Ποιοι είμαστε
Αρχική Θαυμαστό γεγονός της Παναγίας καταγράφηκε σε φωτογραφία;HOAXES

Θαυμαστό γεγονός της Παναγίας καταγράφηκε σε φωτογραφία;

30 Δεκ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Ισχυρισμός

Μία φωτεινή μορφή της Παναγίας εμφανίστηκε σε Ελληνική εκκλησία της Ρωσίας.

Συμπέρασμα

Η μορφή της φωτογραφίας είναι αποτέλεσμα της αντανάκλασης του ηλιακού φωτός σε συνδυασμό με τις ρυθμίσεις της φωτογραφικής μηχανής, πιθανότατα υπεραυξημένο ISO.

Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορεί η εξής εικόνα σε θρησκευτικούς κύκλους, με τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για θαύμα της Παναγίας: 

Μεταξύ άλλων, το είδαμε στα ekklisiaonline.grapantaortodoxias.blogspot.com, iellada.gr, promachos.gr.

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

Στο ortodoxiamarturisitoare.wordpress.com βρίσκουμε περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες από το αναφερόμενο συμβάν, το οποίο έλαβε χώρα στις 24 Σεπτεμβρίου 2018, στην Μονή Μποιάν της Ουκρανίας.

Παρατηρούμε ότι οι τελευταίες δυο εικόνες του άρθρου είναι οι παρακάτω (η πρώτη με ζουμ ώστε να έχουμε το ίδιο καδράρισμα σε όλες):

Σημειώνουμε ότι τα δυο καρέ είναι διαφορετικά, αλλά τραβήχτηκαν στην ίδια τελετή με πολύ μικρή χρονική απόσταση, όπως διαπιστώνουμε και από την κοινή τοποθέτηση των τριών κληρικών.

Αντιλαμβανόμαστε ότι στην δεύτερη λήψη, η κάμερα ρυθμίστηκε ώστε να έχει μικρότερη ευαισθησία στο φως συγκριτικά με την πρώτη (δηλαδή μικρότερο χρόνο κλείστρου, άνοιγμα κλείστρου ή ISO).

Η λάμψη της πρώτης φωτογραφίας λοιπόν δεν οφείλεται σε κάποιο θαυμαστό γεγονός, αλλά στο φως του ήλιου που κάνει έντονη αντίθεση με το σκοτάδι του εσωτερικού χώρου, σε συνδυασμό με την υπερέκθεση της λήψης στο έντονο φως που πέφτει στην εικόνα.

Τα ίδια ισχύουν και για την επίμαχη φωτογραφία, με μόνη σημείωση ότι σε αυτήν η λάμψη εμφανίζεται ακόμα πιο λαμπρή καθώς τότε ο ήλιος βρισκόταν σε ελαφρώς διαφορετική θέση.

Το φαινόμενο είναι πολύ γνωστό στον χώρο της φωτογραφίας, και μπορείτε να δείτε ένα παράδειγμά του στο εξής βίντεο, ή συνοπτικά στα στιγμιότυπα:

Βάσει των ανωτέρω, ο ισχυρισμός ότι στην επίμαχη φωτογραφία βλέπουμε κάποια θαυμαστή παρέμβαση της Παναγίας, καταρρίπτεται. Βλέπουμε το φως από τον ήλιο.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.