Ποιοι είμαστε
Αρχική Είναι το Project Thor το νέο διαστημικό υπερόπλο των ΗΠΑ;HOAXES

Είναι το Project Thor το νέο διαστημικό υπερόπλο των ΗΠΑ;

19 Νοε
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το Project Thor είναι το νέο διαστημικό υπερόπλο των ΗΠΑ. Τι Όμως ισχύει;

ΨΕΥΔΕΣ – CLICKBAIT

Στο eleftherostypos.gr, gazzeta.gr, pentapostagma.gr, reader.gr κτλ, διαβάζουμε:

Είναι αλήθεια;

Η είδηση για το “νέο διαστημικό υπερόπλο”, βασίζεται σε βιντεάκι από το Youtube με ημερομηνία 31/5/2017.

Ο δημιουργός του βίντεο ισχυρίζεται πως η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, αναπτύσσει ένα νέο διαστημικό όπλο με την ονομασία “Rods of God” (Ράβδοι του Θεού), αλλιώς γνωστό και ως “Project Thor”. Ωστόσο το σχετικό Project είναι παλιό και έχει εγκαταλειφθεί προ πολλού λόγω απαγορευτικού κόστους.

Οι «Lazy Dog» που επικαλούνται τα ελληνικά άρθρα, ήταν μικροσκοπικές βόμβες που χρησιμοποιήθηκαν στο Βιετνάμ. Είχαν μήκος περίπου 5 εκατοστά και βάρος μόλις 13 γραμμάρια. Οι συγκεκριμένες βόμβες όμως, δεν περιείχαν εκρηκτική γόμωση και η ισχύς τους βασιζόταν στη κινητική ενέργεια που θα ανέπτυσσαν, δηλαδή τη ταχύτητα πτώσης, ανάλογα με το ύψος ρίψης. Παρά το γεγονός πως δεν περιήχαν εκρηκτική ύλη, ήταν θανατηφόρες και μπορούσαν να διαπεράσουν με ευκολία το θόλο της ζούγκλας.

Το «Project Thor» ή (το μεταγενέστερο) «Rods of God» ήταν ιδέα του μηχανικού της Boeing Jerry Pournelle την δεκαετία του ’50, και πρότεινε τη τοποθέτηση ράβδων μήκους 7 μέτρων, κατασκευασμένων από βολφράμιο (χωρίς εκρηκτικά), σε τροχιακό υψόμετρο. Το σχέδιο προέβλεπε τη χρήση δυο δορυφόρων, ενός για επικοινωνία, στόχευση και έλεγχο και ενός με άγνωστο αριθμό ράβδων. Η εξαπόλυσή τους από ύψος εκατοντάδων χιλιομέτρων, θα τους προσέδιδε κινητική ενέργεια που κατά τη πρόσκρουση στη Γη, θα ισοδυναμούσε με την ισχύ ενός μικρού τακτικού πυρηνικού όπλου (χωρίς τη διασπορά ραδιενεργών υλικών). Οι ράβδοι βολφραμίου θα μπορούσαν να επιτύχουν ταχύτητα δεκαπλάσια αυτής του ήχου και διατρητική ικανότητα εκατοντάδων μέτρων.

Η Κυβέρνηση Μπους σκεφτόταν μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου να αναβιώσει το σχετικό πρόγραμμα, ώστε να υπάρχει δυνατότητα πλήγματος υπογείων πυρηνικών εγκαταστάσεων «ατάκτων» χωρών χωρίς τις επιπλοκές –τεχνικές και πολιτικές– ενός πυρηνικού πλήγματος. Ωστόσο η Κυβέρνηση Ομπάμα, ανέτρεψε ουσιαστικά τις φιλοδοξίες “οπλοποίησης” του διαστήματος, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στις διεθνείς συνεργασίες, κάτι που ισχύει μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τη NASA, το κόστος μεταφοράς ενός αντικειμένου βάρους 1 κιλού σε τροχιά, ανέρχεται σε 20.000 δολάρια. Μια ράβδος βολφραμίου 6-7 μέτρων, θα ζύγιζε περίπου 10 τόνους. Επομένως η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα ξόδευε ποτέ 230 εκατομμύρια δολάρια, για να μεταφέρει στο διάστημα μια και μοναδική ράβδο.

Πιθανότατα δε θα δούμε ποτέ διαστημικά όπλα κινητικής ενέργειας, ωστόσο γίνονται ήδη εκτεταμένες δοκιμές σε κανόνια που χρησιμοποιούν ηλεκτρομαγνητική ενέργεια για να προωθήσουν βλήματα σε ταχύτητες 5 Μαχ, με ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα. Αν και το Project Thor, ουδέποτε έλαβε σάρκα και οστά και δεν υπάρχει κανένα σχέδιο αναβίωσής του, ουδείς μπορεί να αποκλείσει, ακόμη και στο προσεχές μέλλον, την ανάπτυξη διαστημικών όπλων από τις μεγάλες υπερδυνάμεις.

Συμπέρασμα

Το Project Thor/Rods of God, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα σχέδιο κατασκευής διαστημικού όπλου κινητικής ενέργειας, που ουδέποτε υλοποιήθηκε. Ο ισχυρισμός πως αποτελεί “το νέο διαστημικό υπερόπλο των ΗΠΑ”, είναι αναληθής και καταρρίπτεται.

Fact-check for the sake of Democracy