Ακροδεξιοί βανδάλισαν προτομή του δημάρχου Αποστόλου στη Μυτιλήνη;

0

Το προηγούμενο διάστημα δημοσιεύματα ισχυρίζονταν ότι «ακροδεξιοί βανδάλισαν την προτομή του ιστορικού δημάρχου της Μυτιλήνης», εκ των κορυφαίων στελεχών της Αντίστασης, Απόστολου Αποστόλου. Ο βανδαλισμός συνέβη στις 10/9/2018, ανήμερα της επετείου απελευθέρωσης της Μυτιλήνης από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής.

Παραδείγματα από τους τίτλους των δημοσιευμάτων:
neaselida.gr Νέο ακροδεξιό χτύπημα στη Μυτιλήνη: Bανδάλισαν προτομή του δημάρχου Αποστόλου.
tvxs.gr Ακροδεξιοί βανδάλισαν προτομή του δημάρχου Αποστόλου στην Μυτιλήνη.
dailythess.gr Ακροδεξιοί βανδάλισαν την προτομή του ιστορικού δημάρχου της Μυτιλήνης.

Το περιστατικό του βανδαλισμού είναι αληθινό αλλά αν ανατρέξουμε στην ειδησεογραφία των ημερών θα δούμε ότι οι δράστες ήταν άγνωστοι. Εκτός αυτού, τις προηγούμενες μέρες άγνωστοι βανδάλισαν, επίσης με μπογιές, τις προτομές του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Δημητρίου Βερναρδάκη.

Ανακοίνωση για τον βανδαλισμό των προτομών εξέδωσε ο αντιδήμαρχος πολιτισμού της Λέσβου, Κώστας Αστυρακάκης.

«Μετά τις προηγηθείσες βεβηλώσεις των προτομών του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Δημήτρη Βερναρδάκη, ξημερώματα της 10ης Σεπτέμβρη, επετείου της απελευθέρωσης της Λέσβου από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, οι γνωστοί «άγνωστοι» θιασώτες του ναζισμού στο νησί μας – που έχουν αναθαρρήσει το τελευταίο διάστημα με πρόσχημα το μεταναστευτικό – βεβήλωσαν έξω από το Δημοτικό θέατρο Μυτιλήνης, την προτομή του αείμνηστου Δημάρχου Απόστολου Αποστόλου, γραμματέα του ΕΑΜ Λέσβου. Βάφοντας με κόκκινο τα μάτια και το στόμα του προσώπου του, θέλουν να παρουσιάσουν ως αιμοσταγή δολοφόνο, έναν άνθρωπο σύμβολο της αντίστασης του Λεσβιακού λαού, έναν πραγματικό Άνθρωπο και πατριώτη και οραματιστή, που μόνο θύμα ήταν – σε πολλές περιόδους της ζωής του-, ακραίων φασιστικών αντιλήψεων και πρακτικών.
Το κακόγουστο αστείο πρέπει να σταματήσει στο νησί. Τα κατακάθια του ναζισμού και μυστικές φασιστικές οργανώσεις που εμφανίζονται ξαφνικά, πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά από τον Νόμο και όλοι εμείς οι πραγματικοί πατριώτες, συλλογιζόμενοι με υπευθυνότητα και συναισθανόμενοι την επικινδυνότητα τέτοιων φαινομένων, να υπερασπιστούμε την Δημοκρατία μας (όσο και αν συχνά δυσφημίζεται από κάποιους λειτουργούς της), τους θεσμούς, τις πανανθρώπινες αξίες και ότι πρεσβεύει και σηματοδοτεί το νησί μας στα νεότερα χρόνια.»

Δύο μέρες μετά από το βανδαλισμό της προτομής του Απόστολου Αποστόλου η αστυνομία εξιχνίασε την υπόθεση. Οι δράστες, που είχαν προκαλέσει τις φθορές στις προτομές, ήταν τρεις ανήλικοι Ρομά, ηλικίας 8, 11 και 13 ετών. Η αστυνομία έφτασε στα ίχνη τους από πληροφορίες που συνέλεξε και από την εξέταση του οπτικού υλικού από τις κάμερες των παρακείμενων κτηρίων. Οι τρεις ανήλικοι ομολόγησαν την πράξη τους και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος των γονέων των δραστών, για το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων.

Επικοινωνήσαμε με το Γραφείο Τύπου Βορείου Αιγαίου και μας επιβεβαίωσαν ότι τους βανδαλισμούς προκάλεσαν τρεις ανήλικοι Ρομά. Έτσι τα δημοσιεύματα που βιάστηκαν να χρεώσουν τους βανδαλισμούς σε ακροδεξιούς δεν επιβεβαιώθηκαν.

Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε