Ποιοι είμαστε
Αρχική ΔΕΝ “πέθανε ΧΘΕΣ ο 27χρονος κοσμηματοπώλης θύμα ληστείας”.ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

ΔΕΝ “πέθανε ΧΘΕΣ ο 27χρονος κοσμηματοπώλης θύμα ληστείας”.

26 Σεπ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Μια παλιά είδηση, του 2015, “ξεθάφτηκε” και παρουσιάζεται από ιστοσελίδες και blogs σαν να συνέβη αυτές τις μέρες. Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι: “Έχασε τη μάχη με τη ζωή ο 27χρονος κοσμηματοπώλης, ο οποίος δέχθηκε χθες το πρωί τα πυρά του αδίστακτου ληστή, μέσα στο κατάστημά του στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης.”

Το είδαμε στο: pentapostagma.grdiaforetiko.grfanpage.grtype.grfreepen.gr,
eidiseis247.gr και dirtybook.gr

Η παραπάνω είδηση είναι πραγματική, αλλά έχει συμβεί πριν 3 χρόνια. Τα γεγονότα συνέβησαν ως εξής: Ο Γεωργιανός ληστής και δολοφόνος εισήλθε σε κοσμηματοπωλείο στην περιοχή της Νεάπολης Θεσσαλονίκης στις 8 Σεπ 2015. Στο κατάστημα βρίσκονταν οι ιδιοκτήτες του (ο 27χρονος και η 54χρονη μητέρα του). Αφού αρχικά πυροβόλησε εκφοβιστικά, τους ζήτησε να βάλουν σε ένα σακίδιο, διάφορα κοσμήματα αξίας περίπου 20.000 ευρώ. Φεύγοντας ο Γεωργιανός πυροβόλησε εναντίον του 27χρονου, τραυματίζοντάς τον στην κοιλιακή χώρα. Ο 27χρονος κοσμηματοπώλης κατέληξε μια μέρα μετά τη ληστεία στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν. Ο ληστής προσπάθησε να διαφύγει με κλεμμένη μοτοσικλέτα, όμως τον καταδίωξαν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ και τελικά τον συνέλαβαν. Ο Γεωργιανός τιμωρήθηκε με την ποινή ισόβιων δεσμών και επιπλέον κάθειρξη 26 ετών και τριών μηνών από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης τον Ιούλιο 2016. Να προσθέσουμε ότι εξέτιε ποινή κάθειρξης 25 ετών, κατά συγχώνευση, για ληστείες, κλοπές, ναρκωτικά και είχε αποφυλακιστεί με το νόμο Παρασκευόπουλου ένα μήνα πριν τη ληστεία μετά φόνου.

Η είδηση μεταδόθηκε από όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (ιστοσελίδες, εφημερίδες, ραδιόφωνο, τηλεόραση).

Όπως συμβαίνει συνήθως, -όταν υπάρχει μια δυνατή είδηση στην επικαιρότητα- διάφορες σελίδες και blogs, που δεν τους ενδιαφέρει η σωστή ενημέρωση, “ξεθάβουν” παλιές ειδήσεις για λόγους κλικοθηρίας και τις παρουσιάζουν σαν να έχουν συμβεί τώρα. Στα παραπάνω δημοσιεύματα αναγράφεται ότι ο 27χρονος κοσμηματοπώλης έχασε τη ζωή του χθες, και αφήνουν υπόνοιες ότι κανείς δεν έχει ασχοληθεί.

Μια παλιά είδηση που αναπαράγεται ως νέα συνιστά παραπληροφόρηση και μπορεί να δημιουργήσει αναστάτωση και εσφαλμένα συμπεράσματα. Το πρόβλημα «ξεθαμμένων» και «ξαναζεσταμένων» ειδήσεων είναι πολύ συχνό φαινόμενο.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.