Ποιοι είμαστε
Αρχική ΔΕΝ έγραψε ο Ελύτης ποίημα με τίτλο “στην απλότητα κρύβεται η ευτυχία”ΨΕΥΤΙΚΑ ΡΗΤΑ & ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ

ΔΕΝ έγραψε ο Ελύτης ποίημα με τίτλο “στην απλότητα κρύβεται η ευτυχία”

9 Ιαν
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Ισχυρισμός:

Το ποίημα με τίτλο "Στην απλότητα κρύβεται η ευτυχία" ανήκει στον Οδυσσέα Ελύτη.

Συμπέρασμα:

Το ποίημα "Στην απλότητα κρύβεται η ευτυχία" δεν είναι στη πραγματικότητα ποίημα του Ελύτη, καθώς δε το βρίσκουμε σε καμία ποιητική του συλλογή. Αντίθετα πρόκειται για ένα ποίημα με τίτλο "Παράθυρα χωρίς θέα" το οποίο δημοσίευσε ο blogger "βιολιστής στη στέγη" στη σελίδα του στις 18/11/2009, κάτι το οποίο εξακριβώνουμε εύκολα καθώς αυτό το ποίημα δεν εμφανίζεται πουθενά στο διαδίκτυο πριν από αυτή την ημερομηνία.

Στον Οδυσσέα Ελύτη αποδίδεται σε διάφορες δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε blog ένα ποίημα με τίτλο “Στην απλότητα κρύβεται η ευτυχία”. Ωστόσο αυτό το ποίημα δεν ανήκε στον Οδυσσέα Ελύτη.

Παραδείγματα: tvxs.gr, klik.gr, (παλαιότερα) mazistaoneiramas (Σελίδα στο facebook), infokids.gr


Το ποίημα το οποίο αποδίδεται στον Ελύτη είναι το παρακάτω:

 

Το ποίημα δεν είναι του Ελύτη

Το συγκεκριμένο ποίημα δε βρίσκεται σε καμία από τις ποιητικές του συλλογές.

Πώς ξεκίνησε η απόδοση του ποιήματος στον Ελύτη;

Μερικές από τις ιστοσελίδες οι οποίες δημοσίευσαν το παραπάνω, δίχως μάλιστα να επικαλεστούν κάποια άλλη ιστοσελίδα ως πηγή (άρα διατείνονται ότι δεν αναδημοσίευσαν αλλά είχαν πρόσβαση στην αυτούσια πηγή) είναι : kerasamaltheias2 (στις 26/12/2015), μια ομάδα του facebook (στις 25/12/2016),  το infokids.gr (στις 28/12/2017).

Με μια γρήγορη διαδικτυακή αναζήτηση διαπιστώνουμε πως δεν υπάρχουν αποτελέσματα για τη σύνδεση μεταξύ του εν λόγω ποιήματος και του Οδυσσέα Ελύτη πριν τις 18/11/2009 και αυτό γιατί τότε ακριβώς δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το εν λόγω κείμενο από τον blogger “βιολιστής στη στέγη” με τίτλο “Παράθυρα χωρίς θέα” (το οποίο μπορείτε να διαβάστε ολόκληρο εδώ: gatameeniazwes.blogspot). [πηγή 1 – αναζήτηση του ποιήματος μέχρι τις 17 Νοεμβρίου 2009][πηγή 2 – αναζήτηση του ποιήματος μέχρι τις 18 Νοεμβρίου 2009]

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία γίνεται σαφές πως το ποίημα “Στην απλότητα κρύβεται η ευτυχία” δεν είναι στη πραγματικότητα ποίημα του Ελύτη, καθώς δε το βρίσκουμε σε καμία ποιητική του συλλογή. Αντίθετα πρόκειται για ένα ποίημα με τίτλο “Παράθυρα χωρίς θέα” το οποίο δημοσίευσε ο blogger “βιολιστής στη στέγη” στη σελίδα του στις 18/11/2009, κάτι το οποίο εξακριβώνουμε εύκολα καθώς αυτό το ποίημα δεν εμφανίζεται πουθενά στο διαδίκτυο πριν από αυτή την ημερομηνία.