Ποιοι είμαστε
Αρχική Επιστήμονας της NASA ισχυρίζεται ότι εξωγήινοι έχουν ήδη επισκεφτεί τη γη;ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Επιστήμονας της NASA ισχυρίζεται ότι εξωγήινοι έχουν ήδη επισκεφτεί τη γη;

4 Δεκ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Δημοσιεύματα ισχυρίζονται πως “επιστήμονας της NASA δήλωσε ότι εξωγήινοι έχουν ήδη επισκεφθεί τη Γη”. Είναι αλήθεια; 

Στο protothema.gr διαβάζουμε:

Το είδαμε επίσης στα iefimerida.grtribune.gr, topontiki.gr, madata.gr, el.gr

ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Σύμφωνα με κάποιες από τις πρώτες πηγές που δημοσίευσαν την είδηση στο εξωτερικό, όπως η DailyMail και το Evening Standard, οι ισχυρισμοί του Silvano P. Colombano περιλαμβάνονται στο σύντομο έγγραφο “New Assumptions to Guide SETI Research“, που συνέταξε ο ίδιος με σκοπό την παρουσίαση κάποιων σκέψεών του πάνω στην αναθεώρηση ορισμένων υποθέσεων αναφορικά με την αναζήτηση εξωγήινης ζωής. Κατά την δική μας έρευνα δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε σχετικούς ισχυρισμούς του σε άλλη πηγή.

Διαβάζοντας προσεκτικά το έγγραφο λοιπόν, η εικόνα που αποκομίζουμε είναι πολύ διαφορετική απ’ αυτή «ενός επιστήμονα που αποφάσισε να μιλήσει ανοιχτά για τη ζωή πέρα από τη γη, φέρνοντας τα πάνω κάτω» (κατά το iefimerida.gr).

Παραθέτουμε τα σημεία του εγγράφου που είναι σχετικά με το θέμα μας (1η σελίδα, υπόθεση 3):

Given the fairly common presence of elements that might be involved in the origin of life throughout the universe, it is a reasonable assumption that life ‘as we know it’ was at least a common starting point, but our form of life and intelligence, may just be a tiny first step in a continuing evolution that may well produce forms of intelligence that are far superior to ours and no longer based on carbon ‘machinery’. […]

I simply want to point out the fact that the intelligence we might find and that might choose to find us (if it hasn’t already) might not be at all be produced by carbon based organisms like us.

Μετάφραση:

Με δεδομένο την ιδιαίτερα συχνή παρουσία στοιχείων που ίσως εμπλέκονται στην προέλευση της ζωής στο σύμπαν, είναι λογική η υπόθεση ότι ‘η ζωή όπως την ξέρουμε’ ήταν τουλάχιστον ένα κοινό αρχικό σημείο, ο τύπος και η νοημοσύνη της οποίας μπορεί τελικά να αποτελεί απλά ένα απειροελάχιστο πρώτο βήμα στην διαρκή εξέλιξη, η οποία θα μπορούσε να είναι σε θέση να αναπτύξει μορφές ζωής πολύ ανώτερες της δικής μας, οι οποίες πλέον δεν θα είναι βασισμένες στον άνθρακα. […]

Θα ήθελα απλά να επισημάνω το γεγονός ότι η νοημοσύνη που θα μπορούσαμε να βρούμε και που ίσως θα επέλεγε να βρει εμάς (αν δεν το έχει κάνει ήδη), ίσως να μην αποτελείται από οργανισμούς βασισμένους στον άνθρακα όπως εμείς.

Καταρχάς, αντιλαμβανόμαστε ότι ο κος Colombano παρουσιάζει απλά μια υπόθεση για το πώς θα μπορούσε να είναι η εξωγήινη ζωή, και μόνο σε μια παρένθεση αναφέρει το ενδεχόμενο ότι ίσως να έχει υπάρξει ήδη επαφή, χωρίς να δίνει βαρύτητα ή άλλη σκέψη σε αυτήν την πιθανότητα.

Κατά δεύτερον, δεν υπάρχει αναφορά σε απευθείας επαφή με τους εξωγήινους, όπως την εννοούν τα άρθρα με την έννοια της «επίσκεψης στην γη». Στην προηγούμενη υπόθεση που εξετάζει ο κος Colombano αναφορικά με τις μεθόδους επικοινωνίας τέτοιων μορφών ζωής, παρουσιάζει τον προβληματισμό του σχετικά με το κατά πόσο αυτές θα μπορούσαν να αφορούν τα ραδιοκύματα, αλλά αναφέρεται σε «τεχνολογικό-κοινωνικό» ζήτημα, που φαίνεται να αφορά κάποιο είδος εξ αποστάσεως μεθόδου.

Αξίζει να αναφέρουμε και ότι η τελευταία παράγραφος που παρουσιάζουν οι περισσότερες εκδόσεις του άρθρου:

«Αν μία ύπαρξη με προχωρημένη νοημοσύνη θελήσει να μας επισκεφθεί στη Γη, αν δεν το έχει κάνει ήδη, ενδεχομένως να μην βασίζεται στον άνθρακα, όπως εμείς. Οι εξωγήινοι θα διαθέτουν πολύ προχωρημένη τεχνολογία και θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν διαστρικά ταξίδια. Ο δικός μας πολιτισμός άρχισε πριν από περίπου 10.000 χρόνια και η τεχνολογική μας εξέλιξη ξεκίνησε πριν από μόλις 500 χρόνια ή λιγότερο. Ενδεχομένως να υπάρχουν πολιτισμοί που έχουν ιστορία και εξέλιξη 6 εκατ. ετών. Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι εξωγήινοι έχουν έρθει στη Γη», τόνισε χαρακτηριστικά.»

Δεν υφίσταται κάπου αυτούσια στο έγγραφο, αποτελεί προϊόν «κοπτοραπτικής» διάφορων παραγράφων, ενώ η τελευταία φράση περί «επίσκεψης στη Γη» δεν υπάρχει πουθενά στο έγγραφο.

Συμπερασματικά λοιπόν, ο επιστήμονας της NASA Silvano P. Colombano αναφέρει ότι αν υπάρχουν εξωγήινοι, ίσως να έχουν πολύ διαφορετική μορφή από την δική μας, αλλά δεν δίνει καμιά ιδιαίτερη βαρύτητα στο σκεπτικό ότι έχουν ήδη έρθει σε επαφή μαζί μας, και δεν αναφέρει καθόλου ότι αυτή η επαφή θα μπορούσε να αφορά επίσκεψή τους στη γη. Τα μέσα που μεταφέρουν κάτι διαφορετικό επιτελούν παραπληροφόρηση.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.