σε Ευπαθείς Ομάδες, Αύξηση Μισθών, Προσλήψεις» που στο θέμα της επιστροφής των αναδρομικών αναφέρει τα λεγόμενα του Αλέξη Τσίπρα για το θέμα αυτό «Μέχρι το τέλος του έτους, καταβάλλουμε σε ένστολους των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και σε δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, αναδρομικά ύψους συνολικά 1 ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ«.

Στο CNN Greece, διαβάζουμε άρθρο με τίτλο «ΔΕΘ 2018: Οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα από την Έκθεση» που για το θέμα των αναδρομικών αναφέρει «Καταβολή όλων των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς συνολικού ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ εντός του 2018«.

Στο Κουτί της Πανδώρας διαβάζουμε άρθρο με τίτλο «Μείωση ΕΝΦΙΑ 50%, αύξηση κατώτατου μισθού, μείωση ΦΠΑ, φοροελαφρύνσεις και καμία περικοπή στις συντάξεις» που για το θέμα των αναδρομικών αναφέρει «Μέχρι το τέλος του έτους, λοιπόν, καταβάλλουμε σε ένστολους των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και σε δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, αναδρομικά ύψους συνολικά 1 ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ», ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας«.

Στο periodista.gr, είδαμε άρθρο με τίτλο «11 μέτρα για την αποκατάσταση των αδικιών» όπου για το θέμα των αναδρομικών σε στρατιωτικούς, δικαστικούς και πανεπιστημιακούς αναφέρει «5) Καταβολή όλων των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς συνολικού ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ εντός του 2018

Τα παραπάνω, όπως και δεκάδες ακόμη δημοσιεύματα, κάνουν λόγο, ή αφήνουν να εννοηθεί πως τα αναδρομικά που θα καταβληθούν σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, αφορούν εξαγγελία, παροχή, ή δέσμευση της Κυβέρνησης. Μόνο που ο ισχυρισμός είναι παντελώς λανθασμένος.

Σε δημοσίευμα της Καθημερινής με ημερομηνία 5/2/2018, μαθαίνουμε πως «Μέσα σε οκτώ μήνες, οφείλει η κυβέρνηση, σύμφωνα με αποφάσεις που εξέδωσε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, να αναπροσαρμόσει μισθούς και συντάξεις για όλους τους ενστόλους, με βάση τις αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου, που έχει κρίνει, ότι οι περικοπές στο πλαίσιο των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής κατά τα προηγούμενα χρόνια, ήταν αντισυνταγματικές«.

Σε άρθρο του αμυντικού ιστότοπου Πτήση & Διάστημα με ημερομηνία 9/9/2018, διαβάζουμε σχετικά με τις «εξαγγελίες»:

«Οι στρατιωτικοί πριν αρκετά χρόνια κέρδισαν δικαστικά την ανάκληση των βιαίως επιβληθέντων μισθολογικών μειώσεων. Άνθρωποι που προασπίζουν την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας, που δίνουν την ζωή τους σε καιρό ειρήνης ή πολέμου βρέθηκαν με μεγάλες μισθολογικές περικοπές χωρίς να μπορούν να κάνουν κάτι, πέραν του να στραφούν στην ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν! Υπάρχουν όμως πλέον εδώ και καιρό δικαστικές αποφάσεις που υποχρεώνουν το ελληνικό δημόσιο να τους επιστρέψει τα χρήματα που τους είχαν αδίκως αφαιρεθεί.

Χτες το βράδυ ακούσαμε τον πρωθυπουργό να τους υπόσχεται πως θα τους δώσει αυτά που δικαιωματικά είναι δικά τους και καθώς η ΔΕΘ είναι το ιδανικό βήμα για παροχές, αυτό ακούστηκε σαν μια παροχή προς τους ένστολους. Τα χρήματα αυτά έπρεπε αυτοδικαίως να επιστραφούν και θα επιστραφούν. Γιατί όμως να γίνεται ως «παροχή» και μάλιστα στην ευρύτερη προεκλογική παροχολογία που ήδη ξεκίνησε η κυβέρνηση, αφού είναι δικά τους«;

Πιο αναλυτικά

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Αποφοίτων ΣΤΥΑ, η τριμελής Επιτροπή Συμμόρφωσης του Σ.τ.Ε με Πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Νικ. Σακελαρίου και εισηγήτρια την Σύμβουλο Επικρατείας Παν. Καρλή, εξέδωσε το περασμένο Φεβρουάριο τις υπ’ αριθ. 3/2018 και 4/2018 αποφάσεις όπου σύμφωνα με το άρθρο 95 παρ. 5 του Συντάγματος «Η Διοίκηση έχει την υποχρέωση να συμμορφώνεται άμεσα και πλήρως προς τις δικαστικές αποφάσεις. Η παράβαση της υποχρέωσης αυτής γεννά ευθύνη για κάθε αρμόδιο , όπως ορίζει ο νόμος. Ο νόμος ορίζει τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης της Διοίκησης».

 Η τριμελής Επιτροπή συμπληρώνει ότι η πολιτεία «δεν δύναται να αδρανεί επικαλούμενη λόγους οι οποίοι δεν εδράζονται σε συνταγματικές διατάξεις . Και συνεχίζουν οι δικαστές , υπάρχουν εγγενείς δυσχέρειες που συνδέονται με την εφαρμογή των αποφάσεων με σημαντικές δημοσιονομικές συνέπειες οι οποίες πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης των αρμοδίων υπηρεσιών . Παρά την παρέλευση μείζονος του ενός έτους από την δημοσίευση των αποφάσεων του Σ.τ.Ε (13-05-2016) , η Διοίκηση δεν προέβη σε ενέργειες για την υλοποίησή τους. Η Επιτροπή έθεσε περιθώριο οκτώ μηνών για την υλοποίηση των αποφάσεων».

Με απλά λόγια, οι «παροχές» του πρωθυπουργού για αναδρομικά στρατιωτικών, δικαστικών και πανεπιστημιακών και οι αναδημοσιεύσεις των δηλώσεών του, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια προϋπάρχουσα υποχρέωση, και όχι παλιά δέσμευση ή παροχή της Κυβέρνησης, όπως προέκυψε έπειτα από απόφαση του ΣτΕ.

Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε