Η Ελλάδα πούλησε στην Κίνα αποβατικό πλοίο τύπου Zubr;

0

Πριν λίγα χρόνια, είχαν κυκλοφορήσει δημοσιεύματα που με δηκτικό τρόπο επέκριναν την υποτιθέμενη πώληση αποβατικού σκάφους Zubr του Πολεμικού Ναυτικού στη Κίνα. Οι σχετικές φήμες κυκλοφορούν ακόμη και στις μέρες μας. Είναι όμως αλήθεια;

ΨΕΥΔΕΣ

Στα τέλη του 2014, στο pentepostagma.gr (αρχική πηγή στην Ελλάδα), crashonline.gr, triklopodia.gr, infognomonpolitics.blogspot.comkatohika.blogspot.comnewsnowgr.com και πολλά ακόμη διαβάζουμε:

Είναι αλήθεια;

Αρχική πηγή των ελληνικών δημοσιευμάτων είναι άρθρο του πακιστανικού asian-defence.net, το οποίο επικαλείται πληροφορίες του ανύπαρκτου εκπροσώπου του Πολεμικού Ναυτικού με το όνομα «Kleftos Priapos». Ο ισχυρισμός πέρασε κατόπιν και σε κινεζικά ΜΜΕ και ήταν θέμα χρόνου να φτάσει στην Ελλάδα. Το hoax ήταν τόσο επιτυχημένο, που την «πάτησαν» ακόμη και έγκυρες αμυντικές ιστοσελίδες του εξωτερικού (δείτε εδώ και εδώ).

Επιπλέον, σύμφωνα με ανάρτηση του έγκυρου Naval Analyses, τα σκάφη δεν έχουν πωληθεί και βρίσκονται στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας, σύμφωνα με πρόσφατη δορυφορική εικόνα.

Τέλος, τα ελληνικά Zubr έχουν λάβει μέρος σε πρόσφατες ασκήσεις όπως μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ.

Από τα ανωτέρω γίνεται αντιληπτό πως ο ισχυρισμός ότι η Ελλάδα πούλησε σκάφος ή σκάφη στη Κίνα βασίζεται σε ένα ψευδές πακιστανικό δημοσίευμα και καταρρίπτεται.