Ποιοι είμαστε
Αρχική Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ προσκαλεί σε εκδήλωση του πρωθυπουργού στη Σκοπιανή και στη Βουλγαρική γλώσσα;FAKE NEWS

Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ προσκαλεί σε εκδήλωση του πρωθυπουργού στη Σκοπιανή και στη Βουλγαρική γλώσσα;

11 Δεκ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Δημοσίευμα παρουσιάζει την διακήρυξη της ομάδας δικηγόρων με τίτλο “ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ” σαν προσκάλεσμα στην εκδήλωση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, που είναι προγραμματισμένη για τις 14 Δεκεμβρίου 2018, στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο (γνωστό και ως Παλαί ντε Σπορ) στη Θεσσαλονίκη.

Το είδαμε στο otavoice.grcrashonline.grpronews.grpentapostagma.grmakeleio.gr(1),
makeleio.gr(2), defence-point.grel.grhellas-now.comoparlapipas.griellada.gr,
e-today.grtrue.grtender.grskeftomasteellhnika.blogspot.comattikanea.blogspot.com,
newsthessaloniki.grethnikosmaxitis.grtaxalia.blogspot.com, stoxos.granixneuseis.gr,
eviainsider.blogspot.compilitouromanou.blogspot.comethnikismos.netvoicenews.gr,
odysseiatv.blogspot.compolice-voice.blogspot.comoi-asimvivastoi.blogspot.com,
unpolitical.grkentripotideas.blogspot.comefenpress.gr

Το ανυπόγραφο δημοσίευμα αναφέρει:


Το δημοσίευμα παρουσιάζει σαν απόδειξη και τρεις εικόνες (αποκόμματα) από ανάρτηση του κυρίου Μανώλη Λαμψίδη.


Όπως πολύ σωστά επισημαίνει η εφημερίδα “ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ“, το παραπάνω κείμενο στη βουλγαρική γλώσσα και δεν έχει καμιά σχέση με την ομιλία του πρωθυπουργού στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο ή οποιαδήποτε άλλη πολιτική εκδήλωση. Είναι η διακήρυξη της ομάδας δικηγόρων με τίτλο, “ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ”, μεταφρασμένη στα βουλγάρικα και έχει δημοσιευθεί το Σεπτέμβριο 2018. Όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω, η διακήρυξη αναφέρει τους σκοπούς της ομάδας.

Η διακήρυξη της ομάδας των δικηγόρων στα Ελληνικά: 

“Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Εμείς, που υπογράφουμε το κείμενο αυτό συστήνουμε   ομάδα δικηγόρων, με τίτλο «ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ»

Σκοποί  μας  είναι :

1. Η διάδοση και εμπέδωση των αρχών του «κράτους δικαίου» σε όλο το Βαλκανικό χώρο (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, χώρες της πρώην ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, Κύπρος, Αλβανία και Τουρκία)
2. Η διασφάλιση πρόσβασης όλων των πολιτών στο αγαθό της δικαιοσύνης χωρίς διακρίσεις.
3. Η διασφάλιση του δικαιώματος όλων των πολιτών σε «δίκαιη δίκη» ως  μιας θεμελιώδους   σημαντικής εγγύησης για κάθε δημοκρατική κοινωνία.
4. Η  ειρηνική διευθέτηση των διαφορών των Βαλκανικών κρατών μέσα από κλίμα συνεννόησης
5. Η στερέωση και διεύρυνση της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα
6. Η εγγύηση της απόλαυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών) για όλους τους πολίτες των Βαλκανικών κρατών χωρίς διακρίσεις.

Μέσο για την επίτευξη των στόχων είναι η ειλικρινής αμοιβαία και τακτική συνεργασία των δικηγόρων και γενικότερα όλων των νομικών των Βαλκανικών κρατών καθώς και η ανταλλαγή απόψεων με τη διοργάνωση συναντήσεων και επισκέψεων στις έδρες των Δικηγορικών Συλλόγων για το επίπεδο ανάπτυξης των συστημάτων απονομής δικαιοσύνης και τη συγκριτική τους εξέταση .

Στην ομάδα μπορούν να ενταχθούν ασκούμενοι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές.

Η πρωτοβουλία δεν δρά ανταγωνιστικά με τους Δικηγορικούς Συλλόγους, αλλά ενεργεί και δρα παράλληλα και ομόρροπα προς αυτούς.

Το δίκαιο είναι ενοποιητικός παράγοντας των κοινωνιών και είναι έννοια σύμφυτη με την ειρήνη και τη δημοκρατία.

Στα Βαλκάνια έχουμε ανάγκη την ειρήνη και τη δημοκρατία.

Ούτε η  ειρήνη, ούτε η  δημοκρατία μπορεί να υπάρξουν χωρίς δικαιοσύνη.

Οι δικηγόροι και γενικότερα οι νομικοί μέσα από τον επιστημονικό , νηφάλιο διάλογο και  σε πνεύμα συνεννόησης καλούμαστε να συμβάλλουμε σε μία νέα πορεία στη χώρα μας και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, που να εγγυάται την ειρηνική συμβίωση και την ευημερία  των λαών.

Μέλη της Ομάδας μπορεί να γίνουν δικηγόροι και γενικότερα νομικοί όλων των άλλων Βαλκανικών κρατών.

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ”


Η παραπάνω διακήρυξη, λίγες μέρες αφού υπογράφηκε, μεταφράστηκε στη βουλγαρική γλώσσα για να σταλθεί σε Βούλγαρους δικηγόρους. Αυτή την διακήρυξη παρουσίασαν σαν κάλεσμα στην εκδήλωση του πρωθυπουργού. Αν συγκρίνετε το κείμενο που υπάρχει στα ψευδή δημοσιεύματα θα δείτε ότι είναι το ίδιο με την διακήρυξη, που δημοσιευθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2018.

Η διακήρυξη της ομάδας των δικηγόρων στη βουλγάρικη γλώσσα: 

Όπως αναφέραμε παραπάνω, η διακήρυξη της ομάδας μεταφράστηκε στη βουλγάρική γλώσσα για να σταλθεί σε Βούλγαρους δικηγόρους. Ορίστε και το δελτίο τύπου, με ημερομηνία 30 Σεπτεμβρίου 2018 (τέσσερις μέρες μετά την δημοσίευση της).

Η ομάδα των δικηγόρων εξέδωσε το παρακάτω δελτίο τύπου σχετικά με το ψευδές δημοσίευμα.

Όπως είδατε, η διακήρυξη της ομάδας των δικηγόρων, που αναφέρει τους στόχους της ομάδας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ισονομία, δικαιοσύνη, δημοκρατία, ειρήνη και συνεργασία, παρουσιάστηκε από ενημερωτικές σελίδες και blogs σαν “κάλεσμα στην ομιλία του πρωθυπουργού στα σκοπιανά και στα βουλγάρικα”. Κάποιοι το τράβηξαν λίγο παραπάνω, πρόσθεσαν και τα τούρκικα.


Το πρόβλημα της διάδοσης των ψευδών ειδήσεων μέσω του διαδικτύου καθημερινά μεγαλώνει. Ο παραπλανημένος χρήστης του διαδικτύου (και όχι μόνο) θα λάβει και «παραπλανημένες» αποφάσεις, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Κάτι παρόμοιο είχαμε δει και στην περίπτωση της επίθεσης του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.