Ποιοι είμαστε
Αρχική Αλλοδαπός εισέβαλε και απειλούσε με μαχαίρια σε εκκλησία στην Πάτρα;ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Αλλοδαπός εισέβαλε και απειλούσε με μαχαίρια σε εκκλησία στην Πάτρα;

20 Δεκ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Δημοσιεύματα ισχυρίζονται ότι στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα, εισέβαλε ένας αλλοδαπός με μαχαίρια κατά την διάρκεια γαμήλιας τελετής. Είναι αλήθεια; 

Το είδαμε στο protothema.grpronews.grpentapostagma.grekklisiaonline.gre-sterea.gr, diaforetiko.grethnikosmaxitis.grkostasxan.blogspot.comanixneuseis.gr,
mknews.eumonomaxoi.com, loutrakiodusseas.blogspot.comvimapress.gralldaynews.gr,
thivapress-news.blogspot.com, eidhseis-24.blogspot.com, voiceofmacedonia.blogspot.com, greeknation.blogspot.comnewsnowgr.com και 1069.gr,

Το makelio.gr πρόσθεσε στο δημοσίευμα ότι “απείλησε τους πιστούς στο όνομα του Αλλάχ”.

Μερικά blogs ανέφεραν ότι ο μουσουλμάνος διέκοψε την λειτουργία και ζήτησε από τους πιστούς να αλλαξοπιστήσουν.

 Το περίεργο περιστατικό συνέβη πραγματικά, αλλά ο άνδρας ήταν Έλληνας με ψυχολογικά προβλήματα. Οι αναφορές για μουσουλμάνο που εισέβαλε στην εκκλησία στο όνομα του Αλλάχ και απειλούσε τους πιστούς είναι αναληθείς προσθέσεις και αλλαγές του αρχικού άρθρου.

Αρχικά η είδηση δημοσιεύθηκε στην ενημερωτική ιστοσελίδα gnomip.gr που έκανε λόγο για αλλοδαπό. Στη γαμήλια τελετή που συνέβη το περίεργο αυτό περιστατικό, έτυχε να είναι καλεσμένος δημοσιογράφος της ιστοσελίδας, που εκτός από αυτόπτης μάρτυρας, τράβηξε και τις παρακάτω φωτογραφίες που συνοδεύουν όλα τα δημοσιευματα.

Μάλιστα η ιστοσελίδα gnomip.gr δημοσίευσε και δεύτερο άρθρο στο οποίο ισχυρίστηκε ότι η είδηση παραποιήθηκε, και σε πολλές περιπτώσεις έλαβε διαστάσεις “fake news”. Επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με την ιστοσελίδα και ο υπεύθυνος μας ανέφερε ότι ο άνδρας που συνελήφθη ήταν τελικά Έλληνας, ο οποίος αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα. Όμως τα πράγματα δεν έγιναν ακριβώς έτσι. Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα είναι η αρχική πηγή που έκανε λόγο για αλλοδαπό και στη συνέχεια διόρθωσε το άρθρο.

Επικοινωνήσαμε με το γραφείο Τύπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και μας ανέφεραν ότι “ο άνδρας είναι 41χρονος ημεδαπός ο οποίος αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και στον αστυνομικό έλεγχο που του έγινε βρέθηκαν πάνω του ένας σουγιάς και ένα πτυσσόμενο μαχαίρι. Στην εκκλησία δεν απείλησε κανέναν, αλλά η περίεργη συμπεριφορά του, θορύβησε τους παρευρισκόμενους που κάλεσαν την αστυνομία. Μάλιστα ο εισαγγελέας έδωσε εντολή για τον εγκλεισμό του σε ψυχιατρικό ίδρυμα”.

Όπως είδαμε παραπάνω, ενημερωτικές ιστοσελίδες και μη, αναδημοσίευσαν την αρχική και ανακριβή είδηση προσθέτοντας -κάποια από αυτά- από την φαντασία τους τα περί μουσουλμάνου που εισέβαλε στην εκκλησία στο όνομα του Αλλάχ.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.