Ποιοι είμαστε
Αρχική Στοχοποίηση νεαρού που έχει ήδη αθωωθεί.ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στοχοποίηση νεαρού που έχει ήδη αθωωθεί.

5 Νοε
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Το γύρο του διαδικτύου κάνει μια φωτογραφία ενός νεαρού που φαίνεται να κρατά ένα τσιγάρο στο χέρι και να το πλησιάζει στο μάτι μιας γάτας. Οι προτροπές που συνοδεύουν  αυτή την φωτογραφία, όπου κοινοποιείται κατά χιλιάδες, είναι “βρείτε τον”, “καταγγείλετε το στην αστυνομία”, κτλ. καθώς οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το γεγονός είναι πρόσφατο. Όμως αυτό δεν αληθεύει.

Η φωτογραφία που κοινοποιούν οι χρήστες του Facebook είναι πραγματική, αλλά το περιστατικό έχει συμβεί το 2010 από ένα 16χρονο μαθητή.

Όπως μπορούμε να δούμε στην ειδησιογραφία του 2012 και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο, ο νεαρός ύστερα από καταγγελίες φιλόζωων και με την συνδρομή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οδηγήθηκε στις δικαστικές αίθουσες με την κατηγορία ότι με αυτήν την φωτογραφία διέγειρε τους υπόλοιπους φίλους του στο Facebook στην διάπραξη του αδικήματος της κακοποίησης ζώων.

“Στην απολογία του, δήλωσε ότι δεν είχε πρόθεση ούτε να βασανίσει το ζώο, αλλά ούτε να περάσει το μήνυμα στους υπόλοιπους φίλους του στο Facebook να βασανίζουν ζώα και επιπρόσθετα δήλωσε την έκπληξη του για τις διαστάσεις που πήρε το θέμα για μια φωτογραφία με την αγαπημένη του γάτα. Η έδρα του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ανηλίκων Τρικάλων αποφάσισε, παρά την αντίθετη πρόταση της Εισαγγελέως την αθώωση του τότε μαθητή με το σκεπτικό ότι δεν τέλεσε την πράξη.”

Άρα ο ισχυρισμός ότι το γεγονός είναι πρόσφατο και ως εκ τούτου πρέπει να βρεθεί και να τιμωρηθεί, -δηλαδή μιλάμε για καθαρή στοχοποίηση ενός νεαρού που έχει ήδη αθωωθεί- είναι ανυπόστατος και έξω από κάθε ηθική.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.