Ποιοι είμαστε
Αρχική Οι ελληνικές ενημερωτικές ιστοσελίδες “ανακάλυψαν” υποβρύχια και τορπίλες κοντά στο BarbarosΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Οι ελληνικές ενημερωτικές ιστοσελίδες “ανακάλυψαν” υποβρύχια και τορπίλες κοντά στο Barbaros

22 Οκτ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Μια είδηση αναφορικά με τουρκική άσκηση υποβρυχίων, εκτόξευση τορπίλης και βύθιση παροπλισμένου πλοίου, μεταφέρθηκε από μεγάλες ενημερωτικές ιστοσελίδες της χώρας μας με τρόπο που είναι εντελώς ανακριβής.

Στο skai.gr, in.gr, news247.gr, tovima.gr, altsantiri.gr, topontiki.gr, dikaiologitika.gr και πολλά ακόμη, διαβάζουμε:

Το pronews.gr πήγε την “είδηση” ένα βήμα πιο πέρα, κάνοντας λόγο για αποκλειστικό ρεπορτάζ με “…προσομοίωσης τορπιλισμού των ελληνικών φρεγατών από το τουρκικό Ναυτικό γύρω από το Barbaros!

Τι ισχύει;

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, έδωσαν χθες (21/10) στη δημοσιότητα μέσω του λογαριασμού τους στο Twitter, ένα βίντεο που δείχνει τορπιλισμό παροπλισμένου σκάφους.

Σε κανένα σημείο της ανακοίνωσης, ούτε σε σχετικά άρθρα που κυκλοφόρησαν χθες στον τουρκικό Τύπο, δεν αναφέρεται η περιοχή που έλαβε χώρα η άσκηση.

Κατόπιν, κυκλοφόρησε σε μεγάλες ενημερωτικές σελίδες της χώρας μας, ο ισχυρισμός πως η άσκηση έλαβε χώρα κοντά στο πλοίο Barbaros που αυτές τις ημέρες κινείται πλησίον της κυπριακής ΑΟΖ. Οι περισσότερες επικαλούνται ως πηγή το militaire.gr, το δημοσίευμα ωστόσο δεν λέει πουθενά ότι η άσκηση έγινε κοντά στο Barbaros.

Η άσκηση με τον τορπιλισμό του παροπλισμένου πλοίου, δεν έλαβε χώρα στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά στη Μαύρη Θάλασσα.

Στην Πτήση & Διάστημα διαβάζουμε:

Την προηγούμενη εβδομάδα (17 ή 18 Οκτωβρίου 2018) το Τουρκικό Ναυτικό πραγματοποίησε άσκηση SINKEX με στόχο το παροπλισμένο πετρελαιοφόρο «TCG Taşkızak» σε τοποθεσία της Μαύρης Θάλασσας (όπως και όλες οι προηγούμενες) που δεν συγκεκριμενοποιείται.

Όπως μεταδίδει το «Bosphorus Naval News», πιθανότερος «θύτης» για τη βύθιση του «TCG Taşkızak» εμφανίζεται υποβρύχιο Type 209/1200 με βολή Mk37.  Το Τουρκικό Ναυτικό επιχειρεί τέσσερα Type 209/1200 και οκτώ Type 209/1400.

Η SINKEX είναι η δεύτερη που πραγματοποιείται μέσα στο 2018 και η τρίτη σε διάστημα 12 μηνών. Πρόκειται δηλαδή για «τακτικές» ασκήσεις που γίνονται κάθε έξι περίπου μήνες Προηγήθηκαν οι βυθίσεις του παροπλισμένου πετρελαιοφόρου «TCG Sadettin Gürcan» τον Ιούνιο του 2018 και της πρώην αμερικανικής φρεγάτας O.H. Perry «USS Duncan» τον Οκτώβριο του 2017.

Επιπλέον

Όπως επισημαίνει το «Bosphorus Naval News» και επιβεβαιώνεται από ανεξάρτητους παρατηρητές (δείτε εδώ και εδώ), ένα παροπλισμένο τάνκερ διήλθε από τα στενά του Βοσπόρου με κατεύθυνση τη Μαύρη θάλασσα στις 16/10/2018 για να χρησιμοποιηθεί ως στόχος. Συγκρίνοντας τις εικόνες από το βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι τουρκικές ΕΔ (21/10) με εικόνα από τη διέλευση (16/10), διαπιστώνουμε πως πρόκειται για το ίδιο πλοίο (στην 2η εικόνα διακρίνονται 2 ρυμουλκά σκάφη εκατέρωθεν του παροπλισμένου πλοίου)

 

Η παρακάτω εικόνα είναι από το Ship Spotting και απεικονίζει το TCG Taşkızak. Η ομοιότητά του με το πλοίο που βυθίστηκε από τορπίλη στη Μαύρη Θάλασσα πριν λίγες ημέρες, είναι κάτι παραπάνω από προφανής.

Συμπέρασμα

Από τα ανωτέρω γίνεται κατανοητό πως οι ισχυρισμοί των ελληνικών δημοσιευμάτων περί τουρκικής άσκησης βύθισης παροπλισμένου πλοίου με τορπίλη δεν έλαβε χώρα κοντά στο Barbaros, αλλά στη Μαύρη Θάλασσα.

Fact-check for the sake of Democracy