Στήθηκε γκιλοτίνα από διαδηλωτές στη Γαλλία;

0

Είναι αλήθεια πως στις διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα αυτές τις ημέρες στην Γαλλία, στήθηκε γκιλοτίνα για να υπενθυμίσει στους κυβερνώντες ότι είναι οι εκπρόσωποί του λαού και όχι οι αφέντες του;

ΨΕΥΔΕΣ – LIKE FARMING

Η παρακάτω ανάρτηση έχει γίνει viral σε εξωτερικό και Ελλάδα και αναδημοσιεύτηκε από το oparlapipas.gr.

Είναι αλήθεια;

Σύμφωνα με το Pagella Politica και το davidpuente.it, η εικόνα της γκιλοτίνας με τις κίτρινες κορδέλες και τους ανθρώπους με τα κίτρινα γιλέκα, κυκλοφόρησε εκτενώς μέσω Facebook στις 25/11/2018, παραπέμποντας στους διαδηλωτές με τα κίτρινα γιλέκα της Γαλλίας.

Η εικόνα όμως προέρχεται από τη Ρουμανία και συγκεκριμένα από ανάρτηση στο Facebook με ημερομηνία 23/7/2018. Απεικονίζει μια γκιλοτίνα με κόκκινες κορδέλες και ανθρώπους χωρίς κίτρινα γιλέκα, που θα χρησιμοποιούταν στα πλαίσια μιας διαδήλωσης κατά της διαφθοράς στη Ρουμανία που θα ελάμβανε χώρα στις 10/8/2018.

Προκειμένου η εικόνα από τη Ρουμανία να «ταιριάξει» με τις διαδηλώσεις αυτών των ημερών στη Γαλλία, οι κόκκινες κορδέλες έγιναν κίτρινες και τοποθετήθηκαν κίτρινα γιλέκα στους ανθρώπους που περιβάλλουν τη γκιλοτίνα.

Επομένως ο ισχυρισμός ότι η εικόνα απεικονίζει στήσιμο γκιλοτίνας στις πρόσφατες διαδηλώσεις, είναι ψευδής.

UPDATE – ΔΙΟΡΘΩΣΗ

Όπως μας επισήμανε αναγνώστης μας, το ζήτημα της προέλευσης της εικόνας με την γκιλοτίνα, ερευνήθηκε και από το τμήμα fact-checking του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP). Σύμφωνα με το AFP, η εικόνα προέρχεται από τη Γαλλία, αλλά κυκλοφορεί από τον Ιανουάριο του 2018. Ωστόσο δεν έχει καμία σχέση με τις διαδηλώσεις αυτών των ημερών.