Ποιοι είμαστε
Αρχική Ευθύνεται το 5G για τον μαζικό θάνατο πουλιών στην Ολλανδία;HOAXES

Ευθύνεται το 5G για τον μαζικό θάνατο πουλιών στην Ολλανδία;

27 Νοε
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Δημοσιεύματα ισχυρίζονται ότι «πουλιά πέθαναν μαζικά στη Χάγη και οι θάνατοι οφείλονταν σε ένα πειραματικό στήσιμο μιας κεραίας τεχνολογίας 5G». Τι έχει συμβεί; 

Στο ProNews.gr διαβάζουμε:

Ο ισχυρισμός αναμεταδόθηκε στην Ελλάδα αρχικά από το diadrastika.com, έπειτα από το katohika.gr, το palo.gr, ενώ εμφανίστηκε και στο indymedia.gr (αλλά πλέον έχει κατέβει).

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

Όπως σημειώνει και το έγκυρο snopes.com, τα «νέα» αρχικά αναμεταδόθηκαν από τα συνομωσιολογικά διαδικτυακά μέσα του John Khules, τα οποία και εναντιώνονται στην τεχνολογία 5G με διάφορους ανυπόστατους ισχυρισμούς.

Χαρακτηριστικά, ο Khules είχε ισχυριστεί ότι οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Καλιφόρνια οφείλονται σε ένα «όπλο στοχευμένης ενέργειας» που χρησιμοποιήθηκε από την «Διοικούσα Ελίτ» ως αντίποινα στο «μαζικό βέτο κατά του 5G που έθεσε η Πολιτεία».

Όσον αφορά τον ισχυρισμό που εξετάζουμε, το τεστ του 5G που ο Khules υποστήριξε ότι συνέβη ταυτόχρονα με τον θάνατο των πτηνών δεν έχει καταγραφεί πουθενά.

Μόνο ένα σχετικό τεστ συνέβη, αλλά μερικά χιλιόμετρα από την περιοχή του θανάτου των πουλιών (Huijgenspark), ενώ έλαβε χώρα μόνο μια μέρα, η οποία ήταν η 28 Ιουνίου 2018, σε αντίθεση με τον θάνατο των πουλιών που ξεκίνησε στις 19 Οκτωβρίου 2018, μήνες μετά, σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές.

Οι αρχές επίσης σημειώνουν ότι τα τεστ έδειξαν πως για τον θάνατο των πουλιών δεν ευθύνεται ο ιός του δυτικού Νείλου ή ο ιός Ουσούτου, και ότι «η έρευνα συνεχίζεται και δεν είναι ακόμη γνωστό αν τα πουλιά πέθαναν από κάποιο άλλο ιό ή από δηλητηρίαση». Επίσης σημειώνουν πως δεν υπάρχει απόδειξη ότι το 5G έπαιξε τον οποιοδήποτε ρόλο.

Οι μαζικοί θάνατοι πτηνών, παρότι προσφέρονται για συνομωσιολογικό υλικό, δεν είναι σπάνιοι. Χαρακτηριστικά, κατά μέσο όρο καταγράφονται 163 στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.

Αφού κάποια από τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν στα σχόλια της ανάρτησής του, ο Khules πρόσθεσε μια ενημέρωση όπου πιθανολογούσε ότι εν τέλει μπορεί να ευθυνόταν το ήδη χρησιμοποιούμενο 4G για τους θανάτους των πτηνών, αρνούμενος να παραδεχθεί ξεκάθαρα ότι παρουσίασε αναληθή στοιχεία, κάτι που θεωρούμε ότι λέει κάτι για την αντικειμενικότητα της σκέψης του.

Όπως είπε και ο Dr. Eric van Rongen στο Snopes, μέλος του Συμβουλίου Υγείας της Ολλανδίας και ο Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Μη-Ιονίζουσας Ακτινοβολίας, τα επίπεδα έκθεσης στην ακτινοβολία του 5G είναι αντίστοιχα με αυτά των ήδη χρησιμοποιούμενων 3G και 4G, δηλαδή πολύ χαμηλότερα των ορίων ασφαλείας. Για να εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα υγείας στα πτηνά, θα χρειαζόταν εξαιρετικά πιο ισχυρή ακτινοβολία, και αν υπήρχε τέτοιο ζήτημα με την υπάρχουσα τεχνολογία, θα είχε ανιχνευθεί ήδη στα τεστ εκατομμυρίων κεραιών που έχουν γίνει ανά τον κόσμο.

Μια εκτενέστερη ανάλυση της τεχνολογίας και μια σχετική συνέντευξη ειδικού παρουσιάσαμε στο προηγούμενο άρθρο μας, «Το 5G σχεδιάστηκε για την μείωση του πληθυσμού;».

Συμπερασματικά, δεν υπήρξε κάποιο τεστ με την τεχνολογία 5G που θα μπορούσε να σχετίζεται με τον θάνατο των πουλιών στην Ολλανδία, οι αρχές θεωρούν δεδομένο ότι ευθύνεται κάποιος τρίτος παράγοντας, και ο ισχυρισμός ότι το 5G είναι υπεύθυνο, καταρρίπτεται.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.