Ο Ζακ-Υβ Κουστώ βρήκε ελληνική επιγραφή του 10.000 Π.Χ.;

0

Δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι ο Γάλλος ωκεανογράφος και εξερευνητής, Ζακ-Υβ Κουστώ, «βρήκε μια λίθινη πλάκα του 10.000 Π.Χ. που ήταν γραμμένη από Έλληνες», αλλά όπως θα διαβάσουμε παρακάτω δεν είναι αλήθεια. 

Το είδαμε στα: tilestwra.compronews.grpiraeuspress.grnewsone.grkatohika.gr,
ksipnistere.com,true.grtender.greleftheriskepsii.blogspot.comxorisorianews.gr,
parapona-rodou.blogspot.comkerberos-hellas.blogspot.comepilarhia.blogspot.com,
diavatos.blogspot.comsinomosiologos.blogspot.come-rodios.blogspot.com,
newsalamina.netthesecretrealtruth.blogspot.commaiandrosnews.gr,
periergaa.blogspot.comamfipolinews.blogspot.comenneaetifotos.blogspot.com


Το παραπάνω δημοσίευμα κυκλοφορεί από το 2009, στην αρχή σε συνωμοσιολογικά blogs, αλλά από το 2017 αναπαράγεται και από ενημερωτικές ιστοσελίδες.

Όσα αναφέρει το κείμενο είναι προϊόν φαντασίας. Το έχουν αντιγράψει από το ανέκδοτο μυθιστόρημα του Παναγιώτη Λιάπη με τίτλο «Η ΛΕΚΑΝΗ ΤΗΣ ΤΗΘΥΣ«, σελίδα 114.

Όπως βλέπετε στην παραπάνω εικόνα, ο συγγραφέας στη σελίδα 9 επισημαίνει ότι το έργο του είναι μυθιστόρημα και κάθε ομοιότητα με πραγματικά πρόσωπα, γεωγραφικά σημεία και γεγονότα είναι φανταστική.

Παλιότερα, ήταν αρκετά συνηθισμένο τέτοιου είδους δημοσιευματα να αναπαράγονται από συνωμοσιολογικά blogs. Όμως παρατηρούμε ότι τα τελευταία χρόνια άρχισαν να αναπαράγονται και από ενημερωτικές ιστοσελίδες, που αντιγράφουν οτιδήποτε, χωρίς κανένα έλεγχο για λόγους αύξησης της επισκεψιμότητας.

Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε