Ποιοι είμαστε
Αρχική Fake news σε αλβανικά ΜΜΕ για δήθεν συνδρομή των ελληνικών ΕΔ στον Κ. ΚατσίφαFAKE NEWS

Fake news σε αλβανικά ΜΜΕ για δήθεν συνδρομή των ελληνικών ΕΔ στον Κ. Κατσίφα

28 Οκτ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Με αφορμή το θάνατο του ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα από πυρά της αλβανικής αστυνομίας, κυκλοφόρησαν τα πρώτα fake news στη γειτονική χώρα που αφήνουν να εννοηθεί πως ο θανών είχε την υποστήριξη Ελλήνων στρατιωτών.

Συγκεκριμένα, η ιστοσελίδα panorama.com.al, μια από τις μεγαλύτερες της Αλβανίας, επικαλείται τον ιστορικό Arben Llalla και ισχυρίζεται πως ο Κατσίφας δεν έδρασε μόνος του, αλλά Έλληνες καταδρομείς επιχείρησαν να τον φυγαδεύσουν.

Ο ισχυρισμός του Αλβανού ιστορικού προέρχεται από την εικόνα που βρίσκεται στο κόκκινο πλαίσιο και υποτίθεται πως απεικονίζει τη στιγμή της διαφυγής του Κατσίφα, με τη βοήθεια Ελλήνων στρατιωτών.

Η εικόνα που χρησιμοποίησε ο Arben Llalla όμως προέρχεται από το προφίλ του Κων/νου Κατσίφα στο Facebook, όπου αναρτήθηκε πριν 2 ημέρες και πουθενά δεν αναφέρει ότι απεικονίζει τον ίδιο.

Στη πραγματικότητα, η εικόνα κυκλοφορεί στο διαδίκτυο τουλάχιστον από το 2015 και απεικονίζει εκπαίδευση σε ανορθόδοξο πόλεμο της Σχολής Υποβρυχίων Καταστροφών.

Εν κατακλείδι, μια από τις μεγαλύτερες ενημερωτικές ιστοσελίδες της Αλβανίας, έκανε το λάθος (;) να αναδημοσιεύσει τον ψευδή ισχυρισμό του Arben Llalla, που είναι ιδιαιτέρως γνωστός για τις ακραίες θέσεις του, ακόμη και εναντίον της χώρας μας.

Fact-check for the sake of Democracy