Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, δεν θέλουν να φέρουν 38,000,000 μετανάστες στην ΕλλάδαΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Όχι, δεν θέλουν να φέρουν 38,000,000 μετανάστες στην Ελλάδα

5 Νοε
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Ισχυρισμός:

Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση των Ηνωμένων Εθνών επικυρώθηκε η αποστολή 38,000,000 μεταναστών στην Ελλάδα.

Συμπέρασμα:

Το σχετικό σύμφωνο το οποίο επικυρώθηκε από 163 χώρες αφορούσε την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών, των παιδιών, αναγνώριση της εθνικής κυριαρχίας και διατύπωνε 23 προτάσεις για να βοηθηθούν οι χώρες που καλούνται να διαχειριστούν τις μεταναστευτικές ροές, διευκολύνοντας την ανταλλαγή πληροφοριών, τις προσπάθειες κοινωνικής ένταξης των μεταναστών, την ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης. Σε κανένα σημείο του εγγράφου δε γίνεται άμεση ή έμμεση αναφορά σε υποχρεώση οποιασδήποτε χώρα να δεχτεί συγκεκριμένο αριθμό μεταναστών.

Σε δημοσιεύματα που αναπαράγονται σε ελληνικά ιστολόγια και σελίδες ενημέρωσης βρίσκουμε τον ισχυρισμός πως έχει αποφασίστεί να έρθουν 38,000,000 μετανάστες στην Ελλάδα. Ο εν λόγω ισχυρισμός είναι πλήρως αβάσιμος.

Παραδείγματα: newss.gr, thesecretrealtruth.blogspot.com, skeftomasteellhnika.blogspot.com, triklopodia.gr

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Παρόμοιοι ισχυρισμοί προβλήθηκαν σε πρόσφατο δελτίο τύπου του κόμματος “Ελληνική Λύση”, σύμφωνα με το οποίο:

Η ΝΔ είναι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ για το Παγκόσμιο Σύμφωνο Μετανάστευσης που υπέγραψε ο Πρώην Πρωθυπουργός κος Αλέξης Τσίπρας στο Μαρόκο το Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους. Τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν από καιρού συμφωνήσει και γεμίζουν την Ελλάδα με εκατομμύρια λαθρομετανάστες!

Ο ανωτέρω ισχυρισμός – που όπως θα δούμε παρακάτω είναι αναληθής – έγινε επερώτηση στη Βουλή από τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Βελόπουλο, και απαντήθηκε εδώ.

Τι ισχύει

Ανάλογα το υπό εξέταση άρθρο, ως πηγές του ισχυρισμού αναφέρονται είτε ο Χρήστος Μάντζιαρης, είτε ο Ιωάννης Παπαζήσης, και οι δυο εκ των οποίων αρθρογραφούν τακτικά για διάφορες θεωρίες συνωμοσίας.

Το υποτιθέμενο “σχέδιο” για τον εποικισμό της Ελλάδας και άλλων δυτικών χωρών με περίπου 1.5 δισεκατομμύρια μετανάστες, προέρχεται από αυθαίρετη ερμηνεία των πεπραγμένων της “Παγκόσμιας Συμφωνίας για τη Μετανάστευση“, η οποία εγκρίθηκε επισήμως στις 19/12/2018. Tο σύμφωνο επικυρώθηκε από 163 χώρες.

Το μη δεσμευτικό Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση, έκτασης 31 σελίδων, το πρώτο του είδους για το θέμα, καταρτίστηκε με σκοπό να συμβάλλει στη ρύθμιση των παγκόσμιων μεταναστευτικών ροών. Αναφέρεται σε θεμελιώδεις αρχές – προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών, των παιδιών, αναγνώριση της εθνικής κυριαρχίας – και διατυπώνει 23 προτάσεις για να βοηθηθούν οι χώρες που καλούνται να διαχειριστούν τις μεταναστευτικές ροές, διευκολύνοντας την ανταλλαγή πληροφοριών, τις προσπάθειες κοινωνικής ένταξης των μεταναστών, την ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης και ούτω καθεξής.

Τα 23 σημεία-προτάσεις του Συμφώνου

Διαβάζοντας τις 23 προτάσεις, αλλά και ολόκληρο το κείμενο του ούτως ή άλλως μη δεσμευτικού Συμφώνου, καθώς και ξένα δημοσιεύματα, βλέπουμε πως δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά για τη μετακίνηση εκατομμυρίων μεταναστών στην Ελλάδα, ή οποιαδήποτε άλλη δυτική χώρα.

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, ο ισχυρισμός ότι σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση των Ηνωμένων Εθνών επικυρώθηκε η αποστολή 38,000,000 μεταναστών στην Ελλάδα συνιστά παραπληροφόρηση. Το σχετικό σύμφωνο το οποίο επικυρώθηκε από 163 χώρες αφορούσε την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών, των παιδιών, αναγνώριση της εθνικής κυριαρχίας και διατύπωνε 23 προτάσεις για να βοηθηθούν οι χώρες που καλούνται να διαχειριστούν τις μεταναστευτικές ροές, διευκολύνοντας την ανταλλαγή πληροφοριών, τις προσπάθειες κοινωνικής ένταξης των μεταναστών, την ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης. Σε κανένα σημείο του εγγράφου δε γίνεται άμεση ή έμμεση αναφορά σε υποχρεώση οποιασδήποτε χώρα να δεχτεί συγκεκριμένο αριθμό μεταναστών.

Fact-check for the sake of Democracy